Παρεΐστικες εκτελέσεις τραγουδιών

Καλημέρα/καλησπέρα σας,

Σαν πιο νέος στο χώρο, μπαίνοντας εδώ μέσα πίστευα ότι θα έβρισκα μία κατηγορία στην οποία θα είχε θέμα ηχογραφήσεις/βίντεο από εκτελέσεις παρεΐστικες.

Νομίζω εκεί κρύβονται οι καλύτερες εκτελέσεις τραγουδιών, οι πιο σωστές πενιες και το περισσότερο μεράκι.

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο;

ΥΓ Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα δικά μας, μπορεί να υπάρχουν βίντεο από ωραίες παρεοεκτελεσεις και να τα αναρτούμε

1 «Μου αρέσει»

Γειά χαρά. Δεν θα ήταν κακό να υπάρχει μια ξεχωρη κατηγορία για τις παρεΐστικες εκτελέσεις. Αν και πάντα μπορεί ο καθένας που βρίσκει μια ωραία παρειστικη εκτέλεση να την ανεβάσει στην κατηγορία τι τραγούδι ακούμε τώρα. Αν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση ίσως οι διαχειριστές να το σκεφτούν.

Υπάρχει τέτοια κατηγορία, αν και δεν έχει πολλή κίνηση. Κάτω από τη κατηγορία Δημιουργίες μελών βρίσκονται οι υποκατηγορίες Διασκευές και Επανεκτελέσεις. Όπου μπορεί κάποιος να ηχογραφήσει με την παρέα του ή μόνος του μία μουσική πρόταση βασισμένη σε κάποιο παλιό τραγούδι και να το παρουσιάσει ή αντίστοιχα να κάνει μια “πιστή” επανεκτέλεση. Όλα είναι ευπρόσδεκτα! :wink:

5 «Μου αρέσει»

Αυτό όμως εννοεί ο Λάζαρος; Ή τα βιντεάκια που μπορεί να πετύχουμε με ωραίες παρεΐστικες εκτελέσεις άλλων;

1 «Μου αρέσει»

@pepe
Εάν η ερώτηση ήταν κάτι τέτοιο έχει ήδη απαντήσει ο @Johnkosguit

Δε ξέρω εάν έχει νόημα να φτιαχτεί υποκατηγορία για κάτι τέτοιο …

1 «Μου αρέσει»

Από μία άποψη έχει. Άλλο «κοιτάχτε ένα ωραίο τραγούδι που θυμήθηκα/ανακάλυψα», παλιό κατά 99%, και άλλο «κοιτάχτε κάτι τύπους που βρήκα, σημερινούς, τι ωραία που παίζουν». Δεν είναι υποχρεωτικό να τα ξεχωρίζουμε, ούτε όμως και απαγορευτικό.

1 «Μου αρέσει»

Δεκτό το σκεπτικό σου. Και το πάω ένα βήμα παραπέρα. Έστω λοιπόν ότι ανοίγουμε μια υποκατηγορία για επανεκτελέσεις / διασκευές όχι όμως μελών (αφού υπάρχει) αλλά κάποιων τρίτων. Θα είναι σε μορφή όπως το “Τι τραγούδι ακούμε … τώρα!” (που υπάρχει εκτός από το νήμα και το ανάλογο κανάλι στο chat) ή θα είναι κάτι όπως η παρουσίαση τραγουδιών στο Δημιουργίες μελών;

Στο «Τι τραγούδι ακούμε», συνήθως πετάμε απλώς το τραγούδι, ενδεχομένως μ’ ένα σχόλιο αλλά χωρίς πληροφορίες, δηλαδή χωρίς εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, αλλά καμιά φορά και το αντίθετο (τραγουδάει ο τάδε, κιθάρα ο δείνα, τη δεύτερη κιθάρα που δεν έπαιξε αλλά την είχαν φέρει εφεδρικά τη στήριζε να μην πέσει ο παραδείνα…). Και έτσι καλοδεχούμενα και αλλιώς καλοδεχούμενα.

Παρουσιάζοντας σημερινές παρέες υπθέτω ότι μπορούμε να λέμε ποιοι είναι, εφόσον ξέρουμε βέβαια. Και πού, και πότε, και όλα αυτά, αλλά εντάξει, χωρίς άγχος! :slight_smile:

Να υπενθυμίσω το επεξηγηματικό κείμενο στην υποκατηγορία “Επανεκτελέσεις”:

Τί περισσότερο χρειαζόμαστε δηλαδή;

@nikos_politis
Στην ουσία θα είναι ένα θέμα που θα καλύπτει τις εξαιρέσεις των όσων αναφέρονται στο επεξηγηματικό κείμενο. Τραγούδια σε επανεκτελέσεις ή διασκευές όχι όμως των ιδίων αλλά άλλων!

