Παντούρι (Panduri)

Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνει κανείς την σχέση του με την πανδούρα (ΑΚΑ τρίχορδον)
Είναι το “εθνικό” όργανο της Γεωργίας και η ομοιότητά του με το “δικό μας” εκπληκτική!

//youtu.be/OR1J_xhNmiQ

Το κιβούρι τι όργανο είναι ρε παιδιά!Συγνώμη αν βγαίνω λίγο εκτός από το θέμα αλλά βλέπω πως παντούρι,κιβούρι και σαντούρι τελειώνουν σε -ούρι.

Μάλλον, μία ακόμα από τις πολλές ονομασίες για μακρυμάνικα λαουτοειδή. Όμως δεν απαντάται συχνά. Η πρωταρχική σημασία της λέξης είναι “τάφος”, π.χ.
“Παήσαν και τους βάλανε, τους δυο σ’ ένα κιβούρι. Στο ‘να φυτρώνει κάλαμος και στ’ άλλο κυπαρίσσι, σκυφτογυρίζει ο κάλαμος, φιλεί το κυπαρίσσι”.

Η τελική κατάληξη -ούρι είναι τυχαία, δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός. Να σου θυμίσω το μασούρι, το κουμπούρι, το καβούρι και, αν συνεχίσω θα βρεθούν και άλλα.

Κιβούρι δεν έχω ξανακούσει, παρεκτός με τη σημασία που λέει ο Νίκος. Αν υπάρχει τέτοιο όργανο, ίσως να είναι παραλλαγή της ονομασίας “τζιβούρι” (με παρετυμολογική επίδραση από το κιβούρι-φέρετρο), που με τη σειρά της είναι ελληνική παραλλαγή του τουρκικού ονόματος cogur. To cogur γράφεται με σεντίγ στο c, διαλυτικά και στα δύο φωνήεντα, και κυπελλάκι στο g, και προφέρεται κάπως σαν “τσεούρ” - με μια πιο ελληνοποιημένη απόδοση “τσογούρ”. Είναι ένα ταμπουροειδές, είδος σαζιού εν ευρεία εννοία. Ως γνωστόν, οι διάφορες παραλλαγές αυτής της οικογένειας οργάνων δεν έχουν αυστηρή σχέση 1:1 η καθεμιά με κάποιο όνομα.

Με πιο απλά λόγια: τζιβούρι είναι κάποιο ταμπουροειδές, και κιβούρι [λέω εγώ ότι] θα είναι το ίδιο.

Η κοινή κατάληξη -ούρι είναι εντελώς συμπτωματική (παντζούρι, αγγούρι, μούρη, μασούρι).

Και οι δύο ξεχάσαμε το κουλούρι!

Και το γλυφιτζούρι!!!:246:

Το ουρί (του παραδείσου) παίζει, ή θέλουμε μόνο ελληνικές λέξεις;

αρχισαμε το καλαμπουρι βλεπω

Δεν το αρχίσαμε, το ξεχάσαμε, και αυτό!

https://www.youtube.com/watch?v=vh8plIYvd_U
Fanduri ή μάλλον FUNduri!!!

Μια διευκρίνηση:Το γράμμα ფ συμβολίζεται ως f αλλά προφέρεται σαν π+h…
ωραίο λογοπαίγνιο πάντως!

!!!
Ε τότε να κι άλλα:
μπουζούκι - σεντούκι, καβούκι, τουρλουμπούκι, τσιμπούκι
κιθάρα- μαντάρα, παπάρα, κοπελάρα
μπαγλαμάς - καπλαμάς, καπαμάς, σε τα μας
χα χα χα
Μην παρεξηγείς, χρειάζεται να ξεδίνουμε λίγο πού και πού από την καταθλιπτική καθήλωση που μας έχει επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί τη στρατηγική του μονοπωλιακού κεφαλαίου!

Kαλά, σε ό,τι αφορά το Panduri, την πανδουρίδα κανείς μας δεν τη σκέφτηκε; Εντύπωση μου κάνει, αφού ήδη τον Ιανουάριο του ΄12 είχε δημοσιευτεί αυτό (αλλά δες και #109)