Μπουζουκι ηλεκτρικο για εκμαθηση

Γεια σας φιλοι μου.
ηθελα να σας δειξω μια κατασκευη μου…ενα μπουζουκι που εφτιαξα για εναν συγκεκριμενο λογο.
μπορει ν ακουσω διαφορα,για την εμφανιση του, για την φιλοσοφια του, για τον ηχο του, αλλα…
οι προδιαγραφες ειναι συγκεκριμενες.και φτιαχτηκε για να καλυψει μια αναγκη συγκεκριμενη.
για να μπορω να παιζω χωρις να ενοχλω κυριως. στο σπιτι η και στη δουλεια οταν υπαρχει λιγος χρονος.
να μην ακουγεται ,η να το ακουω μονο εγω…
επισης ηθελα να κρυβεται ευκολα , οταν εμπαινε καποιος στον χωρο της δουλειας ,
και επειδη ειμαι ακομα στο σταδιο που μαθαινω τραγουδια (απο youtube και απο ταμπλατουρες ) ηθελα να βρισκω ευκολα τα νουμερα των ταστων…να μην μετραω καθε φορα.
η αφορμη δοθηκε απο ενα τετραχορδο μπουζουκι που μου χαρισε καποιος, σε κακο χαλι…ενα φτηνο μπουζουκι, σκευρομενο, με ανοιγμενο το σκαφος,ξεχαρβαλωμενο…απ το οποιο κρατησα μονο την ταστιερα…μανικι…(υποθετω οτι το λενε) και τα κλειδια που χορδιζουν τις χορδες.
επειδη παιζω τριχορδο μπουζουκι και τζουρα, εκοψα την ταστιερα και την εκανα πιο λεπτη. την πλανισα να ισιαξει και να φυγει το σκευρωμα και εκανα καινουργιες χαρακιες για τα ταστα. (δυο βεργες για τα ταστα και οι χορδες ηταν ολα κι ολα ,οτι αγορασα γι αυτο το μπουζουκι…κοστος κοντα στα 10 ευρω)
ο χρονος ειναι λιγος…οποτε ανεβαζω μερικες φωτο και συνεχιζουμε αργοτερα.

Καλωσήρθες φίλε Παλμέ.

Ενδιαφέρον!

Δε θα ρωτήσω πώς το σκέφτηκες να κουρδίζεις από κάτω, ούτε γιατί αυτό το περίεργο σχήμα του οιονεί σκάφους, ούτε για τον αριθμό των χορδών, γιατί με πρόλαβες ήδη και υποθέτω ότι κάποιο λόγο θα έχεις για καθεμιά από αυτές τις επιλογές, άσχετα αν δεν τον φαντάζομαι. Οπότε, αν δουλεύει και καλύπτει την ανάγκη για την οποία το έφτιαξες, συγχαρητήρια για την ευρηματικότητα και την αυτάρκεια!

Ένα μόνο σημείο θα σχολιάσω: δε μου φαίνεται σωστό που έχεις αριθμήσει τα τάστα. Οι τσαμπουκάδες (οι τελίτσες) είναι σε στάνταρ σημεία έτσι κι αλλιώς, οπότε πιστεύω ότι θα σ’ εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα να συνηθίσεις ότι ο πρώτος είναι στο 3ο τάστο και ούτω καθεξής, ενώ αν τα έχεις γραμμένα μπορεί να σε καθυστερήσει στην κατάκτηση της αυτονομίας σου. (Έτσι κι αλλιώς, για τα υπόλοιπα τάστα εκτός από όσα έχουν τσαμπουκάδες δεν έχεις κανένα σημάδι ή νούμερο, απλώς βρίσκεις ότι π.χ. το 4ο είναι μετά το 3ο, άρα ήδη έχεις κάνει ένα βήμα προς την αυτονομία. Κάνε και το επόμενο!)

Καλή πρόοδο στη μελέτη σου, και στις κατασκευές.

