Μήπως είμαστε σε καμια περίπτωση αλλαγής ονόματος;
Συνηθίζεται -από παλιά- η αλλαγή ονόματος σε πλοία (σε καιρούς έκτακτης ανάγκης, σε αλλαγή ιδιοκτησίας, κατόπιν γενικής επισκευής κλπ)
Είχα κρατήσει το λινκ της σελίδας του Βασίλη Κουτουζή (γιατί έχει βιογραφικά στοιχεία των ΜΠΑΤΗ και ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑ ) και θυμήθηκα πως έχει κείμενα-έρευνα για πλοία, ναυπηγεία, ατυχήματα κλπ στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού.
Έριξα μια γρήγορη ματιά αλλά για το συγκεκριμένο ατύχημα δεν είδα κάτι σαφές. Ας τα δει και κάποιος άλλος που μπορεί να “εμπνευστεί” ή να κάνει συνειρμό με κάτι…
Παραθέτω λίγα από τα πολύ ενδιαφέροντα (τελικά) στοιχεία που έχει αυτή η σελίδα για τη ελληνική ναυσιπλοϊα :[b]
Ένα από τα πρώτα ατμόπλοια που έκανε δρομολόγια στο Σαρωνικό - και Πόρο- ήταν το «ΑΥΛΙΣ». Αρχικά ήταν θαλαμηγός του Ανδρέα Συγγρού (1891).[/b] Μετά το θάνατό του (1899) το αγόρασε ο τότε πλοίαρχος πρίγκιπας Γεώργιος- γιος του Γεωργίου Α- και μετά από αυτόν (1910), επιχειρηματίες, που το έβαλαν στη γραμμή Πειραιά- Αίγινα-Μέθανα –Πόρο.
Το πλοίο αυτό βυθίστηκε στα τέλη Απριλίου του 1941, από τα γερμανικά «στούκας» στις «Λεούσες» Αίγινας, αλλά πρόλαβε να βγάλει τους επιβάτες στο νησάκι. Εκεί βυθίστηκε και το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ».
“[b]Άλλα επιβατηγά στο Σαρωνικό, προπολεμικά, ήταν τα, « Γόησσα» , «Πτερωτή», «Μοσχάνθη» , «Χελιδών», «Μάνα», «Ιωάννα», «Τόγιας», «Υδράκι» και άλλα”.
Καθώς και Περί Ναυαγίων Σαρωνικού :[/b][b]
[/b]***Στις 11 Μαρτίου 1923, ναυάγησε – εξ αιτίας σφοδρότατης θαλασσοταραχής - έξω από την Ψυτάλλεια το επίτακτο ρυμουλκό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ, και πνίγηκαν 287 άνδρες του ΠΝ , μεταξύ των οποίων και 30 Ποριώτες που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Τότε ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων διέθεσε για τις οικογένειές τους 1.000 δραχμές-τότε ήταν αξιόλογο ποσό. Από το ναυάγιο είχε διασωθεί ο αείμνηστος Ποριώτης Σταύρος Ρίτσος, μετέπειτα επιστάτης του Γυμνασίου Πόρου. Ο ένας του γιος είναι στην Αμερική.
*** Στις 16-6-1927, έξω από το λιμάνι του Πειραιά βυθίστηκε λόγω σύγκρουσης το ατμόπλοίο ΠΑΤΡΙΣ και πνίγηκαν 10 άτομα .
*** Στις 12 Μαρτίου 1928 βυθίστηκε στο Σαρωνικό το τορπιλοβόλο ΠΑΝΟΡΜΟΣ με πολλούς νεκρούς.
*** Στις 28-7-1929 έγινε σύγκρουση δύο ατμοπλοίων και πνίγηκαν 7 άτομα.
*** Στις «Λεούσες» βυθίστηκε στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.30 μμ, κατά την εισβολή των Γερμανών - από τα γερμανικά «στούκας» - το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ» με πολλές απώλειες. Ο ηρωϊκός κυβερνήτης του αντιπλοίαρχος Θεόδωρος Πεζόπουλος, παρ ότι τραυματίστηκε θανάσιμα, δεν θέλησε να φύγει από τη γέφυρα, όπου και πέθανε, κι έδωσε έτσι λαμπρό παράδειγμα αυτοθυσίας και ευψυχίας. Επίσης θανάσιμα τραυματίστηκε και πέθανε ο ύπαρχος Βλαχάβας. Σκοτώθηκαν δύο ακόμη αξιωματικοί, 11 υπαξιωματικοί και 26 ναύτες. Τραυματίστηκαν 54, μεταξύ των οποίων και ο επιβαίνων διοικητής των Αντιτορπιλικών πλοίαρχος Γ.Μεζεβίρης.