Μπουζούκι Γκολέ

[video=youtube_share;5G39umAQCOo]http://youtu.be/5G39umAQCOo[/video]
Ξέρει κάποιος ποιος έχει κατασκευάσει το συγκεκριμένο μπουζούκι; Έχει κάποια συγκεκριμένη ονομασία το σχήμα του;

Πιθανότατα ο Βαγενάς από Πάτρα.

http://www.vagenasbouzouki.gr/index.htm

Και αυτό, όπως όλα τα τρίχορδα όργανα της οικογένειας του ταμπουρά, μακρυμάνικο λαουτοειδές είναι. Κανονικά, θα σε παρέπεμπα στην “Κλίκα” αλλά δυστυχώς, βρίσκεται ουσιαστικά σε μόνιμο κατέβασμα. Οπότε, ιδού το σχετικό απόσπασμα:

Στις ελληνόφωνες περιοχές των μέσων βυζαντινών χρόνων και μέχρι τον 19ο αιώνα, τα όργανα της οικογένειας του ταμπουρά αναφέρονται με μία πολύ μεγάλη ποικιλία ονομάτων: Πανδούρα, Θαμπούρα, Ταμπουράς, Ταμπούρι αλλά και σάζι, μπουζούκι, μπαγλαμάς, ικιτέλι, καραντουζένι και επίσης λιογκάρι / γιογκάρι, μπουλγαρί, τζιβούρι, καβόρο και άλλα. Τα μακρυμάνικα αυτά όργανα υπάρχουν και είναι δημοφιλή και στους άλλους λαούς της περιοχής, από τους νότιους σλαβόφωνους, την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, μέχρι την Ανατολία, τις αραβικές χώρες και την Περσία και ακόμα ανατολικότερα, Αφγανιστάν και Ινδία. Ονόματα όπως tambur / tanbur, saz, baglama, ikitelli και άλλα απαντώνται και σε αυτούς τους λαούς.

και λίγο παρακάτω:

Χαρακτηριστικό για την οικογένεια των ταμπουράδων είναι η ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, αλλά και αριθμού χορδών για ένα όργανο με δεδομένη ονομασία. Στις γραπτές πηγές, ένα όργανο με την ονομασία Ταμπουράς μπορεί να είναι οτιδήποτε, από οργανάκι μεγέθους σημερινού μπαγλαμά μέχρι ένα μεγάλο Μεϊντάν σάζι και το ίδιο ισχύει και για το όνομα σάζι, μπουζούκι, μπαγλαμάς κλπ. Μπορεί να έχει μία μόνο χορδή ή επτά και περισσότερες ακόμα. Ο λαιμός του μπορεί να έχει μήκος μόνο 20 εκατοστών περίπου, ή και περισσότερο από ένα μέτρο. Αυτές οι αοριστίες συνέχισαν να υπάρχουν και μέσα στον 20όν αιώνα και μόνο προς το τέλος του άρχισαν να δημιουργούνται κάποιου είδους ταξινομήσεις και στερεότυπα.

(να σημειώσω ότι ενώ, στον 20όν αιώνα, η ονομασία “μπουζούκι” έχει για ευνοήτους λόγους παραμερίσει σχεδόν όλες τις άλλες, οι αοριστίες της τελευταίας φράσης του αποσπάσματος ισχύουν κανονικότατα και για τον 21ον αιώνα)

Ευχαριστώ!

Επαναφέρω το θέμα για να στηρίξω αυτό που είπα στο #2:

Η φωτογραφία ανήκει στον κ. Βαγενά και φέρει τη λεζάντα: «Aπό πειράματα με τον Μπάμπη Γκολέ» (πηγή: FB)

Καλημέρες σ όλους σας.Το 'οργανο που κρατάει ο Γκολές είναι σχεδιασμένο απο τον ίδιο και το έκανε ο Βαγενάς.( ομολογία του Μπαμπη) Είχε έρθει μια μέρα στο μαγαζί που έπαιζα, έκατσε μαζί μας και μου το έδωσε να παίξω.Το ‘χρώμα’ του ήταν περίεργο το μήκος του τζουρά αλλα το φάσμα μπουζουκιού.αυτά τα λίγα για να μην πλατιάζουμε.Θέος να συγχωρέσει την ψυχούλα του,φοβερός γνώστης και ανήσυχος σε όλα…

1 «Μου αρέσει»