Ξεκινάω το πρώτο τρίχορδο

Καλησπέρα,
Αποφάσισα να ξεκινήσω το πρώτο μου τρίχορδο(πράγμα το οποίο μου φαινόταν μάταιο εώς ότου ανακάλυψα την πλούσια συλλογή πληροφοριών του ιστοχώρου αυτού) και αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλοι που να βρίσκονταί στο στάδιο που είμαι, λίγο πάνω απο το μηδέν δηλαδή.
Εχω το σκάφος έτοιμο και όλα τα άλλα μέρη σε ακατέργαστη μορφή (μανίκι με 3κόντρες βένκερ, έβενο ταστιερας, πεύκο για το καπάκι, και ένα τάκο για να σκαλίσω τη κλειδιέρα).
Απο υλικά αγόρασα μια ηλεκτρική επιτραπέζια σέγα, πλάνη, φρέζα χειρός 7 σφικτήρες, διάφορα γυαλόχαρτα.
Τα υλικά μου κοστίσανε 180ε και τα εργαλεία 120ε.Τα αναφέρω πληροφοριακά για κάποιον που σκέπτεται να ξεκινήσει.

Επανέρχομαι με ανακαλύψεις και ερωτήσεις

Καλώς τον ά-χορδο (έχουμε οχτάχορδους, τετράχορδους, τρίχορδους… άχορδος, είσαι ο πρώτος).
Όπως κατάλαβες, εδώ χάμω κυκλοφορούν μπόλικοι πού 'χουν το ίδιο μικρόβιο με σένα, επαγγελματίες και μη, κι έχουν γίνει αξιόλογες συζητήσεις πάνω στην ερασιτεχνική οργανοποιεία. Να χρησιμοποιείς την εξελιγμένη αναζήτηση, θα σε βοηθήσει. Επίσης ρίξε και μια ματιά σε παλιότερα τεύχη της Κλίκας, η οποία φιλοξενεί μια στήλη οργανοποιείας.

Καλή μελέτη και καλή αρχή!

Προφανώς, όταν τελειώσει η κατασκευή θα μετονομαστεί και αυτός σε τρίχορδος.

Με πρόλαβες Νίκο!
Θα έλεγα του Αχορδου να αγοράσει χορδές! :089::089::089::089::089:

Αχορδε καλή επιτύχια!:088:

ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Βρισκομαι στην Αθήνα αυτές τις μέρες και προσπαθώ να συγκεντρώσω όσα περισσότερα γίνεται απο εργαλεία και ξύλα ώστε να ξεκινήσω μες τον Αύγουστο τη κατασκευή.

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζω έχει να κάνει με το καπάκι.Πληροφορήθηκα απο έναν οργανοποιό οτι γίνεται και να εδράσεις το καπάκι πάνω στο σκάφος (και να φαγωθεί η εσωτερική στρώση του καπακιού ωστε να πακτωθεί το καμάρι).
Είχα σκοπό να επιλάξω την λύση της εφαρμογής στο εσωτερικό του σκάφους, ενώς χοντρού φιλέτου που χρησιμεύει σαν πατούρα(και πάνω στο οποίο πακτώνονται τα καμάρια).Κοιτόντας δηλαδή το σκάφος σε κάτοψη διακρίνω δύο στρώσεις ξύλου στη τομή. Αυτές πρέπει να έρθουν στην ίδια ευθεία και το καπάκι να χωθεί μέσα απο αυτές (πατόντας σε μια πατούρα που θα κολλήσω) ή καλήτερα να το εδράσω πανω στη τομή του σκάφους;

Εχει κανείς ακουστα τι διαφορές δημιουργεί στον ήχο αυτή η λύση; Το υλικό της πατούρας είναι σαν του καπακιού ή πέρνει και πιο σκληρό ξύλο;
Παραθέτω δύο σκίτσα για το που περίπου φαντάζομαι την πατούρα. γνωρίζει κανείς τις διαστάσεις και τη θέση της στο εσωτερικό του σκάφους;

Παρατηρόντας απο μια φωτογραφία κάποια έτοιμα κομμενα καμαρια πρίν κολληθούν στο καπάκι μου δίνεται η εντύπωση οτι το καμάρι κοντά στο καβαλάρη απο τη πλευρά που πρόκειται να κολληθεί με το καπάκι σχηματίζει μια ελαφριά καμπύλη.
Σε περίπτωση που κολληθούν στο καπάκι θα του δημιουργήσει μια κοιλιά. Αυτή η καμπύλη θα εξισσοροπηθεί οταν κάτσει ο καβαλάρης και κουρδιστεί το όργανο…;
Γνωρίζει κανείς τιπότα παραπάνω για αυτή τη κλίση ή δε χρειάζεται;
Ενα άλλο για το οποίο προβληματίζομαι είναι το αν τελικά χρειάζεται καμάρι ανάμεσα στο καβαλάρι και τη χορδιέρα(κοντά στο καβαλάρη).
2,7 πάχος καπακι ελάτης, και μέγιστες διαστασεις σκαφους 38χ26

