Οι αδικοπνιγμένοι

Αυτό το ξέρει κανένας:

Δυο καπετάνιοι κάνανε μεγάλη απροσεξία
Και τόσος κόσμος πνίγηκε χωρίς καμιά αιτία [x2]

Κοσμάκη δώστε προσοχή ν’ ακούστε τα χαμπάρια,
Απ’ όξω από τον Πειραιά τράκαραν δυο καράβια! [x2]

Το ένα η «Ανάστασις» το άλλο το «Υδράκι»
Απέναντι στου Παρλαμά σκορπίσαν το φαρμάκι [x2]

Σκεφτείτε τώρα βρε παιδιά με κλάματα να κράζουν
Γυναίκες άντρες και παιδιά «σώστε μας» να φωνάζουν [x2]

[φωνή: Ε, ρε τι άδικο κακό ήταν αυτό]

Ετσι τους ήτανε γραφτό άδικα να πνιγούνε
Κι όσοι τους περιμένανε στα μαύρα να ντυθούνε [x2]

Δεν το ρωτάω έτσι για πλάκα. Υπάρχει πολλή ένταση στη εκφώνηση. Είναι flat (σε ένα τόνο) δοσμένο, σαν να οιμώζει, σα να θρηνά ο τραγουδιστής. Το βρήκα σε μπομπίνα συλλέκτη υπό τον τίτλο “Πειραιώτικα” όπου συνυπήρχαν τα πρώτα των Μάρκου, Δελιά, Μπάτη και Τσαούς.

Αν το θέλετε να το ακούσετε κιόλας, e-mail σε εμένα απ’ ευθείας και θα έρθει με το πελαργό.

Ακόμα:
Μπας και σεις οι ναυτικοί και οι νησιώτες που τα παρακολουθείτε αυτά, ξέρετε τίποτα γι αυτό το “ναυάγιο”; Μπορεί να είναι επινόηση του συνθέτη, αλλά το συνολικό… ύφος και οι λεπτομέρειες
πείθουν. Μιλά για [i]καράβια και τοπωνύμια, έ; Εκανα μια συντομη έρευνα στα γνωστά διεθνή ναυάγια απ’ το 1907 και μετά μα δεν το βρήκα καταχωρισμένο.

[/i]

Δεν ξέρω, βέβαια, αν δένει η πληροφορία που παραθέτω με τους στίχους αυτούς. Θα έχει ενδιαφέρον να το ψάξουμε καλύτερα.

Πάντως, στις 9 Φεβρουαρίου του 1907 είχε γίνει ένα ναυάγιο αυστριακού πλοίου, του Imperatrix, στην Ελαφόνησο.
Κρητικοί είχαν πέσει στη θάλασσα και είχαν σώσει μερικούς από αυτούς. 38 άνθρωποι είχαν πνιγεί σ΄αυτό το ναυάγιο και 12 ήταν βαριά χτυπημένοι, από τους οποίους είχαν πεθάνει μερικοί τις επόμενες μέρες.
Αυτά τα στοιχεία τα είχαν δημοσιεύσει οι εφημερίδες της εποχής.
Εγώ, τα στοιχεία αυτά τα βρήκα από περιοδικό Αρχαιολογίας… που αναφέρεται σε ανασκαφές στην Κρήτη και σε άλλα γεγονότα, το 1907.

Το καράβι «Ανάστασις» πρώτη φορά το ακούω. Το «Υδράκι» πράγματι υπήρξε, έκανε δρομολόγια Αργοσαρωνικού κατά τον μεσοπόλεμο. Ανήκε σε όχι πολύ μακρυνό συγγενή μου και αν είχε εμπλακεί σε ναυάγιο θα είχε συζητηθεί περιστασιακά το θέμα στην οικογένεια και μεταγενέστερα, έτσι ώστε να το ακούσω και εγώ που άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο στα μέσα της δεκαετίας ’40. Πάντως, επειδή ξέρω περίπου την ηλικία του ιδιοκτήτη και του πλοίου, αποκλείεται σύνδεση με το 1907.

