Μπουζούκι κατασκευής Β.Σπηλιόπουλου

Γειά σε όλους. Ηθελα να ρωτήσω για ένα παλιο μπουζούκι που είδα κατασκευής Β.Σπηλιόπουλου Ομόνια Α.Κωνσταντίνου 14. Γνωρίζει καποιος πληροφορίες για τον οργανοποιό?

Καλημέρα,

δεν έχω ξαναακούσει το όνομα.

δεν μας βάζεις καμιά φώτο της ταμπέλας και του μπουζουκιού;

ευχαριστώ

2 «Μου αρέσει»


Καλησπέρα σε όλους χαιρεται

1 «Μου αρέσει»

οκ, αυτο που μπορω να πω ειναι οτι μαλλον προκειται για μεταπωλητή, μιας και ούτε οργανοποιείο λέει, ούτε κατασκευή.
αυτό βεβαια δεν σημαίνει κάτι, μπορεί να προμηθευόταν από καλούς μάστορες κάποια πιο φθηνά όργανα.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλέφωνο, ίσως να μαρτυρά ότι πρόκειται για αρκετά παλιό, πριν το 1955, μαγαζί.
Αν μας έβαζες ΚΑΙ το όργανο, θα βγάζαμε περισσότερα συμπεράσματα.

3 «Μου αρέσει»

Λίγες πληροφορίες για τον Βασίλη Σπηλιόπουλο όπως τις “ψάρεψα” στον ιστό :

Από τους αφανείς δεξιοτέχνες και σύνθετες της δεκαετίας του 1950 - '60 ο Βασίλης Σπηλιόπουλος, δεν γνωρίζουμε πολλά. Τον βρίσκουμε να παίζει μπουζούκι -μαζί με τον Αργύρη Βαμβακάρη- στην φωνογράφηση για το περίφημο τραγούδι του Λουκά Νταράλα «Το βουνό» του 1954, (το τραγούδησαν Καίτη Γκρέυ και Δημήτρης Ρουμελιώτης) και στο «Καταστροφές και συμφορές» Καζαντζίδης πάλι με τον Αργ. Βαμβακάρη. Επίσης στο «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» (HMV AO 5149 μουσική Στέλιου Χρυσίνη και σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη) σε ερμηνεία Γιάννη Κυριαζή και Δημήτρη Ρουμελιώτη. Μπουζούκι παίζουν Βασίλης Σπηλιόπουλος και Απόστολος Καλδάρας. Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος έχει ηχογραφήσει δικά του τραγούδια -στην Odeon - Parlophone- άλλα και κάποια ωραία οργανικά κομμάτια. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 τον συναντάμε σε δίσκους 45 στροφών της εταιρίας “DIPLOPENIA” αλλά και της “Athénée”. Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος είχε στην Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια, Σχολή Μπουζουκιού. Γνωστά τραγούδια του: «Η γλώσσα της μαγκιάς» σε στίχους Γιώργου Μουφλουζέλη με τον Σπύρο Ζαγοραίο, «Η Όμορφη Σμυρνιά» 1961 (που στους στίχους αναφέρετε για του “Κεφάλα”, το μαγαζί στην Κοκκινιά) με τον Βαγγέλη Περπινιάδη και το 1962 με την Γιώτα Λύδια.

4 «Μου αρέσει»

Aυτό Μπάμπη, γιατί το λές; Τηλέφωνο, εφτά νούμερα από Ομόνοια, δεν μπορεί να μην είχε, πενταψήφιο βέβαια πριν το ΄55 και από 5. Εννοείς ότι η προσθήκη του τηλεφώνου στην ετικέτα άρχισε να εφαρμόζεται αργότερα, καθώς κάποιοι σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να μην είχαν τηλέφωνο;

Πάντως, οι πληροφορίες που ψάρεψε ο Αλέξανδρος μοιάζουν αληθινές, δεν βρίσκω κάτι που να έρχεται σε αντίθεση με κάποιο άλλο σημείο. Μάλλον πρόκειται λοιπόν για δεύτερο όνομα της μεταπολεμικής εποχής με ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Κάπου στη δεκαετία ΄60 φαίνεται να μειώνεται η δραστηριότητά του σε πάλκα – ηχογραφήσεις και φαίνεται να άρχισε να παραδίδει μαθήματα, προσθέτοντας και το εμπόριο οργάνων. Η ενασχόλησή του με το μπουζούκι (καλός δεξιοτέχνης θα ήταν, για να παίζει με Αργύρη, Καλφόπουλο κλπ.) μας προδιαθέτει ότι τα όργανα που πούλαγε δεν θα ήταν μπακατέλες. Οπότε, αγαπητέ Δημήτρη, ψάξ΄το και μπορεί να βγεί καλό το οργανάκι.

1 «Μου αρέσει»

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα παιδιά σε όλους κ σας ευχαριστώ είστε κατατοπιστικότατοι. Κι εγω πιστευω
μάλλον πρόκειτε για τον μπουζουξή, και μάλλον είναι εκει 50-60… Κοιταω για παλιο οικονομικο μπουζουκι να το σουλουπώσω για πιο ρεμπετιεν ακουσματα, το σσυγκεκριμένο μου φαίνεται λίγο εμπορικό αλλά όλα καλα

1 «Μου αρέσει»

Είχα 1 με ίδιου τύπου φιγούρας και απο ότι καταλαβαίνω πρέπει να ήταν εργαστηρίου, ανώνυμο δεκαετίας 60. Το όνομα που αναφέρεται συχνά σε αυτής της κατηγορίας και ηλικίας όργανα ειναι ο Μουρατίδης αλλά δεν είμαι ειδικός.
Είτε φτηνα είτε ακριβά , όλα τα παλιά όργανα παίξαν το ρόλο τους στην ιστορία και τη διαμόρφωση του ήχου οπότε όλα αξίζει να διασωθούν :slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»