Μάστορας με δέκα παραγιούς θα έλεγα ότι είναι βιοτεχνία, ακόμη κι αν δεν ονομάζεται έτσι. Και υποθέτω ότι μπορεί να είναι από καλή έως κακή, όπως και οτιδήποτε άλλο. (Δεν ξέρω τι όντως υπάρχει στην πιάτσα.)
Ε ναι, πρέπει να λέμε τα αυτονόητα… Ας είναι και πέντε ξερωγω.
Εγώ δεν νομίζω είναι κακό να πάρει έτοιμο σκάφος ο μάστορας από σκαφά.Αρκεί να πει την αλήθεια αν ερωτηθεί από τον πελάτη.Γλυτώνει χρόνο σίγουρα ο μάστορας κάτι που είναι υπέρ του ίδιου και του πελάτη.
Το να κοπούν κάποια μέρη του οργάνου από cnc δεν το βρίσκω λάθος.Ίσα ίσα το μηχάνημα λάθος δεν κάνει ενώ το ανθρώπινο χέρι όσο καλό και να είναι κάπου θα ξεφύγει.Ότι είναι προς ευκολία του μάστορα γιατί να το αμφισβητήσουμε?Είναι σαν να κουβαλάω τσακμακόπετρες για να ανάψω τσιγάρο ενώ μπορώ να έχω έναν αναπτήρα.Είναι απλά τα πράγματα.
Βέβαια έχουμε βγει εκτός θέματος.
Αυτή η δαιμονοποίηση όμως της βιοτεχνίας δεν βοηθάει την κουβέντα.
Ο Απαρτιάν λοιπόν είχε τις αδερφές του να φτιάχνουν τις φιγούρες και τον αδερφό του βοηθό (και χρησιμοποιούσε τα χειρότερα κοντραπλακέ), ο Ιωάννης Σταθόπουλος μέγα κατάστημα/βιοτεχνία με προσωπικό, ο Επαμεινώνδας στο Νιού γιόρκι τα ίδια, ο Μούρτζινος επίσης είχε και βοηθούς. Κι ο Ζοζέφ είχε πάντα βοηθό κι αργότερα πολλά μέρη τα έκανε εξωτερικά και στο τέλος όργανα ολόκληρα τα έφερνε στο τέλος…
Επίσης οργανοποιεία σύγχρονα με πολύ ή λίγο προσωπικό μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά όργανα! Και μερικοί οργανοποιοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες να δώσουν φόλα από τις λίγες…
Επίσης, αυτή η δήθεν υπερβολή με τον “ξεχωριστό ήχο” είναι να’χαμε να λέγαμε. Ο λαός, πλην ακραίων διαφορών, μπουζούκι ακούει γενικά. Ούτε βέργες, ούτε παλίσανδρους, ούτε cnc ούτε χειροποίητο δουγάτο σκάφος…
Πολλοί λοιπόν μπουζουξήδες, οι περισσότεροι μάλλον, ψάχνουν ήχο μπουζουκιού ουδέτερο ενόσω εξελίσσονται παιχτικά και αισθητικά κι ανοίγουν τους μουσικούς ορίζοντές τους.
Όσοι ας πούμε κουτσοπαίζουν μόνο Δελιά, φυσικά μπορούν να έχουν την πολυτέλεια για έναν “ιδιαίτερο ήχο”.
Μην σκάτε παιδιά, βρείτε ένα καλό μπουζούκι και παίχτε! από εκεί που νοιώθετε εσείς εμπιστοσύνη !
Πάνω κάτω τα ίδια ήθελα να γράψω Μπάμπη μου, αλλά τα είπες όλα.Το κακό είναι, ότι ξεστράτισε η κουβέντα από την επωνυμία Ζοζέφ, και έχει πάει αλλού.