Από τα στοιχεία του κομματιού (ενορχήστρωση, ύφος οργανοπαιξίας και φωνητικής ερμηνείας, υπόλοιπα κομμάτια μπομπίνας, ξυσίματα κλπ.) μπορούμε να βγάλουμε κάτι; Είναι αντιγραμμένο από δίσκο ή ερασιτεχνική ηχογράφηση;

Πάντως, αν αποδειχτεί ότι τέτοιο ή παρεμφερές ναυάγιο δεν υπήρξε, θα είναι η μοναδική φορά που γίνεται τραγούδι για φανταστικό γεγονός, κάτι που θεωρώ σχεδόν απίστευτο.

Μήπως είμαστε σε καμια περίπτωση αλλαγής ονόματος;
Συνηθίζεται -από παλιά- η αλλαγή ονόματος σε πλοία (σε καιρούς έκτακτης ανάγκης, σε αλλαγή ιδιοκτησίας, κατόπιν γενικής επισκευής κλπ)

Είχα κρατήσει το λινκ της σελίδας του Βασίλη Κουτουζή (γιατί έχει βιογραφικά στοιχεία των ΜΠΑΤΗ και ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑ ) και θυμήθηκα πως έχει κείμενα-έρευνα για πλοία, ναυπηγεία, ατυχήματα κλπ στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού.

Έριξα μια γρήγορη ματιά αλλά για το συγκεκριμένο ατύχημα δεν είδα κάτι σαφές. Ας τα δει και κάποιος άλλος που μπορεί να “εμπνευστεί” ή να κάνει συνειρμό με κάτι…


Παραθέτω λίγα από τα πολύ ενδιαφέροντα (τελικά) στοιχεία που έχει αυτή η σελίδα για τη ελληνική ναυσιπλοϊα :
[b]

Ένα από τα πρώτα ατμόπλοια που έκανε δρομολόγια στο Σαρωνικό - και Πόρο- ήταν το «ΑΥΛΙΣ». Αρχικά ήταν θαλαμηγός του Ανδρέα Συγγρού (1891).[/b] Μετά το θάνατό του (1899) το αγόρασε ο τότε πλοίαρχος πρίγκιπας Γεώργιος- γιος του Γεωργίου Α- και μετά από αυτόν (1910), επιχειρηματίες, που το έβαλαν στη γραμμή Πειραιά- Αίγινα-Μέθανα –Πόρο.
Το πλοίο αυτό βυθίστηκε στα τέλη Απριλίου του 1941, από τα γερμανικά «στούκας» στις «Λεούσες» Αίγινας, αλλά πρόλαβε να βγάλει τους επιβάτες στο νησάκι. Εκεί βυθίστηκε και το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ».

“[b]Άλλα επιβατηγά στο Σαρωνικό, προπολεμικά, ήταν τα, « Γόησσα» , «Πτερωτή», «Μοσχάνθη» , «Χελιδών», «Μάνα», «Ιωάννα», «Τόγιας», «Υδράκι» και άλλα”.

Καθώς και Περί Ναυαγίων Σαρωνικού :[/b][b]

[/b]***Στις 11 Μαρτίου 1923, ναυάγησε – εξ αιτίας σφοδρότατης θαλασσοταραχής - έξω από την Ψυτάλλεια το επίτακτο ρυμουλκό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ, και πνίγηκαν 287 άνδρες του ΠΝ , μεταξύ των οποίων και 30 Ποριώτες που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Τότε ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων διέθεσε για τις οικογένειές τους 1.000 δραχμές-τότε ήταν αξιόλογο ποσό. Από το ναυάγιο είχε διασωθεί ο αείμνηστος Ποριώτης Σταύρος Ρίτσος, μετέπειτα επιστάτης του Γυμνασίου Πόρου. Ο ένας του γιος είναι στην Αμερική.

*** Στις 16-6-1927, έξω από το λιμάνι του Πειραιά βυθίστηκε λόγω σύγκρουσης το ατμόπλοίο ΠΑΤΡΙΣ και πνίγηκαν 10 άτομα .

*** Στις 12 Μαρτίου 1928 βυθίστηκε στο Σαρωνικό το τορπιλοβόλο ΠΑΝΟΡΜΟΣ με πολλούς νεκρούς.

*** Στις 28-7-1929 έγινε σύγκρουση δύο ατμοπλοίων και πνίγηκαν 7 άτομα.

*** Στις «Λεούσες» βυθίστηκε στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.30 μμ, κατά την εισβολή των Γερμανών - από τα γερμανικά «στούκας» - το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ» με πολλές απώλειες. Ο ηρωϊκός κυβερνήτης του αντιπλοίαρχος Θεόδωρος Πεζόπουλος, παρ ότι τραυματίστηκε θανάσιμα, δεν θέλησε να φύγει από τη γέφυρα, όπου και πέθανε, κι έδωσε έτσι λαμπρό παράδειγμα αυτοθυσίας και ευψυχίας. Επίσης θανάσιμα τραυματίστηκε και πέθανε ο ύπαρχος Βλαχάβας. Σκοτώθηκαν δύο ακόμη αξιωματικοί, 11 υπαξιωματικοί και 26 ναύτες. Τραυματίστηκαν 54, μεταξύ των οποίων και ο επιβαίνων διοικητής των Αντιτορπιλικών πλοίαρχος Γ.Μεζεβίρης.

Ιωάννα, έγραψες… ιστορία.

Μένει ακόμα να μάθουμε:

[ul]
[li]τίνος (ποιανών) είναι,[/li][li]ποιός παίζει μπουζούκαρο και[/li][*]ποιός τραγουδάει με ποντιακό αξάν.[/ul]

Στοιχεία που μόλις πήρα από τη βιβλιοθήκη φίλων. Περιοδικό “Χρονικά”, τόμος 129.

Για το “Ανάστασις”:

Τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20/21 Μαΐου 1944, οι Γερμανοί της Γκεστάπο, μάζεψαν 265 Εβραίους από τα Χανιά , και, αφού έμειναν στις φυλακές της Αγιάς ως τις 3 Ιουνίου, όπου τους καταλήστεψαν, ακόμα και τα χρυσά δόντια τους έβγαλαν, στις 4 Ιουνίου, με το φορτηγό πλοίο «Ανάστασις», τους μετέφεραν στο Ηράκλειο σε στρατόπεδο, όπου προστέθηκαν σ’ αυτούς και του Ηρακλείου, συνολικά περί τους 279.
Προορισμός τους ήταν το τρομερό στρατόπεδο «Άουσβιτς - Μπιργκενάου», στην Πολωνία…

Στοιχείο που να ενώνει την τύχη των 2 πλοίων ή αναφορά σε ναυάγιο δεν αναφέρεται.
Πότε έχει γραφτεί το τραγούδι; Ο Δελιάς είχε πεθάνει πριν από το 1944. Άρα, πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο μήπως πρόκειται για τυχαία, σε ονόματα, αναφορά γεγονότων.

Για το θεμα αναφερθηκε ο Σπυρος Παπαιωαννου της τριαδας Κουναδης-Παπαιωαννου-Σωτηροπουλος - “ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ” οπως συνηπηρξαν στη δεκεατια του '70 και αρχες '80, εξεδωσαν μαλιστα και ουκ ολιγους δισκους βινυλιου με περισση συγκεντρωση στοιχειων και αναπλαση εικονων και συναισθηματων που παραμυθιασαν τους τοτε λατρεις του ρεμπετικου, σημεια αναφορας που τους ακολουθουν εως σημερα, φανταζομαι …
Αναφερθηκε λοιπον στις εκπομπες του στην ΕΡΤ τοτε γυρω στα '82 στη συγκρουση των πλοιων “Αναστασις” και “Υδρα” που εγινε απεναντι απο την ξακουστη ταβερνα του Παρλαμά στην Ακτη Θεμιστοκλεους τη νυχτα της 1ης Αυγουστου του 1937. Η συγκρουση ειχε τραγικη καταληξη για 24 απο τους 60 επιβατες που μετεφερε το “Αναστασις” που ερχοταν απο την Αιγινα.
Αμεσως μετα ο Κωστας Ρουκουνας εφτιαξε το τραγουδι “Οι αδικοπνιγμενοι” που περιγραφει το ολο συμβαν. Μετα απο λιγο, για ευνοητους λογους συμφεροντων των πλοιοκτητων κλπ απεσυρθη το τραγουδι πραγμα που το κανει σπανιο μεχρι σημερα.
Τα στοιχεια κατεγραψε ο Σπ.Παπαιωαννου στην εκδοση του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ :
Ο Πειραιας και το ρεμπετικο τραγουδι - Ημερολογιο 2006 που κυκλοφορησε φετος στις αρχες της χρονιας.
Στο ημερολογιο-βιβλιο αυτο περιεχονται ακομα πολλες αλλες αναφορες του Σ.Π. σε περιστατικα και αλλα γεγονοτα απο την ιστορια του ρεμπετικου ακρως ενδιαφεροντα !!
Το τραγουδι μπορειτε να το βρειτε σε συναδελφο site με mp3 ρεμπετικα με μια απλη αναζητηση.

