Παίξιμο με αντίχειρα

Κάπου έχω διαβάσει πως οι παλιοί μπουζουξήδες παίζανε με το νύχι του αντίχειρα τους.
Έχει κανείς πληροφορίες σχετκά με τον τρόπο αυτο.ή καλύτερα ΞΕΡΕΙ κανείς να παίζει έτσι και ποιο είναι άραγε το ηχητικό αποτέλεσμα;;;
Ευχαριστώ

Προφανώς, εννοεί του δεξιού χεριού. Αντί πένας. Γιατί του αριστερού χεριού μόνο για να ξύνεις τη μύτη σου κάνει :019:
Ψάξε στο youtube για Παπάζογλου Γιώργο. Κάπου έπαιζε με τα δάχτυλα από όσο θυμάμαι.

σε αρκετές παλιές φωτογραφίες ποζάρουν χωρίς πένα, μάλλον για τις ανάγκες της φωτογράφησης. δεν γίνεται να παίξεις σε μαγαζί χωρίς ενίσχυση με δάχτυλα.
ωραίο γλυκό ήχο βγάζει ο αντίχειρας όταν παίζεις πάνω στην τρύπα, σε σαζίστικο παίξιμο (γρήγορο με γεμάτες).
για το αριστερό, ο αντίχειρας βολεύει πολύ για να πατάς την μπουργάνα, ειδικά στο φα (ή την ίδια νότα που πατάς στο καντίνι, αν είσαι σε άλλη θέση).

δημητράκη άσε τη μύτη σου ήσυχη, ΕΙΠΑ!

1 «Μου αρέσει»

Είναι αλήθεια ότι το μακρύ νύχι έχει δύο χρήσεις αλλα εγώ ρώτησα για την οργανοπαικτική !Ευχαριστώ για τις πληροφορίες

1 «Μου αρέσει»

Πολύ σωστά. Είναι επίσης και ένα τρόπος αθόρυβου, ή μάλλον χαμηλής έντασης παιξίματος!

Ο Μάρκος στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι πριν το μπουζούκι έπαιζε πολύ καλό μπαγλαμά με το νύχι*.Ο μπαγλαμάς τότε είχε 7 μπερντέδες, δηλαδή ήταν σαν το ικιτέλι. Προφανώς η τεχνική ήταν “σαζίστικη”.

*=λέει μάλιστα ότι το παράτησε γιατί “ήτανε τσαμπουκάς να το βαστάω”. (κι εκεί που πάμε να καταλάβουμε ότι δεν τον βόλευε το μέγεθος, το νόημα αλλάζει στην επόμενη πρόταση: “δηλαδή μας καταλαβαίνανε ότι είμαστε χασικλήδες”…

1 «Μου αρέσει»

Αυτό έχει ληφθεί υπόψη στη σχετική λεξιλογική συζήτηση;

Θυμάμαι ότι ο τσαμπουκάς, μεταξύ άλλων, είναι το σημάδι. Τσαμπουκάς μπορεί να είναι μια ουλή στη μούρη, μια στάμπα από πυρωμένο σίδερο με την οποία, όπως αχνοθυμάμαι, κάποτε μαρκάρανε τους καταδίους, ή το σημάδι στην ταστιέρα για τα πατήματα. Μάλον κι εδώ έχουμε μια επέκταση αυτής της σημασίας: το όργανο ήταν «κάρφωμα», ήταν μια ένδειξη που μαρτυρούσε ότι ήμασταν χασικλήδες. Ήταν το σημάδι του χασικλή.

Αυτό που δε θυμάμαι είναι αν τη συγκεκριμένη χρήση την έχουμε βάλει στις σχετικές συζητήσεις, και η αναζήτηση «τσαμπουκάς» για να το διαπιστώσω μόνος μου είναι λίγο χαώδης.

Η αυτοβιογραφία του Μάρκου δεν είναι βέβαια ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά φυσικά φωτίζει το ρεμπέτικο και καθαρά τραγουδιστικό λεξιλόγιο.

Κάτι παρόμοιο ακούγεται στο “Σα φουμάρω τσιγαρλίκι” του Παπάζογλου που ο στίχος αναφέρει " ο λουλάς και οι μπαγλαμάδες σε φορτώνουν (τ)σαμπουκάδες".
Νομίζω και αυτό κάπου αλλού το έχουμε αναλύσει, αλλά δεν το έψαξα να το βρω. :sweat_smile:

1 «Μου αρέσει»

Το νύχι του αντίχειρα ή το νύχι του μικρού δαχτύλου;