Παιδια σε ολα οσα λεγονται υπαρχουν πιστευω αληθειες, αλλα σε γενικες γραμμες συμφωνω με τον Μπαμπη που λεει οτι ο κοσμος δεν καταλαβαινει τις διαφορες, αισθητα τουλαχιστον. Βεβαια τα μπουζουκια δεν ειναι μονο για να τα ακουνε, ειναι και για να τα παιζουμε και να τα ευχαριστιομαστε. Η δικη μου εμπειρια ειναι οτι δωσε σε εναν καλο παικτη ενα πανακριβο και ενα παμφθηνο οργανο, παλι θα ακουστει καλα. Προφανως αυτο που ξεχωριζει, ειναι στα χερια. Ενα καλο οργανο ειναι ζυγισμενο, ανετο, με σωστο relief και καλες κολλησεις με προσοχη για μακροζωϊα. Μετα ολα τα αλλα. Υπαρχουν βιοτεχνιες που κανουν πολυ προσεκτικη και καλη μαραγκοδουλεια. Το θεμα με εναν καλο μαστορα, ειναι οτι δουλευει πολλα οργανα προσωπικα και ετσι κανει καποιες μικρορυθμισεις στην κατασκευη, παντα αναλογα με το υλικο που διαθετει, που κανουν μεγαλη διαφορα. Η οργανοποιια εχει μεσα πολλη μαραγκοδουλεια, που την κανει με υπομονη και γνωση ο καθενας. Αλλα το πως θα ρυθμιστει το καπακι και καποιες αλλες ‘‘μουσικες’’ μικρολεπτομερειες, αυτο ειναι η οργανοποιια. Φυσικα, παντου καποιος μπορει να βρει ενα μπουζουκι για τα γουστα του, με ψαξιμο και αποψη, σε οποια κατηγορια χρηματων. Προσωπικα κραταω την ατακα που λεει οτι ενα καλο μπουζουκι ειναι εναμισος μιστος δημοσιου υπαλληλου. Οτιδηποτε ξεφευγει απο τα 2000 ευρω, δεν εχει αναγκαστικα να προσφερει κατι καλυτερο απο αποψη οργανου. Εκτος αν μιλαμε για ξυλειες ακριβες, χρυσαφια και διαφορα αλλα..
Ε, πρώτη φορά είναι; Ρεμπέτικο φόρουμ είναι αυτό!!!
Χωρίς να θέλω να κάνω υποδείξεις,ή κακοπροαίρετη κριτική,( μακριά από μένα), απλά θέλω να πω το εξής.Από την στιγμή που οι νέοι συμφορουμίτες κάνουν την οποιαδήποτε ερώτηση ( αυτό δεν συμβαίνει εδώ), χωρίς να έχουν επισκεφθεί στο φόρουμ ανάλογες συζητήσεις,ή όταν η συζήτηση ξεστράτισε σε παλιά γνωστά θέματα ( εδώ συμβαίνει αυτό), κατά την γνώμη μου καλό θα είναι οι συντονιστές να συγχωνεύουν θέματα γιατί χάνεται η μπάλα.Για αντίστοιχα θέματα υπάρχουν πάνω από δέκα συζητήσεις με διάφορες απόψεις.Από την στιγμή που έφυγε η κουβέντα για τα όργανα Ζοζέφ ( Στόλλας), υπάρχουν ένα σωρό ετικέτες που προσφέρονται.Μετά συμπάθειας το λέω.
Νικόλα μου, μετά μεγάλης κι από ΄μένα συμπάθειας: Η απάντηση στην πρότασή σου αυτή είναι το γνωστό απ’ τις ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα «Δίκιο έχεις άνθρωπέ μου αλλά, πού να τό ΄βρεις!..».
Η (σκληρή…) πραγματικότητα είναι ότι οι ελάχιστοι συντονιστές που ασχολούμαστε με το χώρο αυτό, δεν διαθέτουμε δυστυχώς την πολυτέλεια χρόνου εκείνη, που είναι απαραίτητη για να υλοποιείται, όποτε αυτή εμφανίζεται (και εμφανίζεται συχνά…), η λογικότατη πρότασή σου.
Καλά ρε παιδιά, θα βρεθεί ο χρόνος. Αν όχι σήμερα, μια απ’ αυτές τις μέρες. Αρκεί να υπάρχουν βολικά σημεία να αποκοπεί η παρέκβαση χωρίς να διαταραχτεί η νοηματική συνέχεια. Πάντως έχεις δίκιο ΝικΝικ, ευχαριστούμε.
(Αν το κάνω εγώ, με την άδειά σας θα διαγράψω τα μηνυματα που λένε «ας το μετακινήσουμε», αν χρειαστεί. Μαζί και το παρόν.)