Ωστοσο η ερωτηση του Κωστα εδωσε εναυσμα σε ενα χειμαρρο πληροφοριων επισης με μεγαλο ενδιαφερον απο τους φιλους φορουμιτες που απαντησαν !!

Μπράβο, Γιώργο.
Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία του τραγουδιού!

:109:

!!! Σύντεκνε ΒαβουλοΖωργάτση (!) χαίρομαι για την επιμέλειά σου, την οργάνωσή σου και το μνημονικό σου !
ΕΣΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ !!! ΑΞΙΟΣ !!!

ΥΓ:
Μα χαίρομαι και για μένα! Αύριο, είχα σκοπό να αναζητήσω το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, του Σπύρου Παπαϊωάννου (μιας και δεν το έχω ακόμα…) γιατί είχα ένα ένστικτο, μια υποψία ότι εκεί θα λυνόταν κάποιο μυστήριο !.. (Ακου τώρα κύματα…)

Χαίρομαι και γιατί, ακούγοντας το τραγούδι (μου το έστειλε ο Κώστας) αμέσως αναγνώρισα τον Ρούκουνα (από τον λυγμό και την τσαλκάντζα… αν και είχα και μια υποψία Μοσχονά…) που σημαίνει πως ακόμα ακούω ! (μετά την καλοκαιρινή ωτίτιδα απ’ τις καταδύσεις). :090:

[b]ΠΑΝΑΞΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ !
Ευχαριστούμε !

[/b]

Εγραψε ο μεγάλος!
Τι τα θες τα μηχανιλίκια ρε Γιώργη;
Αφού εσύ είσαι αλλού…

Οχι τιποτα αλλο ρε παιδια, απλα ειχα εντρυφησει στη συγκεκριμενη ιστορια απο
τις εκομπες του Σ.Π. τις οποιες ακουγα για αρκετο διαστημα μια και καποιος φιλος τις ειχε ηχογραφησει σχεδον ολες και ειχα δανειστει το υλικο για αρκετο καιρο.
Δεν ειχα ακουσει καμμια live !!
Τοτε απο το υλικο αυτο, αφαιρωντας τις αφηγησεις, εφτιαξα γυρω στις 12 κασετες 60ρες !!

Καποιος προσφατα εγραψε ή ειπε, οτι αυτες οι εκπομπες υπαρχουν και θα εκδοθουν σε cd (;:wink:

Νομίζω ο Φέρρης.
Πάνω σ’ αυτές τις εκπομπές κάποιοι έβγαλαν κανα φραγκάκι, εκδίδοντας τα τραγούδια σε cd. Εξ ου και κάποια κοψίματα σε εισαγωγές και φινάλε, λόγω του απόηχου της εκφώνησης.

