Ντούγιες!

Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις Ντούγιες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ντουγιών δεν παίζει ρόλο στον ήχο διότι οι 60 ντούγιες ήταν 20 αρχικά και τις μοίρασαν ώστε να γίνουν 60. Είναι άλλοι που λένε ότι είναι διαφορετικό να έχει 20 και διαφορετικό να έχει 60 διότι έχει περισσότερα σπασίματα ο κύκλος του σκάφους.

Η αλήθεια είναι ότι άμα πάρεις δύο μπουζούκια το ένα 20 και το άλλο 60 ντουγιες και τα βαλεις μπρούμυτα στο κρεββάτι και τα βλέπεις κατα μήκος ώστε το σκάφος να ειναι κοντα στο μάτι σου και τα κλειδιά μακριά, τότε θα δεις ότι η καμπυλότητα του 60 είναι πιο τετράγωνη παρά του 20 (εχουν διαφορετικά σκάφη)

Ωστόσο δεν έχω καταλήξει ποιο από τα 2 ισχυει!

ΤΙς γνώμες σας παρακαλω!

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 13:55 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 13:51 —

Επίσης παλιότερα νόμιζα ότι ο αριθμός των ντουγιών δηλώνει την ποιότητα του οργάνου. Ωστόσο έχω δει πολύ καλά όργανα και πανάκριβα με 15-20 ντουγιες. Παρ’όλα αυτά, θέλετε λόγω εμφάνισης, θέλετε λόγω των παλιών μου αντιλήψεων, αμα δω πολλες ντούγιες ενθουσιάζομαι.

Κατασκευαστικά θα μας πουν οι αρμόδιοι τι ισχύει (έχουμε μπόλικους εδώ μέσα).
Με την μικρή μου έως μηδενική πείρα θα σου έλεγα πως “Καλύτερο είναι αυτό που σου ακούγεται πιο όμορφα στο αυτί”. Προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι σκοπός είναι το σκάφος να έχει μια “καμπυλότητα”, άρα είτε με 20 είτε με 120 ευρύτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. “Καλύτερος” ή “χειρότερος” τρόπος πιστεύω πως δεν υπάρχει. Απλά όλα έχουν να κάνουν με το θέμα “ευκολίας επίτευξης του στόχου”.

Δεν διαβάζετε την ΚΛΙΚΑ και με στεναχωρείτε :089:

[b]κοιτα απο το 10.40 μεχρι 12.20

[/b]
//youtu.be/UMiNrQfyMQc

Αρα συμφωνείτε ότι το μπουζούκι όσες δούγιες και να έχει είναι ένα και το αυτό!

Όχι! Συμφωνώ ότι ο μεγάλος αριθμός των δουγών δεν είναι ταυτόσημος με τον καλύτερο ήχο και την ποιοτικότερη κατασκευή!

Κατασκευαστικά, πολλές δούγιες σημαίνει μεγαλύτερος τζόγος=περσότερη κόλλα στο σκάφος. Ηχητικά, νομίζω το ζήτημα υπερκαλύφθηκε.

Σα να μπερδεύτηκες…αν ήσουν «παλαιάς νοοτροπίας», θα σου άρεσαν τα μπουζούκια ρεμπέτικης κοπής με λίγες δούγιες…60άρια, παπάδες, κιθαροκαράολα, παραπέμπουν σε 4χορδιά.

Εγώ τη μόνη διαφορά που έχω δει είναι ότι τις πολλές ντούγιες τις πληρώνεις ακριβότερα.

Πίκινο αυτό εννοουσα. οτι οι δουγιες δεν παιζουν ρόλο. Παλια αντιληψη εννοω την αντιληψη που είχα εγώ παλιά και όχι οτι έχω παλαιού τύπου αντίληψη :slight_smile: Εξάλλου δεν είμαι τρίχορδος. Είμαι τετράχορδος

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 22:22 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:21 —

σε αυτό έχεις δίκιο :slight_smile:

αφού έχετε ανοίξει το θέμα
γιατί δεν φτιάχνουν σκαλιστό μπουζούκι ;
το λέω επειδή για το σαζι τουρκικό λένε ότι σκαλιστό έχει καλυτερη φώνη και το sustain είναι περισσοτερο.