Εχω ενα μανικι απο ενα σπασμενο μπαγλαμα και θελω να του προσαρμοσω ενα σκαφος που σκοπευω να ξεκινησω να σκαλιζω απο λεμονιά.Σκεφτομαι οτι για να μπορεσω να ταιριαξω και να ευθυγραμμισω σκαφος και μανικι θα πρεπει να φυγει η ταστιερα για λιγο απ τη μεση.
Πως μπορω να την ξεκολλησω χωρις να διαλυσω αυτην η το μανικι;
απο την στιγμη που θα το ξεκολλησεις για να το ξανακολλησεις θα πρεπει να το πλανισεις οπτε σιγουρα θα χασει σε παχος.Οποτε ρισκαρεις.Αλλα δεν καταλαβα οταν λες εχεις ενα μανικι τι εννοεις?χωρις το σκαφος στο σκαφος κολλημενο?Γνωμη μου να μην την ξεκολλησεις αν δεν εχεις αλλη λυση,αλλα καλυτερα δεν εχεις καμμια φωτο να δουμε?
παντως αν προχωρησεις στο ξεκολλημα πρεπει να εχεισ ενα ζεσταμενο μαχαιρι που να την πιασεις απο μια ακρη ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ να την ξεκολλας με ενδιαμεσα ξαναστεσταμματα του μαχαιριου.Πολυ βασικο να μην παρεις κομματι απο το μανικο κολημενο στη ταστιερα.Δυσκολο ,γινεται αλλα παντα με ρισκο αμα δεν το χεις ξανακανει…
δεν χρειαζεται πλανισμα η ταστιερα αμα την ξεκολησεις , χρησιμοποιησε ενα πιστολι θερμου αερα και μια σπατουλα , θελει προσοχη και υπομονη αυτη η διαδικασια και να μην βιαζεσε .
θα ζεστενεις με το πιστολι κανενα 2-3 λεπτα θα χωνεις την σπατουλα μια απο δω μια απο εκει οσο παει μολις μαγκωνει ξαναζεστενεις 2-3 λεπτα και του δινεις μπρος πισω αντε καλη τυχη
για να μην χρειαστει πλανισμα πρεπει να ειναι και οι δυο επιφανειες που θα ξανακολλησουν καθρεφτης για να εχουν τελεια κολληση…ειναι δυνατον με τοσο ξυσε ζεστενε -σπρωξε να το βγαλει τζαμι???εγω παντως δεν θα το καταφερνα…εκτος αν εννοεις υαλοχαρτισμα,αλλα και παλι εξαρταται…
καλα, δεν εχουνε βαρεθη να βαζουνε βιδες στην ενωση σκαφης-μανικιου???
δυσκολη ειναι η τραπεζοειδη τομη???
οκ,εχει πιο πολυ δουλεια,αλλα η βιδα νομιζω οτι ειναι η ευκολη λυση και μας τα πουλανε οσο θελουνε…
ρε παιδια τι μου θυμησατε τωρα.Πριν απο χρονια μου χαρισαν εναν τετοιο μπαγλαμα.Ιδιο καραολο,ιδιο σκαφος.και σπασμενο.Η ενωση ιδια με στριφονακι( δεν λεγεται βιδα)Κι ενας χαζος καταλαβενει οτι αυτο ειναι λαθος τραγικο.Εγω ομως απο τοτε ανοιξα τα ματια μου και ψαξε ρωτα κλεψε( με τα ματια)καταφερα να φτιαξω εναν μπαγλαμα με πολυ ενταση φωνης,και τον χαρισα σε φιλο μου ο οποιος το εκτιμισε.Αυτα για τον μπαγλαμα.Τωρα για να το φτιαξεις οργανο αυτο το μανικο που περισευει,θα πρεπει να υπολογισεις οτι θα κοντυνει γυρο στους 3,5 με 4 ποντους οσο δηλαδη τρωει η ενωση με το σκαφος.Αρα με 3,5 λιγοτερο ξυλο στο μανικο τι κλιμακα θα δωσεις στο οργανο?θα ειναι πολυ κοντο.Φτιαχτο ομως .Αλωστε υπαρχουν και τα μικρα μπαγλαμαδακια της φυλακης,που ητανε πολυ μικρα απ οτι λενε.Καλη επυτιχια
Εχω ξεκινησει πανω σε ενα κομματι λεμονιας.Εχω σχεδιασει το σκαφακι του,το υπολογισα ωστε να χωραει η αποσταση απο το 12 ταστο κ μετα (πανω καβαλαρης-12ο=12ο-κατω καβαλαρης).Θα του δωσω ενα καπως μακρουλο σχημα.
