Ονομάζομαι Ελένη Οικονόμου και είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αυτό το διάστημα ξεκινώ τη διπλωματική μου εργασία, η οποία εξετάζει τους κοινωνικούς τύπους στην κατοχική Αθήνα (Σαλταδόρος, Μαυραγορίτης, Λιμοκτονούς) μέσα από τα αρχεία, τη λογοτεχνία και το ρεμπέτικο.
Για τις ανάγκες της έρευνας, επικεντρώνομαι σε τρία συγκεκριμένα κατοχικά τραγούδια του Μιχάλη Γενίτσαρη: «Ο Σαλταδόρος», «Οι Μαυραγορίτες» και «Επιδρομή στον Πειραιά».
Γνωρίζω ότι στον δίσκο «Τα ρεμπέτικα της Κατοχής» που κυκλοφόρησε το 1980 (Minos) σε επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή, υπήρχε ένα πολύ αναλυτικό πολυσέλιδο ένθετο με ιστορικές πληροφορίες, παρασκήνιο για τη δημιουργία των τραγουδιών και αποκόμματα τύπου της εποχής.
Επειδή το υλικό αυτό μου είναι απολύτως απαραίτητο ως πρωτογενής πηγή και δεν έχω πρόσβαση στο φυσικό αρχείο του βινυλίου, ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος φίλος ή συλλέκτης από το φόρουμ έχει τον δίσκο και θα μπορούσε να μου στείλει σκαναρισμένο το ένθετο (ή έστω καθαρές φωτογραφίες των σελίδων του).
Θα μου προσφέρατε τεράστια ακαδημαϊκή βοήθεια.
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο και την υποστήριξή σας!
Το βινύλιο το βρίσκω στα μεταχειρισμένα εδώ https://www.discogs.com/sell/release/3129253, σε διάφορες τιμές από διάφορους πωλητές, μεταξύ των οποίων τέσσερις-πέντε το δίνουν γύρω στα 10 ευρώ ή και λιγότερο συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής. Στο ίδιο λινκ έχει και φωτογραφίες του ενθέτου, αλλά δυστυχώς τα κείμενα δε διαβάζονται.
Καλησπέρα, ναι αυτόν τον δίσκο εννοώ. Για να είμαι ακριβής τον ίδιο τον δίσκο τον έχω αλλά δυστυχώς έχει χαθεί το ένθετο. Ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις ευχές.
Αυτός https://vendora.gr/items/7yk4q4x/giorgos-ntalaras-rempetika-tis-katochis-metachirismeno.html δίνει το βινύλιο 5 ευρώ μεταχειρισμένο (χωρίς τα ταχυδρομικά), και στη φωτογραφία φαίνεται και το ένθετο. Σκρολάροντας προς τα κάτω ξαναέχει το ίδιο από σχεδόν καμιά εικοσαριά πωλητές (μα κανείς δε θέλει να τον κρατήσει αυτό τον δίσκο;), σε ποικίλες τιμές. Τα πιο φτηνά πιθανόν να είναι σε χάλια κατάσταση, αλλά αφού το έχεις ήδη δε σε νοιάζει, αρκεί να έχει το φυλλάδιο.
Επίσης, αν ξετινάξεις όλο το Γκουγκλ μπορεί να βρεις και βιβλιοθήκες-αρχειοθήκες που το έχουν και μπορείς να το δεις επιτόπου. Το βλέπω συχνά με άλλους δίσκους, τώρα για τον συγκεκριμένο δεν ξέρω.
με αυτό εννοείται κάθε άτομο που πέθαινε εξαιτίας του λιμού που επικράτησε την περίοδο της κατοχής. Δεν ανήκει σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αν και θα επικεντρωθώ περισσότερο στην παιδική θνησιμότητα λόγω του λιμού.
θεωρητικά ουσιαστικό, στην πράξη είναι δικός μου νεολογισμός, ο οποίος θα αλλάξει στην πορεία σε δόκιμο τύπο. Τώρα κατάλαβα τι σε μπέρδεψε. Μέσα στη μαύρη νύχτα που έγραψα το χθεσινό μήνυμα κοιμόμουν όρθια.
Δεν είμαι στο τμήμα μουσικών σπουδών για να μπορώ να σου απαντήσω. Είμαι στο τμήμα ιστορίας και η μουσική, όπως η λογοτεχνία και η γελοιογραφία, θεωρούνται κομμάτι της ιστορικής τεκμηρίωσης παράλληλα με τις επίσημες πηγές.