Παλιοί ταμπουράδες καππαδοκίας

Πως έμοιαζε, τι δυνατότητες είχε, και γενικότερα τη μορφή του οργάνου.

Επομένως δεν έχεις καμία αμφιβολία ότι υπήρχε.

Λοιπόν. Βρίσκω ότι αυτή τη στιγμή ο σύνδεσμος προς το σάιτ του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ (ο κεντρικός) είναι νεκρός. Καθώς όμως το Γκουγκλ εκεί τον δίνει (mla.gr), υποθέτω ότι θα συμβαίνει κάτι προσωρινό (συντήρηση, τεχνικό πρόβλημα, ξερωγώ). Όχι ότι γενικώς άλλαξαν διεύθυνση, γιατί δε βρίσκω πουθενά άλλη διεύθυνση.

Αυτό λοιπόν το σάιτ είχε ανεβάσει δείγματα 30 δευτερολέπτων από τα τέσσερα τραγούδια που ηχογράφησε η Μ. Μερλιέ το 1930 μ’ έναν Καππαδόκη που φέρεται να έπαιζε ταμπουρά: το Ντίλι ντίλι (που το βρήκες) και τα τρία τουρκόφωνα. Όποτε επανέλθει το σάιτ, τα βρίσκεις εύκολα. Αν δεν επανέλθει ποτέ, επικοινωνείς να μάθεις πού μεταφέρθηκε. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η λύση να αγοράσεις το σιντί.

Κατά τα άλλα, να πω ότι όπου και όποτε έχω ακούσει πιο πρόσφατες καταγραφές καππαδόκικης μουσικής (από Γιώργη Μελίκη, από Δ. Σαμίου κλπ.), ταμπουράς δεν υπάρχει. Υπάρχει βιολί, ούτι, σπάνια κεμανές, και κρουστά. Μόνο σ’ ένα ντοκιμαντέρ της Σαμίου στο Πλατύ Ημαθίας (Φαρασιώτες, νομίζω) θυμάμαι ότι έλεγαν «παλιά είχαμε και μπαγλαμάδες», χωρίς κανείς να τους ρωτήσει τι ακριβώς ονομάζουν μπαγλαμά.

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι που θέλω να βρω. Το μλα το έχω χρησιμοποιήσει καιρό τώρα.

Υπάρχει είτε στα αρχεία της ΕΡΤ είτε στο ΥΤ, πιθανώς και στα δύο. Συμβουλέψου και το σάιτ της Δόμνας Σαμίου (του συλλόγου με το όνομά της).

Βασικά, και μόνο να βάλεις στο Γκουγκλ τις παραπάνω λέξεις, έτσι κόπι-πέιστ, σ’ το βρίσκει στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων. Μένει να επιβεβαιωθεί αν η προφορική πληροφορία για τους λεγόμενους «μπαγλαμάδες» ήταν όντως από αυτό το ντοκιμαντέρ. (Πάει πολύς καιρός που το είχα δει, ό,τι θυμάμαι γράφω. Ότι υπήρχε η αναφορά είμαι βέβαιος, αν ήταν σ’ αυτό ή σε άλλο δεν είμαι.)

Διόρθωση: φέρεται να έπαιζε μπουζούκι. Αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε μπουζούκι όπως το ξέρουμε, θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος ταμπουρά. Επίσης δεν ξέρουμε αν η λέξη μπουζούκι παραδόθηκε από τον ίδιο τον μουσικό ή είναι της Μερλιέ.

πολύ ενδιαφέρον το θέμα που ψάχνεις δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες αλλά μπορείς να ψάξεις σε αρχεία λαογραφικών συλλόγων ή ακόμα και σε μουσεία που ασχολούνται με τον Πόντο και τη Μικρά Ασία επίσης υπάρχουν ομάδες στα social media που ανεβάζουν συχνά τέτοιο υλικό δοκίμασε να ρωτήσεις εκεί ή να ψάξεις σε βιβλία και άρθρα για την παραδοσιακή μουσική της περιοχής καλή επιτυχία στην έρευνά σου αν βρω κάτι θα σου στείλω!