Ξεκινάω λοιπόν ένα νήμα ανάλογο κι ας πάρει αυτό το δρόμο του … (κι εγώ το δικό μου).

1 «Μου αρέσει»

Εννοείς σε σχέση με τα επίσημα βίντεο προώθησης κάποιων σχημάτων, ή σε σχέση με τις πρώτες εκτελέσεις από τους συνθέτες τους (και γενικά την δισκογραφία γραμμοφώνου);
Στο πρώτο μπορεί να συμφωνήσω υπό προϋποθέσεις (το καλύτερο στα παρεΐστικα γλέντια είναι να είμαστε εκεί και να συμμετέχουμε, όχι να τραβάμε βίντεο), στο δεύτερο θα διαφωνήσω.
Μπορεί μια σύγχρονη επανεκτέλεση (όχι διεκπεραιωτική/μαγαζίστικη) να έχει φρεσκάδα και νόημα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κομμάτι όπως ηχογραφήθηκε στην εποχή του από τους φορείς της κουλτούρας του.

Υποθέτω ότι στα παρεΐστικα συμπεριλαμβάνουμε και τους μουσικούς που παίζουν επαγγελματικά σε ταβέρνες αλλά κάθονται κανονικά στο τραπέζι χωρίς ηχητικά, με το κρασί τους, τον μεζέ τους, το τσιγάρο που κάθεται παραπονεμένο στο τασάκι και καπνίζει μόνο του, ενδεχομένως την παρέα τους που ενδεχομένως συμμετέχει, κλπ., έτσι;

1 «Μου αρέσει»

Προς Θεού δεν νομίζω κάποιος να αντικαταστήσει την πρώτη εκτέλεση. Μπορεί όμως να σταθεί αντάξια της και αυτό είναι που θέλουμε.

Σε μία παρεΐστικη εκτέλεση το παίξιμο είναι συνήθως πιο αργό (μαγκιορικο), συνήθως ξεχνάμε τις φράσεις η δεν ξέρουμε καλά το κομμάτι και έτσι προσθέτουμε την δική μας πινελιά στο τραγούδι και αυτή νομίζω είναι η μαγεία στην όλη κατάσταση. Γι αυτό πρότεινα να κάνουμε ένα διαφορετικό νήμα.

Τέλος, δεν έχει σημασία άμα είναι ερασιτέχνες οι επαγγελματίες. Άμα παίζουν μουσική αρκεί

Πολύ καλή η πρότασή σας! Βέβαια, περιδιαβαίνοντας το Youtube (τουλάχιστον) βλεπεις και ακούς ΤΕΡΑΤΑ και είναι απειροελάχιστα τα σχήματα που παίζουν στοιχειωδώς ΣΩΣΤΑ! Εννοώντας ότι η συντριπτικη πλειοψηφία στην κυριολεξία είναι “αδιάβαστοι” με τα κομμάτια που βιντεοσκοπούν και αδιάβαστοι απο πλευράς συγχορδιών, ερμηνείας κλπ. Συμφωνώ πως υπάρχουν παρείστικες εκτελέσεις / διαμαντια και μαλιστα μερικοί βάζοντας και προσωπικά τους στοιχεία σε παλια κομμάτια τα τιμούν, δίνοντας και μια πιο σύγχρονη ματιά και αποψη είτε ερμηνευτικά είτε μουσικά! Το θέμα λοιπόν που μπαίνει επιτακτικα ειναι ποιο΄ς και με ποιά κριτήρια ανεβάζει ή πρόκειται να ανεβάσει κάποιο βίντεο!

Ε, υποτίθεται ότι θα το ανεβάσεις (στο φόρουμ εννοώ) επειδή σ’ αρέσει, όχι απλώς επειδή υπάρχει στο ΥΤ.

2 «Μου αρέσει»

Εξαρτάται φίλε μου τι σου αρέσει ΕΑΝ το κρίνεις με καθαρά μουσικά και όχι άλλα κριτήρια! ΔΙότι ο άλλος επειδή “ακούει” χρόνια π.χ. ρεμπέτικο χωρίς να έχει ιδέα και οσμή απο οργανοπαιξία κλπ κλπ… σου λέει εμενα μου αρέσει αυτο το "παρεϊστικο παίξιμο " και δημοσιοποιώ…

Εντάξει, όταν μας τύχει τέτοια περίπτωση υπάρχει όλο το περιθώριο για κριτικές και συζήτηση.