ΟΙ ΑΔΙΚΟΠΝΙΓΜΕΝΟΙ - Κώστα Ρούκουνα, ODEON GA-7048 (1937)
[i]* πηγή : “Η εκ περάτων δισκογραφία γραμμοφώνου” Δ. Μανιάτη

[/i](ψάχνοντας τον αρθ. κυκλοφορίας για το τραγούδι του Ρούκουνα “Η μάνα των Γιαγιάδων”, έπεσα πάνω του ! )

Προσπαθούσα από καιρό να βρω στοιχεία γι’ αυτή την περιοχή του Παρλαμά που αναφέρεται στο τραγούδι και έπεσα πάνω σε μια έρευνα του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Πηγαδά.
Έχει αρκετά στοιχεία που διαφωτίζουν το ναυάγιο αυτό και τα οποία αξίζει να αναφερθούν.
Τα παραθέτω κι εδώ :

[b]«Οι αδικοπνιγμένοι»
1η Αυγούστου 1937

Ένα ναυάγιο που έγινε τραγούδι[/b]

Το ατμόπλοιο «Ύδρα» εμβόλισε στη δεξιά μάσκα της πλώρης και βύθισε σε 3 λεπτά το μόλις 12 κόρων πετρελαιοκίνητο «Ανάστασις».
Η πολύνεκρη τραγωδία έγινε τραγούδι με τίτλο: «Οι αδικοπνιγμένοι» σε στίχους, μουσική και εκτέλεση του Κ. Ρούκουνα.
Το τραγούδι έγινε δίσκος που όμως αποσύρθηκε από τη δικτατορία Μεταξά…

Οι ευθύνες για το συγκλονιστικό περιστατικό όπου έχασαν τη ζωή τους 24 επιβάτες το βράδυ της 1ης Αυγούστου 1937 αποδόθηκαν κυρίως στους πλοιάρχους των δυο πλοίων,
γεγονός που πολύ σωστά επισημαίνει και ο Ρούκουνας στο τραγούδι του :
«…δυο καπετάνιοι κάνανε μεγάλη απροσεξία…»
Και είναι αυτονόητο…
Γιατί, για να συγκρουστούν δυο πλοία έξω από τον προλιμένα, με αντίθετες πορείες, καλές καιρικές συνθήκες, και χωρίς τη διέλευση άλλων σκαφών που τυχόν θα εμπόδιζαν τις κινήσεις τους… ε, ήθελε μεγάλη προσπάθεια…

Τη θαλάσσια τραγωδία της σύγκρουσης του ατμοκίνητου «Ύδρα» με το πετρελαιοκίνητο «Ανάστασις» σημάδεψαν, θετικά ή αρνητικά, τα εξής γεγονότα:

    • Η αυτοθυσία ενός ταβερνιάρη της περιοχής που με μια βαρκούλα διέσωσε 9 ναυαγούς και περισυνέλεξε 7 πτώματα.
      Λίγα χρόνια αργότερα, στην Κατοχή, ο ίδιος άνθρωπος εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση από τους Ναζί…
      [u]Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Μανώλης Παρλαμάς.
      [/u]

«… απέναντι στου Παρλαμά σκόρπισαν το φαρμάκι…»

    • Τη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου ναυάγιου βεβήλωσε ο δικτάτορας Μεταξάς.
      Γιατί, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επιβολή της δικτατορίας του, οργάνωσε στην Αθήνα φιέστες και πανηγύρια, την ώρα που ο Πειραιάς αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούσαν τους αδικοχαμένους νεκρούς του ναυαγίου…
      Ο ίδιος μάλιστα ανάγκασε τις εφημερίδες να αφιερώσουν τα πρωτοσέλιδά τους αποκλειστικά στις προπαγανδιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις του, με αποτέλεσμα η τραγωδία του Σαρωνικού να περάσει στον Τύπο στα ψιλά γράμματα…

Ο Ρούκουνας εκφράζοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, έγραψε αυτή την ελεγεία, το τραγούδι αυτό, με τίτλο «Οι αδικοπνιγμένοι» με αφορμή το ναυάγιο του 1937.

Ο Μεταξάς έδειξε για μια ακόμα φορά το πρόσωπο της σκληρής, της ανάλγητης, δικτατορίας του, διατάζοντας την απόσυρση αυτού του δίσκου όταν μόλις είχε κυκλοφορήσει από την ODEON, με στοιχεία : GA 7048.

