emc
Μάϊος 4, 2020, 7:20μμ
12
Όπως τα εξηγεί και ο Πέπε
pepe:
Εδώ υπάρχει μια πολύ ωραία παραλλαγή που την κάνουν στην Κάρπαθο (με κρητικό κούρδισμα, Μι-Λα-Ρε_σολ, αλλά κατά τα άλλα στην ίδια βασική ιδέα και με τονική κατά κανόνα πάλι στον «μάστορη»): πρώτη και δεύτερη χορδή ανοιχτές, τρίτη και τέταρτη είτε πατημένες στον δεύτερο μπερντέ (οπότε ταυτίζονται με τις δύο πρώτες) είτε, αν η κίνηση της μελωδίας και του αριστερού δεν το ευνοούν, απλά μουγγωμένες.
Σε σιφναίικα θέματα, και σίγουρα σε ένα θέμα που είχα ανοίξει εγώ απο τηλεοπτική εκπομπή με τους χορευτές του Διόνυσου.
Τις προαλλες ειχα μια συζητηση με κρητικο μουσικο σχετικα με τις συγχορδιες που πρεπει να χρησιμοποιουμε στην παραδοσιακη μουσικη. Συγκεκριμενα, εγω παντα χρησιμοποιουσα μινορε και ματζορε, αυτες που γνωριζα δηλαδη. Εμαθα, ομως, οτι οι παλιοι μουσικοι χρησιμοποιουσαν απλα ακκορντα, ουτε μινορε ουτε ματζορε. Για παραδειγμα, για τη ρε μινορε, ρε λα ρε, αντι για φα λα ρε. Αυτο το βρηκα πραγματικα πολυ ενδιαφερον. Ηθελα να μαθω και περα απο την κρητικη μουσικη, στην υπολοιπη Ελλαδα, τι ακκορντα παιζ…
Ένας λαουτάρης που θαυμάζω εδώ και χρόνια, παίζοντας για τηλεοπτικές χορογραφίες μεν, καλούς χορευτές δε και το σημαντικότερο με πολύ καθαρή ηχοληψία, ώστε να ακούμε τι ακριβώς παίζει. Δεν ξέρω αν αυτό το παίξιμο είχε υπόψη ο Πέπε γράφοντας
Σε ορισμένα νησιά έχουν αναπτύξει μια τεχνική στο λαούτο όπου παίζουν ταυτόχρονα και μελωδία και αυτοσυνοδεία. Είναι κάτι αρκετά παραπλήσιο προς το παλιό παίξιμο του μπουζουκιού, όπου σε ορισμένα σημεία του ρυθμού βαράνε και τις ανοιχτές. Μόνο που στο μ…
Καλά, ούτε τους ύμνους Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού τους παίζουν έτσι, ο τύπος πήρε φόρα . Πάντως τα βίντεο με σκέτο λαούτο είναι χρήσιμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά χωρις βιολί, σαν μαρουλόφυλλο δίχως ξύδι. @gaidarakos ευχαριστούμε για το σύνδεσμο.
1 «Μου αρέσει»