Ευρεση παλιου τραγουδιου

Καλησπερα και χρονια πολλα!

Ήθελα να σας ρωτήσω μήπως ξέρετε, ψάχνω ένα τραγούδι είναι παλιό ρεμπέτικο και οι στίχοι λένε “στης ακρόπολης τα μέρη έμαθα την αβ το καιρό που ο μιμίκος αγαπούσε τη μαρίκα” αν μπορείτε να με βοηθήσετε με όνομα ή και τραγουδιστή?

Δεν το ξέρω, αλλά ο Μιμίκος και η Μαίρη (εδώ, για τις ανάγκες του στίχου, Μαρίκα) ήταν οι πρωταγωνιστές ενός ερωτικού δράματος που εκτυλίχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και έμεινε θρυλικό και γυρίστηκε και σε ταινία με την Αλίκη. Εκείνη την προξένευαν μ’ έναν άγνωστό της, κλπ., τελικά εκείνη αυτοκτόνησε πέφτοντας από την Ακρόπολη και ο αγαπημένος της πέθανε από τον καημό του.

Αυτό θα έγινε στην ταινία, νομίζω ότι στην πραγματικότητα ο Μ ήταν αξιωματικός στο παλάτι, και καλά αριστοκρατία, η Μ κοινωνικά κατώτερη Γερμανίδα γκουβερνάντα, και στο παλάτι δεν έβλεπαν με καλό μάτι το μεταξύ τους ενδιαφέρον. Μετά η Μ φούνταρε από την Ακρόπολη από παρεξήγηση (νομίζοντας ότι ο Μ, που έχασε κάποιο ραντεβού, την άφησε), και μετά από αυτό φούνταρε και ο Μ.

Αυτό αφορά την ταινία. Κοίταξα τη Βίκη και λέει μόνο για την ταινία, η οποία -λέει- στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά δε μας τα ξεχωρίζει από εκείνα της ταινίας. Επομένως το τέλος του Μιμίκου μπορεί και να ήταν αυτό, ή να μην ήταν. Το ευρεως θρυλούμενο, όπως το είχα ακούσει, ήταν ότι φούνταραν και οι δύο μαζί.

1 «Μου αρέσει»

εδω υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

1 «Μου αρέσει»

και εδω

https://mikros-romios.gr/mimikosmairi/

http://paliaathina.com/gr/pages/444/mimikos-kai-mairi.html

Αν καταλαβαίνω καλά, η κυρία ψάχνει τραγούδι με συγκεκριμένους στίχους, στους οποίους βέβαια συγκαταλέγονται και τα ονόματα του αξιωματικού Μιμίκου και της Γερμανίδας Μαίρης. Όνομα και τραγουδιστή ζητάει η γυναίκα, όχι όλα αυτά που ανεβάστηκαν παραπάνω…

το καταλάβαμε.
αυτα τα παραπάνω θα οδηγησουν στο τραγούδι(αν υπαρχει) και τους στοίχους.

πχ
Τακης Μωράκης
Σώτος Παναγόπουλος

Αναμένωμεν λοιπόν, γιατί προσωπικά τουλάχιστο δεν ξέρω για τέτοιο τραγούδι και τον αντίστοιχο ερμηνευτή και η παραθέσεις παραπάνω δεν με βοήθησαν.

Μα ήμουν σαφής:

Τι εννοείς δε βοήθησα; Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα!

Ε ναι αλλά δεν βοήθησε, το ζητούμενο παραμένει αναπάντητο…

Και τι πρέπει να κάνουμε; Μόνο όποιος ξέρει θα μπορέσει να το απαντήσει!

(Απλώς θεώρησα πιθανό ότι κάποιος θα μπορούσε να μην ξέρει τι σημαίνει η αναφορά στον Μιμίκο και τη Μαρίκα, και είπα μια κουβέντα επ’ αυτού. Ακολούθησαν κάποιες προσθήκες-διορθώσεις, και αφού το κλείσαμε επανήλθαμε στο αρχικό ερώτημα. Δε μένει παρά η απάντηση! Αλλά μην τα περιμένετε όλα από τους ίδιους, ας πει και κάνας άλλος! :slight_smile: )

Καλή χρονιά σε όλους, και αυτή τη στιγμή ιδιαιτέρως στον φίλο μου τον Νίκο!

Άαα, επ’ αυτού, εγκρίνω, επαυξάνω και ανταποδίδω! Χάζευα λίγο νωρίτερα κι απ’ το παράθυρο του δώματος της πολυκατοικίας, στη Νέα Σμύρνη, τα πυροτεχνήματα της αλλαγής της χρονιάς. Καλή χρονιά!

Η απάντηση προϋποθέτει την ύπαρξη του ζητουμένου άσματος, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο…

1 «Μου αρέσει»

Πού το έχει ακούσει ;
Μήπως πρόκειται για αυτοσχεδιασμό πάνω σε ήδη υπάρχουσα μουσική;
Το έχει ακούσει σε ζωντανή εκτέλεση, σε ιδιωτική ηχογράφηση ή πώς αλλιώς;

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις.
Το τραγούδι το είχε σε παλιά κασέτα ο σύζυγος μου και με τα χρόνια την έχασε, απο εκείνον προέρχονται οι στίχοι και είναι οι μοναδικοί που θυμάται, ούτε εγώ το γνωρίζω σαν τραγούδι για αυτό και ζήτησα τη βοήθεια σας μήπως το βρούμε.
Και πάλι ευχαριστώ, θα περιμένω λίγο ακόμα μήπως παρ’ ελπίδα το γνωρίζει κάποιος.

Είναι ρεμπέτικο ή ρεμπετικοειδές, ή μήπως ελαφρολαϊκό ή και ελαφρό κανονικά; Αν το θυμάται και αυτό ο σύζυγος, θα βοηθούσε.

Χρόνια Πολλά καλή Χρονιά!!!
Το τραγούδι αυτό είναι του 1981 το τραγουδάει ο Κούλης Σκαρπέλης

1 «Μου αρέσει»

ναι αυτο ειναι. εχει τα λογια που μας εδωσε η Εμμα και ειναι ρεμπετοειδές.
ευγε Αντώνη :+1:

https://www.discogs.com/release/11854721-Κούλης-Σκαρπέλης-Ρεμπέτικο-Συναξάρι

ΥΓ
Παλαιολόγου μπουζούκι
και
Μαλλίδης κιθάρα

1 «Μου αρέσει»

Αυτό είναι, σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ!!!

2 «Μου αρέσει»