Αλλά, αυτός είναι ο δυναμισμός που κρύβει μέσα του το λαϊκό μας τραγούδι, να υψώνεται πάνω από αρχηγίσκους, να σπάει το φράγμα του χρόνου και να διασώζει στη μνήμη μας και τους αδικοχαμένους και τον Παρλαμά…

Γεια χαρα.Σημερα ψαχνωντας στο internet καποια στοιχεια για τον παππου μου(ονομαζοταν Γιωργος Βελεντζας και εχω και εγω το ονομα του)βρεθηκα στην ιστοσελιδα σας οπου με μεγαλη μου χαρα βρηκα αρκετα στοιχεια.
Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας μια μικρη ιστορια για τον παππου μου σχετικη με το ναυαγιο των συγκεκριμενων πλοιων.Ο παππους μου τα καλοκαιρια πηγαινε τα Σαββατοκυριακα στην Αιγινα οπου εκαναν διακοπες η συζυγος του Χριστινα με τους δυο γιους του Αργυρη και Μιχαλη(να προσθεσω οτι η συζυγος του ηταν Αιγινιτισα),ενα απο τα Σαββατοκυριακα αυτα εμελε να ειναι και το μοραιο.Ο παππους μου γυρνοντας απο την Αιγινα με το πλοιο Αναστασις ναυαγησε με αποτελεσμα να χαθει εκεινος και η πεθερα του που ηταν μαζι του(το επωνυμο της ηταν Λεουση το γενος Μαρινη το μικρο της οναμα δεν το γνωριζω).
Το τραγικο ειναι οτι αφησε πισω του τη συζυγο του και δυο ανηλικα παιδια τριων και ενος ετους.Η ηλικια του παππου μου οταν χαθηκε πρεπει να ηταν 33 ετων.
Σας ευχαριστω πολυ για την ερευνα που κανατε καθως εψαχνα αρκετα χρονια στοιχεια για το συγκεκριμενο ναυαγιο,επισης δεν γνωριζα και τη υπαρξη του συγκεκριμενου τραγουδιου.
Σας ευχαριστω και παλι.

Από διαχειριστή: Γιώργο, καλώς όρισες και καλές συζητήσεις! Ενδιαφέροντα και συγκινητικά τα στοιχεία σου (άσε που κρατάω και εγώ από Λεουσέικο της Αίγινας!). Δεν χρειάζεται όμως η επανάληψη ολόκληρου του αρχικού μηνύματος της Ελένης, που φορτώνει αναίτια τη βάση του φόρουμ. Μία λιγόλογη αναφορά στο θέμα αρκεί για να παραθέσεις τα στοιχεία σου.

Συγχαρητήρια για την έρευνα

Είμαι εγγονός αυτού του Παρλαμά και αυτά που έχω ακούσει από τη γυναίκα του (γιαγιά μου προφανώς, πέθανε το 2006) και απο τη μητέρα μου ίσως σας φανούν ενδιαφέροντα. Αυτό για το οποίο μου είχε μιλήσει η γιαγιά μου ήταν η αντιστασιακή του δράση, δηλ η συνεργασία του με τους Άγγλους (αυτοί τον επέλεξαν να συνεργαστεί μαζί τους) με διάφορες ιστορίες… που του στοίχησε τη ζωή του, τα παιδιά του έμειναν ορφανά, η γυναίκα του σχεδόν τρελάθηκε και επανήλθε μετά απο χρόνια κλπ κλπ

Το γεγονός με το ναυάγιο είναι σίγουρα ασήμαντο σε σχέση με τα παραπάνω. Όμως ο άνθρωπος δεν ήταν απλά ένας ταβερνιάρης αλλά στο κέντρο του το οποίο ήταν απ’ότι έχω δει τριώροφο (η μητέρα μου έχει και φωτο) υπήρχε ολόκληρη ορχήστρα (στην οποία περιλαμβανόντουσαν βιολιά-πιάνο) κελάρι με γαλλικά κρασιά-σαμπάνιες κλπκλπ. Γι’αυτό και όπως λέει κ το τραγούδι η περιοχή λεγόταν “Παρλαμά”. Η βαρκούλα με την οποία “διέσωσε 9 ναυαγούς και περισυνέλεξε 7 πτώματα” δεν ήταν βαρκούλα (άλλωστε δεν μπορεις να βαλεις τοσο κόσμο κ πτώματα σε μια βαρκούλα) αλλά 2 βενζινάκατοι, με τον ίδιο τον Παρλαμά κ κάποιους σερβιτόρους που βοήθησαν. Τις βενζινακάτους τις είχε για να φέρνει κόσμο από Πειραιά κλπ δια θαλάσσης!

