Μανίκι... η υπόθεση

Λοιπον, εξαιτιας του οτι δεν ηξερα πως να ανοιξω νεο θεμα, κανω τις ερωτησεις μου εδω…
Εχω ενα παλιο μπουζουκι 4χορδο. Το πηγα σε μαστορα να το κανει τριχορδο και μου ειπε οχι -δεν αξιζει τον κοπο ειπε διοτι θα κοστισει πολλα και το οργανο ειναι παλιο-
και εχει δικιο σ’ αυτο ο ανθρωπος. Ελα ομως που εμενα μου κολλησε να το …καταστρεψω… Γι’ αυτο σας ερωτω… αν αφαιρεσω( δεν ξερω πως) την ταστιερα- νομιζω οτι παει κολλητη πανω στο μανικι- και αρχισω να στενευω( τριβοντας με γυαλοχαρτο, μαλλον) το μανικι , ετσι οπως ειναι πανω στο ηχειο, χωρις να το βγαλω και κατοπιν παραγγειλω μια νεα ταστιερα για τριχορδο( αν δεν κανω λαθος,υπαρχουν ετοιμες στο εμποριο) , την προσαρμοσω, τοποθετησω τα ταστα (δεν ξερω πως), τι γνωμη εχετε? θα καταφερω κατι? Επισης πρεπει να βαλω νεους καβαλαρηδες. Δεν ειναι σπουδαιο οργανο, αλλα μ’ αρεσει το στυλ του. Αλλα και να το καταστρεψω,παλι δεν με πειραζει…Το θεμα ειναι οτι δεν εχω ιδεα απο οργανοποιια ουτε απο επισκευες, οποτε αν θελει καποιος απο τους οργανοποιους να αναλαβει την υποθεση…πολυ ευχαριστως να κανω πισω και να τον αφησω να με εξυπηρετησει…χεχεχεχεεχε. Παντως αν ξερει κανεις ας βοηθησει με τις γνωσεις του. Σας ευχαριστω για το ενδιαφερον που θα επιδειξετε και την βοηθεια που θα μου προσφερετε Αφιλοκερδως…:088::slight_smile:

Είχα παρόμοιους προβληματισμούς πρόσφατα. Ένα παλιό μου μπουζούκι (3χορδο όμως), 30 περίπου ετών πολύ καλού κατασκευαστή, με πολύ καλό ήχο αλλά με πρόβλημα στο μάνικο χρειάστηκε επισκευή. Τελικά, το έδώσα στο συμφορουμίτη niavent του οποίου η δουλειά μου άρεσε πολύ. Το καινούριο μπράτσο θα είναι με βέργα (δεν έχω προηγούμενη εμπειρία). Η τιμή της επισκευής είναι πολύ καλή. Θα δημοσιεύσω εντυπώσεις τις επόμενες 2-3 ημέρες, που θα το πάρω. Ελπίζω να βοηθήσω.

Ανοιγεις πληγες…!!!
Πως θα ξεκολλησεις την ταστιερα?
Που θα τοποθετηθη η καινουργια/υπολογιζοντας την κλιμακα/?
Πως θα στρογγυλεψεις το μανικι?
Πως θα βαλεις και τι, ταστα?
Μη σε ζαλιζω αλλο.Αυτα θελουν λιγη γνωση για να τα κανεις.Εκτος οπως λες οτι δεν σε νοιαζει αν το καταστρεψεις αλλα και παλι κριμα ειναι…
Δες ποσο θα κοστισει και ψαξε για αγορα ενα τριχορδο,και οτι σε συμφερι καλυτερα…
Αυτη ειναι η ταπεινη μου γνωμη χωρις να θελω να σε επηρεασω…:088:

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις την ταστιέρα για να το μετατρέψεις σε τρίχορδο.

Μπορείς να αφαιρέσεις τμήμα της δεξιά και αριστερά κατά μήκος της και μετά να ξύσεις το μπράτσο. Οπωσδήποτε προηγουμένως θα πρέπει να αφαιρεθούν τα τάστα.

Βέβαια δεν είναι τόσο απλό διότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο τέλος της σκάφης, οπότε θα χρειαστεί μέρος του μάνικου να το ενσωματώσεις στη σκάφη του οργάνου.
Επίσης θα δημιουργηθεί και πρόβλημα, κυρίως οπτικό, στο τμήμα του καπακιού που θα εμφανιστεί λόγω λέπτυνσης της ταστιέρας, καθώς και μερεμέτι στο κορδόνι στο περίγραμα του καπακιού.
Βέβαια εάν στα πλαϊνά της ταστιέρας υπάρχει πλαστικό, θα πρέπει να το αφαιρέσεις και μετά ή να τοποθετήσεις το ίδιο εάν δεν σπάσει ή να τοποθετήσεις καινούριο, ή ακόμα και τίποτα.

Σας ευχαριστω παρα πολυ για τις αμεσες απαντησεις και σας συγχωρω για την στενοχωρια που με ποτισατε…αλλα τελικα εχετε δικιο, ειναι πολυ μανικι η προσπαθεια, οποτε αστο καλυτερα( κι εκτος αυτου, υπαρχει τριχορδο):):slight_smile:

Τιποτα δεν ειναι ακατορθωτο αρκει να το ψαξεις καλα και να κανεις οσο το δυνατον σιγουρα βηματα,βεβαια ποτε δεν ξερεις τι θα συναντησεις…Μια απροσεξεια και σε παει δυο βηματα πιο πισω κτλ…
Χαιρετω…!!!

Εισαι πολυ ωραιος…Σ’ ευχαριστω, θα το δοκιμασω κι οτι μου κατσει…Που ξερεις, μπορει να βγει και το οργανο του Αιωνα, καθοτι ο πρωταρης εχει την τυχη με το μερος του.:088: