Περίεργο μπουζούκι?

Βλέπετε κάτι περίεργο στο μπουζούκι που παίζει ο Γκολές στο παρακάτω βίντεο?

//youtu.be/W-LDLN821LY

Στην αρχή μου φάνηκε οτι παίζει με τετράχορδο που του έχει αφαιρέσει τις χορδές στην θέση της ΛΑ (!)…Δεν νομίζω όμως…(δεν βοηθάει και το βίντεο…)

Όπως το ακούω, το βίντεο δεν βοηθά σίγουρα, πιστεύω πως οι τρείς κάτω είναι ρε λα ρε και η πάνω ίσως σολ. Δεν είμαι σίγουρος.
Α βρε Κώστα που τα βρίσκεις;

Τον Γκολέ τον θυμάμαι στην Πάτρα γύρω στο 1977 να παίζει τετράχορδο μπουζούκι.

Σαν τρίχορδο φαίνεται αλλά στη πάνω χορδή λa φαίνεται να έχει βάλει μουργκάνα νομίζω

Όσοι γιατροί τόσες γνώμες… Εμένα πάλι μου φαίνεται σαν τετράχορδο, όπου όμως η πάνω χορδή δεν έχει μπουργάνα. Για το κούρδισμα δεν είμαι σε θέση να πω τίποτε, αλλά παίζει με τόση άνεση που προφανώς είναι κάποιο στάνταρ κούρδισμα: δεν μπορώ να φανταστώ ότι με κάποια ειδική πατέντα, είτε δικιά του είτε ανασυρμένη από καμιά παλιά χαμένη παράδοση, έμαθε να παίζει τόσο καλά και μετά το παράτησε και παρέμεινε στο κλασικό τρίχορδο.

O Mπαμπης παντα ειχε περιεργα οργανα.!! σ ενα βιντεακι που εχω απο την εκπομπη ΧΑΡΙΝ ΕΥΦΩΝΙΑΣ εχει βιολομπουζουκο!!!

Παιδιά δεν βλέπω τίποτα περίεργο.Βλέπω ενα κανονικό οκτάχορδο μπουζούκι που έχει μάλλον καινούριες χορδές ΡΕ και πολύ παλιές, άρα μαυρισμένες, όλες τις άλλες. Η Ντο μουργκάνα δεν φαίνεται καθόλου (όντως δεν βοηθάει καθόλου το βίντεο -ακούγεται κανονικά όμως)μάλλον λόγω παλαιότητας.Στην αρχή του κομματιού στο 0.11 χτυπάει ενα Ντο μινορε στην πρώτη θέση άρα το κούρδισμα ειναι κανονικότατο (όταν μιλάει ακόμα πριν αρχίσει το τραγούδι)

γειά σε όλους…
μιας και το θέμα είναι το περίεργο μπουζούκι του Μπάμπη …μήπως μπορεί καποιος να
πει και για το (μπανζο?) που τον συνοδευει;φωτογραφίες παρόμοιων οργάνων υπάρχουν
από παλιές ορχήστρες -υπήρχαν δεξιoτέχνες στο συγκεκριμένο όργανο;

Kαι εγώ έχω την εντύπωση ότι έχει τεσσερις χορδές. Σε αυτήν την εικόνα φαίνονται όλες:
-Η ρε (πατάει μι ύφεση με το πρώτο δάκτυλο),
-η λα (η πιο δύσκολα αναγνωρίσιμη στην τρύπα αλλά πατάει ντο με το τρίτο δάκτυλο),
-η φα (φαίνεται στην τρύπα)
-και η ντο (που φαίνεται στο καπάκι, αριστερά από την τρύπα).

Είναι όντως το ακόρντο ντο μινόρε που λέει ο Νικόλας.

goles.jpg

Ναι, μπάντζο είναι. Από παλιά κάποιοι έπαιζαν μπάντζο σε ρεμπέτικα. Ο Λίγκα ή ο Άταστος (νομίζω) θα θυμούνται έναν παλιό παίχτη από την Αμερική που είχαμε βρει, σε άλλο θέμα, μια ηχογράφησή του με μπάντζο. Αρκετά αργότερα, ο Τσιτσάνης εικονίζεται σε μια φτγρ να παίζει μπάντζο. Τη δημοσιεύει ο Πετρόπουλος, με το σχόλιο «δεν μπορούσε να παίξει μπουζούκι εκείνες τις μέρες γιατί …είχε βγάλει καλαγκάθι στο δάχτυλο»! __________________ Ωστόσο, απ’ όσο ξέρω, εξειδικευμένοι παίχτες μπάντζου δεν υπήρχαν, που να έχουν καλλιεργήσει τις ειδικές τεχνικές του οργάνου κλπ… Όσοι έπαιζαν το είχαν ως δεύτερο / τρίτο όργανο.

Κι ο Σπιτάμπελος, αν θυμάμαι καλά, έπαιζε μπάντζο σε μια φωτογραφία.

Εδώ φαίνεται καλύτερα οτι είναι τετράχορδο…

[video=youtube_share;RhAV1WclLnI]http://youtu.be/RhAV1WclLnI[/video]

Και βεβαίως, μην ξεχνάμε και τον Παπάζογλου, του οποίου μάλιστα η στημένη φωτογράφηση με μπάντζο είναι πολύ γνωστή. Το μπάντζο ήταν αρκετά διαδεδομένο στη Μικρασία / Κων/λη στις αρχές του 20ού αιώνα και δεν είναι καθόλου τυχαία η “γένεση” του τζουμπούς, παρθενογενέσεις ως γνωστόν δεν υπάρχουν.

Υπάρχει σε μία ελληνική ταινία από τις πρώτες, δυστυχώς χωρίς ηχοληψία, η μοναδική εμφάνιση ελληνικής ορχήστρας ακριβού αστικού κέντρου διασκεδάσεως στην Αθήνα, με τον Περιστέρη (ανετότατον) να παίζει μπάντζο όχι σε ρεμπέτικα, αλλά σε μοντέρνους χορούς της εποχής, ταγκό ή και τσάρλεστον. Έχει γίνει λόγος για αυτήν σε παλαιότερο θέμα μας.

Τετράχορδο έπαιζε από παλιά (τέλη 10ετιας '60) για τις επαγγελματικές του ανάγκες. Τον θυμάμαι στο κέντρο “Κουασιμόδος” 1983 με τετράχορδο, τότε που ήρθε από Πάτρα.
Τραγουδούσε και έπαιζε με καταπληκτική άνεση τον Καζαντζίδη του '60 και ας φαίνεται λίγο παράξενο.