Αυτό που σίγουρα σας ενδιαφέρει ως ρεμπέτικο φόρουμ είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος, προπολεμικά προφανώς, και για να αναβαθμίσει την περιοχή στην οποία βρισκόταν και αναπτυσσόταν η επιχείρηση του, την είχε συστηματικά καθαρίσει από “κουτσαβάκια” ή “χασισοπότες” ή ρεμπέτηδες !!! “Αι χασισοπόται” είχα ακούσει να λέει η γιαγιά μου. Την εκκαθάριση αυτή την είχε κάνει και με τη συνεργασία της αστυνομίας και χρησιμοποιώντας τη δύναμη και τις επαφές του, και χωρίς να του φταίνε τίποτα οι άνθρωποι και χωρίς να έχει τίποτα προσωπικό μαζί τους, απλά τους έδιωξε από την περιοχή!

Ο άνθρωπος στην κατοχή “στρατολογήθηκε” απο τους 'Αγγλους και στο τέλος εκτελέστηκε, έχοντας κάνει πολύ σημαντικό έργο. Δεν τον θυμάται κανένας στις μέρες μας και μάλλον δεν υπάρχουν πηγές / βιβλιογραφία. Βλέπω ξαφνικά να αποδίδεται φόρος τιμής για ένα σχετικά ασήμαντο γεγονός στο φόρουμ του ρεμπέτικου, με το οποίο μάλλον δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις!!

Θα ήθελα να ακούσω ζωντανά αυτό το “Οι αδικοπνιγμένοι”, τί/πού προτείνετε???

Μερικά ακόμα στοιχεία για το ναυάγιο αυτό, κοιτάξτε και [b][u]εδώ ![/b][/u].

Χαίρομαι που συγκεντρώνονται και άλλα στοιχεία !
Από την έρευνα του Πηγαδά, ο οποίος έχει ασχοληθεί με ρεπορτάζ θαλασσινό και ναυάγια, προέκυπτε πως με μια απλή βάρκα και με πολλά δρομολόγια του ίδιου του Παρλαμά και κάποιων εθελοντών διασώθηκαν οι ναυαγοί.

Για να δεί κάποιος και τις φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων κλπ. πρέπει να γίνει μέλος στη σελίδα που θα εμφανιστεί. Κάντε το, αξίζει τον κόπο!

  1. Σημαντικο εργο οπωσδηποτε!

  2. Και ομως τον θυμουνται τον Παρλαμα!:

Μερικά συμπληρωματικά στοιχεία για τον Παρλαμά:
η καταγωγή του ήταν από το Ηράκλειο Κρήτης και ήταν κάτοικος του Πειραιά.
Είχε ενταχθεί στην αντιστασιακή οργάνωση “Απόλλωνας” του Ιω. Πελτέκη.
Διατηρούσε την ταβέρνα [που αναφέρθηκε] στην ακτή, απέναντι από το στόμιο του λιμένος του Πειραιά και κατέγραφε όλες τις κινήσεις των πλοίων, φορτηγίδων και καϊκιών, τις οποίες κατόπιν έθετε υπ’ όψη του ανωτέρου κλιμακίου του.
Τον συνέλαβαν στις 28 Μαρτίου 1944, τον βασάνισαν για να μαρτυρήσει συνδέσμους του και τυχόν άλλες πληροφορίες, αλλά δεν μίλησε.
Τελικά, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο Χαϊδάρι, στις 8 Σεπτέμβρη 1944.

Το “Χαϊδάρι” του Μάρκου, λοιπόν, αφορούσε και τον Παρλαμά.

3 «Μου αρέσει»