Ηθελα να ξεκολλησω την ταστιερα προκειμενου να γινει σωστη εφαρμογη σκαφους-μανικιου,να τα ευθυγραμμισω και να μπορω να παρεμβω στο μανικι ωστε να ενισχυσω τον τακο του.Το σκαφακι το σχεδιασα να ειναι μακροστενο ωστε να χωραει και στο ξυλο που εχω.Εχω αφησει το ξυλο σε ενα μαραγκο ωστε να αφαιρεσει στην κορδελα καποιο κομματι προκειμενουν να δουλευω σε ισια επιφανεια.
Ενα ειναι το σφαλμα μα θα προχωρησω παραβλεποντας το.Θα χρησιμοποιησω και το κεντρο του ξυλου,απ’οτι λενε ολα τα κακα ξεκινανε απο εκει μα αν περιμενω να βρω το ιδανικο…θα περασουν αλλα 5-10 χρονια.Εχω ενα σετ σκαρπελα και θα αγορασω ο,τι αλλο χρειαστω στην πορεια.Ωστοσο το καπακι του σκεφτομαι να το κανω επισης απο λεμονια,απο το κομματι που θα περισεψει.
Δοκιμασα να ξεκολλησω την ταστιερα σκαλιζοντας την με κοπιδι που το θερμαινα σε γκαζακι μα δεν την ειδα να συγκινειται.Σκεφτομαι να το πιασω με ενα λεπτο πριονακι ισως…
Δεν θα συγκινηθεί καθόλου η ταστιέρα σου με το ζεστό κοπίδι.
Θα πρότεινα… τρίψε την μέχρις εξαφανίσεως. Δηλαδή βάλε την ταστιέρα να τρίβεται πανω σε μηχανικό τριβείο. Γίνεται γρήγορα και εύκολα. Μόλις απομείνει μια φλίδα, τότε με το σεσουάρ της γυναίκας σου, αποκολλάς και τα υπολλείματα και …τέλος. Μετά βάζεις μια καινούργια ταστιέρα.
Άλλος τρόπος είναι να ζεστάνεις όλη την ταστιέρα, μαζί με το μάνικο. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα. Θα ζεσταίνεται και το μάνικο.
παρακατο σου λεει ο φιλος πως ξεκωλαμε την ταστιερα,κι εχει δικιο.Το καπακι ομως καντο απο ερυθρο ελατο κι οχι απο λεμονια,ναχεις το κεφαλι σου ησηχο.Καπακι μονο ελατο η κεδρο τιποτε αλλο.
Στο ζεσταμα που θα γινει για αφαιρεση της ταστιερας να προσεξεις το σημειο που ακουμπαει στο καπακι η ταστιερα
Δεν πρεπει να ζεσταθει πολυ το καπακι!
Εγω την ταστιερα που εβγαλα απο τον τζουρα μου την πλανισα μεχρι να μεινει μια φλιδα και μετα ηταν ευκολο!
Μαλιστα…δηλαδη απ οτι καταλαβαινω να τη σωσω δε γινεται.Θα το αφησω για μετα μηπως και βρω κανα τροπο να τη σωσω.Ωστοσο θα ενημερωνω για την προοδο του εγχειρηματος μου:)
Eγω παντως για να ξεκολλησω ταστιερες χρησιμοποιω το ηλεκτρικο σιδερο .οπου το αφηνω πρωτα να ζεστανει αρκετα την ταστιερα και μετα προχωρω οπως σου ανεφεραν οι προηγουμενοι.Δοκιμασε και θα πετυχεις ευκολοτερα αποτελεσματα στην διαδικασια.