Γνωρίζει κανείς οτιδήποτε;

φιλε αχορδε εχοντας κανει ενα οργανακι και στα σκαρια αλλα 2 , εχω να σου πω σε περιμενουν δυσκολες μερες… :slight_smile: αν κανεις λιγο ψαχτηρι στο φορουμ θα βρεις παμπολες ερωτησεις στους προβληματισμους σου ,4 καμαρι δε χρειαζεται 3 θα βαλεις και ενα φιλετακι ελατο πανω στη χωριστρα (καθετα) κατω απο το καβαλαρη , αν το καπακι σου και τα καμαρια δε ειναι φρεσκα δε θα εχεις προβλημα . επισεις θα σου ελεγα να ξεκινησεις απο το σκαφος και οχι απο καπακι -καμαρια εχεις καιρο για αυτα .

Τη πρώτη φορά που πέρασα χορδές διαπίστωσα οτι είχα πρόβλημα με τη κλίση του μανικιού την οποία την έκανα υπερβολική. Η ταστιέρα δεν ερχόταν στα ίσα της με αποτέλεσμα να θέλει πολύ ψηλό καβαλάρη για να μη ταστάρει στα πρώτα τάστα. Τελικά έτριψα όσο μπορούσα το μανικι ξαναέβαλα χορδές και το άφησ 6 μήνες να δώ τι θα γίνει. Πρίν λίγες μέρες που το ξανακοίτξα είδα το μανίκι οτι έχει έρθει επιτέλους, το ταστάρισμα έχει μειωθεί αρκετά και πιστεύω θα εξαφανιστεί αν λιμάρω τα τάστα μια τεέυταία φορά.
Ευχαριστώ τον κ Καρελά για τη βοήθεια στο αλφαδιασμα της ταστιέρας και την τοποθέτηση τάστων.

αυτή τη στιγμή ο κάτω καβαλάρης έχει ύψος 1,3 εκ και ταστάρει ελάχιστα στα πρώτα4 τάστα. Εάν σηκώσω το καβαλάρη στο 1,45->1,5εκ. το ταστάρισμα εξαφανίζεται αλλα μου φαίνεται οτι αλλάζει περίεργα το σκάσιμο του ήχου. Θα το κρατήσω στο 1,3 καιμάλλον θα τρίψω λίγο ακόμα το μανίκι.

Γνωρίζει κανείς εάν έχει σημασία σε πιό σημείο του μανικιού θα εστιάσω το τρίψιμο ώστε να εξαφανιστεί το ταστάρισμα? (πχ εάν εστιάσω πίσω απο 4ο-5ο τάστο, τότε το μανίκι θα παρει κλίση απο το 4ο τάστο και πάνω?)

Μήπως καλήτερα ναασχοληθώ με τρίψιμο τάστων? Πώς πρέπει να είναι τελικά τα τάστα όταν λιμάρονται? Το πρώτο πρέπει να είναι ελάχιστα ψηλότερο απο το δεύτερο, το δεύτερο απο το τρίτο, και ου το καθ εξής?

Δεν ξέρω να σου πω για τις απορίες σου αλλά νομίζω ότι ο μονόκερος θα ήταν καλύτερα να κοιτάζει προς τα επάνω όταν θα παίζεις. Θα φαινόταν σαν σούζα ενώ τώρα κάνει βουτιά.

Τί του κάνεις τώρα του ανθρώπου;; :):slight_smile:
Δεν πειράζει άχορδε, μην πτοείσαι! (Στο επόμενο μην βάλεις καθόλου άτια να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο :089:)

αν κοιτουσε ομως τον ανηφορο,πηγαινε ντουγρου για την τρυπα:)
Αλλωστε,το οργανο ειναι για να το κοιτας καθετο,και να το ακους οριζοντιο!

Το θεμα ειναι να εχουν ‘’ σουζα ‘’ το κεφαλι οι ακροατες οταν παιζει ο Μονοκερως (κι οχι να κοιτανε αλλου σφυριζοντας και μιλωντας αδιαφορα).Μονο τοτε θα εχει πετυχει ολοκληρωτικα την κατασκευη ο φιλος κατασκευαστης. Παντως συγχαρητηρια για το ολο εγχειρημα:088::):080:

φιλε τα ταστα τριβονται με μεγαλη λιμα (διαγωνια ) ολα μαζι εφοσων τα εχεις βαλει καλα .

… …
:109:

Από συντονιστή: Αντί να καταχωρήσεις «δημοσίευση» με παράθεση, φίλε Gantsa, θα μπορούσες απλά να πατήσεις στο #13 εκεί που λέει «μπράβο».

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:04 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:54 —

το λιμάρισμα γίνεται απο την άκρη της ταστιέρας και προς το σκάφος, λιμάροντας περισσότερο όσο πλησιάζουμε το σκάφος; ή όλα τα τάστα έχουν περίπου το ίδιο πάχος;

Όλα τα τάστα έχουν ακριβώς το ίδιο πάχος