Περι Αυθεντικότητας

Γεια και χαρά

Με αφορμή μερικά περιστατικά εξαπάτησης που εμφανίζονται όλο και συχνότερα θα ήθελα να βοηθήσω ώστε να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά.

Δεν ειναι λίγες οι φορές που κάποιοι μουσικοί έχουν αγοράσει όργανο από ιδιώτες πωλητές(κυρίως), οι οποίοι τους βεβαιώνουν πως το όργανο είναι κατασκευής δικής μας και αυτόματα μαζί με το όργανο αγοράζουν και τις εγγύησεις μας.Έτσι έρχεται κάποτε η στιμγή της αλήθειας που ο ιδιοκτήτης αυτού του οργάνου απαιτεί ( ευλογα απο την μερια του ) να αλλάξει το όργανο ή να το επισκευάσει δωρεάν. Όταν εμφανιστεί στο εργαστήριο διαπιστώνουνμε και οι δύο με έκπληξη ότι το όργανο αυτό δεν είναι δικό μας και το ότι λείπει η ετικέτα του εργαστηρίου μας απο μέσα δεν ήταν μια “τυχαία” απώλεια όπως ενδεχωμένος να είχε δικαιολογηθεί ο πωλητής του. Ο ανθρωπος αυτός έχει απλά εξαπατηθεί. Για να αποφύγει οποιοσδήποτε μουσικός που θέλει να μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του αγοράζοντας δικό μας όργανο έστω απο δεύτερο χέρι θα πρέπει να προσέξει τα εξής:
1ον Τα όργανα του εργαστηρίού μας είναι διακοσμημένα με θέματα τα οποία χρησιμοποιηούμε κατα αποκληστικότητα.Έτσι ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα μας μπορεί να δει περίπου τις φιγούρες και να συμπεράνει αν το όργανο είναι αυθεντικό. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε πως σε όργανα που έχουμε αλλάξει εμείς το καπάκι και οι διακοσμίσεις είναι δικές μας, εσωτερικά είναι υπογεγραμένες οι επισκευές με το λογότυπο του εργαστηρίου μας και παρέχετε εγγύηση μόνο για το μέρος που αναγράφεται. Πχ καπάκι ή μπράτσο.

2ον Η εγγύηση μας ισχύει για όλα τα οργανα που έχουμε πουλήσει και στους πρώτους ιδιοκτήτες και στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες μόνο εαν δεν έχει αλλοιωθεί κάποιο τμήμα τους απο άλλες επεμβάσεις. Πχ Αν εχει αλλαχθεί ένα μανικο ή ενα καπάκι ή ακόμη και τάστα σε αυτή την περίπτωση είναι πιαθανό να μην μπορεί ο πελάτης να κάνει χρήση των εγγυήσεων του εργαστηρίου μας για τα συγκεκριμένα μέρη(ίσως η αναφορά στην αλλαγή τάστων να ακούγεται υπερβολική ως “αλλοίωση”ωστόσο η τεχνική που χρησιμοποιούμε τα τελευταία 5 χρόνια με τα ανθρακονήματα χρειάζεται εξειδικευμένη εργασία για λόγους που δεν είναι του παρόντος να εξηγήσω). Το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη αλλαγή οργάνου, το όργανο θα πρέπει να έχει τα αυθεντικά του μέρη για να μπορεί να γίνει η χρήση της ανταλλαγής .
Για όλα αυτά είμαι προθυμος να πιστοποιήσω τον καθένα προσωπικά για την αυθεντικότητα του οργάνου που θα αγοράσει απο οποιονδήποτε. Ένας ελάχιστος κόπος απο εμένα είναι πιαθανό να γλιτώσει τον μελλοντικό αγοραστή με απο περιπέτειες.

