Μπάσα και πρίμα

Άλλη μια ερώτηση… Ένα πιο πολύ μπάσο ή ένα πιο πολύ πρίμο μπουζούκι της ίδιας έντασης ήχου, θα υπερισχύσει (να το καταπιεί που λέμε) δίπλα από ένα άλλο μουσικό όργανο? Ή καμιά σχέση… Τα πρίμα μου αρέσουν αλλά μου ακούγονται λίγο σαν το κελαηδισμα και νομίζω ότι κάποιος που κάθεται σε απόσταση από το όργανο δεν θα το ακουει

Νομίζω πως με τον καιρό το όργανο θα μπασισει λίγο. Το να είναι ήδη μπάσο απ την αρχή δεν ξέρω κατά πόσο είναι θεμιτό, στο πρίμο θα έχεις περισσότερα περιθώρια.
Δε το λέω με σιγουριά αλλά έτσι έχω καταλάβει, ας με διορθώσει κάποιος αν δεν ισχυει.

1 «Μου αρέσει»

Γενικά τα πρίμα όργανα ξεχωρίζουν πολύ καλύτερα, σε αντίθεση με μπάσα όργανα που χάνονται. Επίσης κατά την γνώμη μου ένα σφιχτό πρίμο όργανο έχει ήχο πολύ πιο ενδιαφέροντα ήχο που μπορεί να τον διαμορφώσει ο παίχτης, ενώ ένα μπάσο έχει πλαδαρό και αδιάφορο ήχο.
Αλλά γενικά, πέρα από την ένταση σημασία έχει η ποιότητα. Δεν κάνουμε διαγωνισμό φωνακλάδικου οργάνου, αν είναι να βάλουμε ενισχυτές και να φέρω κατοστάρη λαμπάτο. :grin:

4 «Μου αρέσει»

Όταν ο μάστρο Παντελής (Κάλφας του Ζοζέφ) , άκουγε κανένα μπουζούκι μπάσο, -την ώρα που το δοκίμαζε ο πελάτης-, κουνούσε το κεφάλι του σε μας που μας ήξερε, με αποδοκιμασία. Και μουρμούραγε μέσα από τα δόντια του. “Σε κανένα χρόνο μόνο για νησιώτικα θα κάνει”.Εννοώντας ότι θα μπάσαρε κι άλλο, και θα έβγαζε ήχοχρώματα , λαούτου.

6 «Μου αρέσει»