Ξύλο για καμάρια

παιδια γεια σας.ανοιξα το καπακι του μπουζουκιου μου και παρατηρησα οτι τα καμαρια ειναι απο ψευτοξυλο.τι ξυλο χρησημοποιουμε και γιατι?

Όταν λες ψευτόξυλο τι εννοείς?Τι ξύλο ήταν δηλαδή?Έχεις δει κάτι πολύ διαφορετικό σε άλλα όργανα?

Συνήθως και τα πιο φθηνά όργανα ακόμα,χρησιμοποιούν έλατο.Αυτό θεωρείς ψευτόξυλο;

κανονικα τα καμαρια του οργανου ειναι απο τα ‘‘περισεματα’’ του καπακιου…

Όχι, δεν είναι έτσι.

Δεδομένου ότι το καπάκι έχει πάχος άντε 4mm, είναι αδύνατον να φτιαχτεί καμάρι από αυτό.
Η επιλογή του ξύλου για τα καμάρια γίνεται από κομμάτια έλατου που είναι κατάλληλα κομμένο ως προς τα νερά για να έχει την επιθυμητή αντοχή αλλά και ελαστικότητα.

σας ζηταω συγνωμη γιατι το εθεσα λαθος.αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι ενω ειχα δει απο το αλλο μου οργανο τα καμαρια ηταν λιγο πιο σκληρα και το χρωμα τους ιδιο με το καπακι αρα ελατο,αυτα ηταν διαφορετικα,σπασανε στα χερια μου και μου φανηκε σαν να ηταν ασπροξυλο η φλαμουρι πολυ μαλακα ξυλα.

δεν μπορουμε να βαλουμε καμαρια απο π.χ εβενο?δεν θα ηταν ποιο ανθεκτικο το καπακι μας στην πιεση που ασκουν οι χορδες?

φιλε yannours οπως ειπε ο κυριος χαλιος τα καμαρια πρεπει να ειναι ανθεκτικα αλλα να εχουν ελαστικοτητα για να παλεται το καπακι,

Προσωπικα εχω χρησιμοποιησει για καμαρια “περισεματα” του καπακιου 4χιλ. αυξανοντας λιγο το υψος,ο χρονος θα δειξει,ο ηχος αρκετα καλος.Τα ξυλο πως πρεπει να κοπει,με καθετα ή παραλληλα νερα προς το καπακι?

τα 4χιλ ειναι λιγο παρακινδυνευμενο νουμερο εκτος αν εχεις αφησει το καπακι πανω απο 2,5χιλ(για τριχορδο) παχος.τα νερα στα καμαρια πανε καθετα ως προς τα νερα στο καπακι.