Φιλικά
Χρήστος Σπουρδαλάκης

κ. Σπουρδαλάκη το θέμα που ανοίξατε είναι πράγματι πολύ σημαντικό και χρήζει μάλλον γενικότερης προσοχής.
Πρόσφατα (πρίν 10 ημέρες περίπου) συγγενικό μου πρόσωπο αγόρασε μέσω αγγελίας γνωστού site του internet, οκτάχορδο μπουζούκι, για το οποίο ο πωλητής ισχυριζόταν ότι πρόκειται για δικό σας όργανο. Επειδή η τιμή ήταν πάρα πολύ καλή - ακόμη και για ένα “ανυπόγραφο” όργανο - ανυποψίαστα (αφελώς) προχωρήσαμε στην αγορά πρίν δούμε το όργανο απο κοντά. Περιττό να αναφέρω ότι αυτό που παραλάβαμε ήταν μεν μπουζούκι αλλά απο αυτά τα λεγόμενα “του κιλού”. Επίσης περιττό να αναφέρω οτι ο μέχρι εκείνη τη στιγμή ευγενέστατος πωλητής (και εξαιρετικά περιγραφικός - “το μπουζούκι είναι του Σπουρδαλάκη, 40 δούγιες καρυδιά, άπαιχτο, ολοκαίνουργιο κτλ”) δεν ξαναπάντησε σε καμία κλήση μας. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ένα τυχαίο περιστατικό (που φυσικά καταδεικνύει και την δική μας αφέλεια σαν αγοραστές) ή ένα περιστατικό που σχετίζεται με ανάλογα περιστατικά που εσείς έχετε προφανώς υπόψη. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε κάποιος χρησιμοποιεί το όνομα σας για να εξαπατά τους υποψήφιους αγοραστές, και ίσως πρέπει να ψάξεται λίγο περισσότερο την υπόθεση. Με εκτίμηση.

Παιδιά θέλει προσοχή…απλά από αγγελία δεν αγοράζεις προτού δείς ή με αντικαταβολή εφόσον έχεις συνεννοηθεί με το πωλητή να τσεκάρεις προτού πληρώσεις,προφάνως υπάρχουν επιτήδειοι που χρησιμοποιούν τα ονόματα γνωστών κατασκευαστών για να πουλήσουν “φουρνόξυλα”,ισχύει το ίδιο και σε άλλα μεταχειρισμένα προιόντα…επίσης δεν αγοράζεις μεταχειρισμένο (για να μη σου πω και καινούριο) αν δεν έχεις γνώσεις ή κάποιον μαζί σου που έχει…και όπως είπε και ο κύριος Σπουρδαλάκης τα όργανα του έχουν προσωπικό στυλ διακόσμησης,κάνουν μπάμ από μακρυά θα έλεγα εγώ…προσοχή λοιπόν προτού αγοράσετε ρωτήστε εδώ τουλάχιστο,υπάρχουν αρκετοί συμφορουμίτες να βοηθήσουν…

Αγαπητέ Βραδυνέ έχεις απόλυτο δίκιο. Προσωπικά, να είμαι ειλικρινής, είχα τους ενδοιασμούς μου, αλλά ο ξάδερφός μου επέμενε και τελικά την πάτησε…Τί να πείς…εδώ υπάρχει περίπτωση να σε εξαπατήσουν ακόμη και σε κατάστημα αν δεν ξέρεις…

Αν το τηλεφωνο του ισχύει ακόμα μπορείς να τον βρείς τον απατεώνα, αλλά όπως και να έχει εγώ θα έκανα μια καταγγελία στην αστυνομία. Βέβαια τώρα που το ξανασκέφτομαι νομικά δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να αποδείξεις ότι όντως δεν είχες δεί το μπουζούκι…

Βράστα και άστα σε αυτη την χώρα ούτε τα αυτονόητα δεν λειτουργούν, σε εξαπατούν και διαπιστώνεις οτι δεν μπορείς να κάνεις κάτι στην ουσια

προσοχή λοιπον

Η περίπτωση είναι απλά ένα πολύ καλό παράδειγμα το οποίο πρέπει να αποτελεί μάθημα για όλους. Προσωπικά έχω αγοράσει μπουζούκι εξ αποστάσεως και αυτή η αγορά είναι ίσως η καλύτερη που έχω κάνει ποτέ (βέβαια επρόκειτο περί εντελώς διαφορετικής περίπτωσης και εκτός απο αυτό, το μπουζούκι - έστω και απο φώτογραφία - φώναζε απο μακριά για το όνομα του κατασκευαστή του). Είναι πάντως να μην σου κάτσει η στραβή. Ειδικά για τα μουσικά όργανα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και ποτέ αγορά χωρίς δοκιμή. Απλα ανέφερα την προσωπική μου εμπειρία για την διερεύνηση της πιθανότητας (πως άραγε μπορεί να γίνει αυτό;) να χρησιμοποιεί κάποιος συστηματικά το όνομα του κ. Σπουρδαλάκη ή οποιουδήποτε άλλου οργανοποιού προς ίδιον όφελος, εξαπατώντας τον κόσμο.

Τώρα συνειδητοποιώ ότι κάποιος φίλος πριν λίγο καιρό μου είπε ότι αγόρασε όργανο για κάποιον ανηψιό του 150? ευρώ από αγγελία και ότι του είπαν ότι ήταν κατασκευής του Χρ. Σπουρδαλάκη. Του απάντησα ότι δεν παίζει το έργο, γιατί ο Σπουρδαλάκης δεν φτιάχνει τόσο φθηνά όργανα … Δεν έδωσα πολλή σημασία, είπα θα μπερδεύει ο φίλος μου το όνομα που του είπαν… Προφανώς πρόκειται για κάποιον απατεώνα που συστηματικά προσπαθεί να χρησιμοποιεί το όνομα του οργανοποιού για να εξαπατά τον κόσμο.
Προσοχή λοιπόν!

Για την ιστορία σας μεταφέρω και μια δική μου εμπειρία από αγγελία…
Επικοινώνησα παλαιότερα (θα ναι 2-3 χρόνια) με έναν κύριο ο οποίος πούλαγε σε αγγελία τετράχορδο μπουζούκι (κελεμπέκι έλατο, χωρίς ανθρακονηματα) Σπουρδαλάκη σε καλή -εξαιρετικά δελεαστική- τιμή. Πήγα σπίτι του, να δω το όργανο με στόχο να το αποκτήσω και να το ανταλλάξω αργότερα με τρίχορδο, αφού ήθελα διακαώς ένα όργανο Σπουρδαλάκη. Είδα λοιπόν το όργανο από κοντά στο σπίτι του κυρίου, ήταν πράγματι κατασκευή του εργαστηρίου, με τα χαρακτηριστικά σχέδια, ταμπέλες κτλ. Ο τύπος άρχισε να μου λέει ότι εγώ τον ξέρω το Χρήστο και είναι και καλό παιδί και έχω πάει και τα έχουμε πει… Τον ρωτώ πόσο καιρό έχει το όργανο και αν το αγόρασε αυτός και πόσο κ λέει πως το αγόρασε αυτός πρώτο χέρι πριν 7-8 χρόνια τάδε ποσό (1800 ευρω εάν θυμάμαι καλά)… δοκιμάζοντας το μπουζούκι παρατήρησα ότι όλα σχεδόν τα τάστα έτριζαν τρομερά. Του λέω κ.Τάδε, γιατί τα τάστα τρίζουν και δεν το πας στο Σπουρδαλάκη να το δει; Να, μου λέει, το πήγα στον Ψ οργανοποιό και τα άλλαξε αυτός, πράγμα που με προβλημάτισε λίγο. Ήμουνα έτοιμος να προχωρήσω, αλλά, ευτυχώς, λέω κάτσε να πάρουμε τηλέφωνο τον οργανοποιό για να τον ρωτήσω εάν θα δεχτεί την ανταλλαγή για να δω αν με συμφέρει.
Ο κ. Σπουρδαλάκης με άκουσε με προσοχή και με παρότρυνε να μην προχωρήσω σε αγορά, αφού το όργανο δεν είναι ανταλλάξιμο τη στιγμή που έχει επέμβει άλλος οργανοποιός (και προσθέτω τα έχει κάνει μαντάρα). Λίγα λεπτά αργότερα, με ξανακάλεσε ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία για να μου πει ότι έψαξε το όνομα του πωλητή και δεν υπήρχε στο πελατολόγιό του. Με άλλα λόγια, ο κύριος της αγγελίας με δούλευε ψιλό γαζί, στο τέλος μου είπε “ε, λέμε και κανά ψεμματάκι για να πουληθεί το όργανο, να εγώ το πήρα δεύτερο χέρι κ.α.”. Ευτυχώς ο οργανοποιός με προστάτεψε ώστε να μην φάω πατάτα…(Τελικά περίμενα λίγο καιρό, μάζεψα τα λεφτά που μου έλλειπαν και πήρα τρίχορδο απευθείας από το Χρήστο.)

εγώ πιστεύω ότι ο μόνος φταίχτης είμαστε εμείς.ο πωλητής να πουλήσει θέλει.ο αγοραστής πρέπει να αγοράζει ένα όργανο με γνώμονα αν του αρέσει στο αυτί και στην εμφάνιση.και για να το πάω λίγο παρακάτω επειδή το όργανο σου λένε ότι είναι του σπουρδαλακη η του χ οργανοποιου πρέπει να το αγοράσεις? μπορεί να μην σου αρέσει βρε αδερφέ

Γιώργο, εδώ μιλάμε για απάτη. Δεν λέει ο άλλος αγόρασε το δικό μου εάν σου αρέσει, εξαπατά τον αδαή κόσμο. Οπότε, το φταίξιμο είναι εξολοκλήρου του απατεώνα. Ο πελάτης έχει α,β,χ,ψ λόγους να θέλει να αγοράσει από τον α,β,χ,ψ οργανοποιό.

μπαμπη καποιος που γνωριζει δεν προκειται να την πατησει.καποιος που ειναι αδαης πρεπει να παει με καποιον που ξερει.

θα συμφωνήσω με τον μπάμπη. η απάτη είναι απάτη, κακοπροαίρετη και με δόλο. το αν ο καθένας τσιμπάει ή παίρνει τα μέτρα του είναι άλλο κεφάλαιο. και εδώ συμφωνώ και με τον γιώργο, ότι δεν γίνεται να αγοράζεις γουρούνι στο σακί.
πρόσφατα πούλησα δύο όργανα δι’αλληλογραφίας (μέσω βίντεο) και απόρησα που οι αγοραστές (από επαρχία) δεν έστειλαν κάποιον να τα δεί από κοντά -παρ’ότι επέμεινα για να είμαι καλυμμένος.

Βρε παιδιά αναρωτιέμαι αν το να εμπιστεύεται κανείς τον άλλον είναι φταίξιμο και αν αυτό νομιμοποιεί κάποιον “έξυπνο” να εξαπατά κάποιον άλλο που είναι λιγότερο ειδικός ή έξυπνος από αυτόν.
Εγώ νομίζω πως δεν “φταίει” το ίδιο ο πορτοφολάς και το θύμα του ή αν έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης, αυτό οπωσδήποτε είναι πολύ μικρότερο απο εκείνο που έχει ο κάθε αετονύχης.Άλλωστε η υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής μπορεί να οδηγήσει σε εξίσωση του θύτη με το θύμα. Ένα γενικότερο παράδειγμα εγώ και πολλοί για το κατάντημα της πολιτικής ζωής;
Αλλά ας μην σαν κουράζω άλλο με τις ιδεοληψίες μου…

Στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να υπάρχει δολιότητα γιατί τα όργανα που έχουν την δική μας υπογραφή έχουν αυτες τις συγκεκριμένες εγγυήσεις δηλαδή αγοράζοντας από κάποιον ένα όργανο με ένα Α μικρό ποσό πιστεύει-πείθεται απο τον επιτήδειο πως μπορεί να έρθει και να έχει την δωρεάν επισκευή που προσφέρουμε ή ακόμα και να αλλάξει το όργανο όποτε θελήσει με κάποιο άλλο.

Θα προσπαθήσω να εξιχνιάσω τι ακριβώς συμβαίνει αλλα μέχρι να το πετύχω θέλησα να προειδοποιήσω.

Φιλικά
Χρήστος Σπουρδαλάκης

αγαπητέ χρηστο οι καιροί που ζούμε δεν είναι ειδυλλιακοί και πρέπει να έχουμε κάποια γνώση όταν πάμε να αγοράσουμε κάτι μόνοι μας

Γεια σου Χρήστο,
δεν γνωριζόμαστε αν και έτυχε να περάσω μια φορά πριν τρία χρόνια, με ένα φίλο μου από το εργαστήριό σου που ενδιαφερόταν για αγορά λαούτου. Αλλά δεν είχες τότε κάτι έτοιμο και μας απάντησες ότι λόγω φόρτου παραγγελίας μπουζουκιών δεν μπορούσες να αναλάβεις την κατασκευή λαούτου.

Επί του θέματος τώρα.

Δεν ξέρω ακριβώς τι ψάχνεις να εξιχνιάσεις, αλλά θα αναφέρω κάτι που ίσως βοηθήσει. Υπάρχει κάποιος “κύριος” απατεώνας που εδώ και χρόνια εμπορεύεται πολλά και διάφορα όργανα (μπουζούκια, ούτια, λαούτια, βιολιά κλπ.) βάζοντας συνεχώς αγγελίες στη Χρυσή Ευκαιρία και αλλού. Έχει αρκετά τηλέφωνα και όχι ένα, που κατά καιρούς τα αλλάζει, αν του τηλεφωνήσεις με απόκρυψη δεν δίνει πληροφορίες, ζητάει κάποιον αριθμό και τηλεφωνεί ο ίδιος για ενημέρωση. Για ένα μεγάλο διάστημα δήλωνε κάτοικος Κυψέλης, τώρα δεν ξέρω. Είχαμε κλείσει ένα ραντεβού, πριν ένα χρόνο περίπου στην περιοχή αυτή, για να δω ένα όργανο που η τιμή του ήταν εξευτελισιτκά χαμηλή. Αλλά στο ραντεβού δεν εμφανίστηκε, ούτε απαντούσε στο τηλέφωνο. Αφού έφυγα μετά από κάποια στιγμή, χτύπησε το τηλέφωνό μου.
-“Πού είσαι μου λέει;”

  • “Τώρα φτάνω σπίτι μου”, του λέω, “σε έπαιρνα και δεν απαντούσες”.
  • “Τώρα είδα την κλήση” μου λέει, “σε περιμένω, έλα”.
    και όταν του απάντησα όχι δεν με ενδιαφέρει, ήταν πολύ πιεστικός, λέγοντας να περιμένω εκεί που ήμουν, για να έρθει αυτός. Τελικά τον απέφυγα.

Δεν ξέρω ποιός τα φτιάχνει αυτά τα όργανα και τι προέλευσις είναι, αλλά οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές. Αυτός ο “κύριος” δεν ξέρω αν βάζει και τι ετικέτες βάζει στα όργανά του, αλλά όταν κάνει τηλεφωνική ενημέρωση χρησιμοποιεί πολύ το όνομά σου. Η φωνή του είναι χαρακτηριστικά λεπτή και αναγνωρίζεται σχετικά εύκολα. Αν και δίνει ελληνικό όνομα, προσωπικά μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι αλλοδαπός. Δική του είναι κι αυτή η παραπλανητική αγγελία: http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=23973

Φίλε ataste, απο τα λεγόμενα σου είμαι απολύτως βέβαιος ότι μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο…

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες σας, ίσως με βοηθήσουν για να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται, προς το παρόν προσοχή σε όλους

Αν ο mih7mit5 θέλει ή δε θέλει να το κυνηγήσει νομικά, δε θα τον ωθούσα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη επιλογή. Αλλά το να σου πασάρουν ένα μπουζούκι για Σπουρδαλάκη ενώ δεν είναι, είναι και αντικειμενική απάτη και αποδείξιμο. Η αγγελία, εφόσον υπάρχει ακόμη, αποδεικνύει ότι το δίναν για Σπουρδαλάκη, και ο ίδιος ο Σπουρδαλάκης μαρτυρεί ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τώρα βέβαια, αν ο άλλος βάλει κάναν τρελό δικηγόρο να σας βγάλει όλους ψεύτες, τι να πω, έχασες…

Η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις για μένα ειναι να δώσεις ένα ραντεβού κατευθείαν στον όργανοποιο για να τσεκάρει αν όντως ειναι δικό του το όργανο και να μας πει και σε τη κατάσταση βρίσκεται το όργανο.

Με το που εντοπιστεί ξανά αγγελία μαϊμού, κλείνεις ραντεβού με τον επίδοξο πωλητή και σκας παρέα με τον κ. Σπουρδαλάκη (ή όποιον άλλο οργανοποιό του οποίου είναι υποτίθεται το όργανο).

Αν φάει δε και κανά σκαμπίλι, να δεις: το ξανακάνει;! Αμ δε!!

ΜΠΑ!!! αυτοί οι κοπρίτες δεν καταλαβαίνουν από τέτοια.Σε καμμιά δυο μέρες ξανά μανά τα ίδια.