Kαλως σας βρηκα.
το σχημα προσαρμοστηκε στα υπαρχοντα υλικα…συγκεκριμενα το ξυλο του ''σκαφους ''προερχεται απο μια καρεκλα συνεδριου…αυτες που εχουν μια επιφανεια που ερχεται μπροστα σου οταν καθησεις για να γραφεις…συγκεκριμενα απο δυο τετοια ξυλα(κοντρα πλακε ) κολημενα . με βολεψε το οτι ηταν δυο κοματια ,γιατι εφτιαξα ευκολα το κουμπωμα του μανικιου με το σκαφος κοβοντας με την σεγα λοξα το ενα ξυλο.
ισως αν το εφτιαχνα συμμετρικο το σχημα του να του ταιριαζε καλυτερα…στο επομενο.
οπως ειπα ειναι το προχειρο μου οργανο…για να μαθαινω τραγουδια και για συγκεκριμενες στιγμες…οχι του οργανο που θα παιξω με την παρεα μου η μονος μου…δεν συγκρινεται ο ηχος.-αν και με αυτο το κομματι της ποιοτητας του ηχου θα ασχοληθω περισσοτερο,φτιαχνοντας τον δικο μου μαγνητη.
θα μπορουσα να κρατησω και το χουρδισμα στην θεση του, αλλα του εδινε ογκο και μηκος (οπως βλεπετε ειναι ενα εξαχορδο μπουζουκι με διαστασεις τζουρα)και επιπλεον θα επρεπε να προσεχω μην το χτυπησω καπου…η που θα το ακουμπισω…(ασυναισθητα το κανω ακομα )οταν το αφηνω στην ακρη.
να πω επισης οτι οι φωτο δεν το δειχνουν στην τελικη του μορφη…εχει μπει ακομα ενα προστατευτικο μεταλικο ,κατω απ τα κλειδια και μια ακομα χορδη…εχει 2 ρε…2 λα και μια ρε (την πανω). δε μου χρειαζονται αλλες για να μαθω ενα τραγουδι.
επισης εχω αφησει χωρο για εναν ακομα μαγνητη που τωρα φτιαχνω, με μαγνητη νεοδμιου προσαρμοσμενο στις διαστασεις του οργανου…και διακοπτη διπλα απ το φυσακι για επιλογη του μαγνητη.
οσο για την αριθμηση των ταστων…εμενα προσωπικα με βοηθαει πολυ…οχι τοσο στα πρωτα ταστα ,οσο στην δευτερη οκταβα.
και μια φωτο με τον ενισχητη του…επισης δικια μου κατασκευη,εξ ολοκληρου.
και θα ακολουθησει ενας ακομα,λαμπατος…με την 6v6 η με την el34.
23549692_1753025458336706_2144624170_n.jpg

Στον ουρανό σε γύρευα και στην γη σε βρήκα , αντιγράφω βέβαια για τους ίδιους ακριβώς λόγους που το έφτιαξες εσύ τον χαμηλό ήχο για την εκμάθηση μέχρι να ηχομονώσω το δωμάτιο πρακτικής .

Αλήθεια χωρίς μαγνήτη και ηλεκτρική ενίσχυση δεν ακούγεται καθόλου φίλε ;

Και φυσικά ακούγοντας τον παλιό και γνώστη χωρίς την αρίθμηση , έχει δίκιο η πείρα , άλλωστε με τα λίγα μαθήματα που πρόλαβα να κάνω με το μπουζούκι που μου έκλεψαν , το άφησα στο εξοχικό που κατέβαινα και δεν είχα πρόβλημα ούτε να ενοχλώ τότε και χρόνο είχα καθότι άνεργος , σε ελάχιστο χρόνο οι νότες συνηθίζονται και εγώ στην αποστήθιση έχω και ένα θεματάκι !

Βέβαια τώρα λογικά εσύ ένα χρόνο μετά πρέπει να έμαθες της νότες , εύχομαι βέβαια και σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα .