Μπάμπης Γκολές

Παραμονή πρωτοχρονιάς έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να πάμε σε μια ταβέρνα στο ρίο πάτρας όπου σύμφωνα με τα λόγια του θείου μου θα τραγουσούσε ο ‘‘μεγάλος’’ Γκόλες.Παρ’ ολο που δεν τον είχα καν ακουστά μου έκανε εντύπωση το πόσο επαγκελματίας και γνήσιος ρεμπέτης ηταν.'Εψαξα ύστερα στο ίντερνετ και είδα πόσο γνωστός ηταν καθώς βρήκα πολλά τραγούδια τα οποία τραγουδούσε…Π.χ http://www.youtube.com/watch?v=4bvfehdwS64

Θα ήθελα να μου λέγαται και εσείς όντας πιο έμπειροι στο λαϊκό τραγούδι τη γνώμη σας αλλά και τι παραπάνω γνωρίζεται για αυτον τον καλλιτέχνη.

Από τους λίγους που μπορούν να σταθούνε στα ίσα
δίπλα στους παλιούς.

Φίλε Μαρίνο στο φόρουμ θα βρείς αρκετές πληροφορίες για τον Γκολέ. Αλλά και στην Πάτρα σίγουρα θα βρείς παλιούς φίλους και γνωστούς του, να σου πουν περισότερα.

Αγαπητέ Μαρίνο, ο Γκολές είναι ένας από τους λίγους άξιους συνεχιστές του ρεμπέτικου… άλλωστε (καθώς βλέπω ότι παίζεις κι εσύ 8χορδο) είναι ένας από τους λίγους συνεχιστές του ρεμπέτικου που είναι σεβαστός και από τους σύγχρονους μπουζουξήδες.

Βέβαια πλέον, μεγάλος σε ηλικία, δεν βγάζει αυτό που έβγαζε παλαιότερα αλλά αυτόν τον άνθρωπο χαίρεσαι να τον ακούς…

όμως στο τραγούδι που κοινοποίησες… προσωπικά δεν μου αρέσει η εκτέλεση αυτή… προτιμώ την http://www.youtube.com/watch?v=p3PNK4xq2hs

Πάντως σου συνιστώ να τον μελετήσεις τον Γκολέ.

να και μια εκτέλεση από τον Μπάμπη, σε ένα από τα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια http://www.youtube.com/watch?v=DgLou6xMWCo

Δεν είναι απλά ένας πολύ καλός μουσικός:

Κάποτε οι άνθρωποι δεν άκουγαν ρεμπέτικα, ούτε έπαιζαν. Το ρεμπέτικο είχε σβήσει, ή ας πούμε βρισκόταν σε ύπνωση. Παίζονταν μόνο μουσικές που αποτελούσαν σύγχρονη (τότε) μετεξέλιξη του ρεμπέτικου.

Η εκ νέου ανακάλυψη του ρεμπέτικου και η δημιουργική στροφή προς την κλασική μορφή του, και προς τις ακόμη παλιότερες, ξεκίνησαν προς τα τέλη της Χούντας και τα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Γκολές ήταν εκ των πρωτοπόρων αυτής της κίνησης, η οποία παραμένει σήμερα τόσο ζωντανή ώστε δύσκολα φανταζόμαστε ότι το ρεμπέτικο δεν ήταν αδιάκοπα παρόν από τον καιρό που ξεκίνησε.

Για την ιστορία
Ο Γκολές όταν το 1983 ήρθε από την Πάτρα έπαιζε οκτάχορδο μπουζούκι, την ίδια χρονιά το γύρισε στο τρίχορδο. Αργότερα που δουλεύαμε στο “Ντουζένι” τον ρώτησα για ποιο λόγο και μου είπε:
“την 10ετια του ‘60 δεν γινόσουν δεκτός στα μαγαζιά με τρίχορδο. Ήμουν υποχρεωμένος να παίζω οκτάχορδο το οποίο με τον καιρό το συνήθισα παρ’ ότι ποτέ δεν μου άρεσε.”

Για την ιστορία,

δεν το θαυμάζουμε για το ότι κάποτε έπαιζε οχτάχορδο…

τον θαυμάζουμε για όλα αυτά που έγραψε παραπάνω ο pepe (φαντάζομαι Περικλής).

πάντως ευχαριστώ, που μοιράστηκες μαζί μου, αυτή την εμπειρία σου με τον Γκολέ.

Νομιζω πως ο Άλκης ειχε σκοπο να τονισει το γεγονος πως στα μαγαζια του 60 δε γινοσουν δεκτος με τριχορδο αφενος και αφετερου οτι σε μια εποχη που το τριχορδο δεχοταν ‘‘πολεμο’’, υπηρχαν καποιοι οπως ο Γκολες που ειχαν ασχοληθει με αυτο. Οποτε θεωρω λιγο ακυρη την παρατηρηση σου.
Φιλικα παντα!

Φίλε μου μάλλον δεν κατάλαβες την απάντηση μου… οπότε άκυρη η παρατήρηση σου…

διάβασε τι έγραψε ο pepe… και θα καταλάβεις τι θέλω να πω και εγώ… (που πάνω - κάτω λέμε τα ίδια με αυτά που αναφέρεις)

άλλωστε τον Άλκη τον ευχαρίστησα που μοιράστηκε μαζί μας μια προσωπική του εμπειρία (που ίσως κάποτε την χρησιμοποιήσει κάποιος ιστοριοδίφης του ρεμπέτικου)… απλώς δεν είναι αυτό (δηλαδή το ότι έπαιζε οχτάχορδο… άλλωστε πολλοί εξάχορδοι παίζουν) για το οποίο θαυμάζω τον Μπάμπη…

Έτσι η αναφορά μου… ήταν στο συγκεκριμένο σημείο… των λεγομένων του Άλκη… οπότε θεωρώ ότι ήταν εύστοχη η παρατήρηση μου.

Θεόφαλτσε, απαντάς στον Μαρίνο λέγοντας:
“[i]άλλωστε (καθώς βλέπω ότι παίζεις κι εσύ 8χορδο) είναι ένας από τους λίγους συνεχιστές του ρεμπέτικου που είναι σεβαστός και από τους σύγχρονους μπουζουξήδες.”

Συνδύασες κατά κάποιο τρόπο το οκτάχορδο μπουζούκι με τη σύγχρονη μουσική, αν κάνω λάθος διόρθωσέ με.
Ο Γκολές λοιπόν ήταν “σύγχρονος” και δεν του άρεσε!
Το ίδιο και ο Πάππος
Το ίδιο και ο Τατασσόπουλος και πολλοί άλλοι, που δηλώνουν μάλιστα πως δεν τους ενδιαφέρει το τετράχορδο σαν όργανο!

υγ. εμένα προσωπικά οι παίκτες με ενδιαφέρουν και όχι τα όργανα…

[/i]

Να σε διορθώσω λοιπόν… κάνεις λάθος…

δεν έχει σημασία τι όργανο παίζεις (εξάχορδο ή οχτάχορδο) για να είσαι σύγχρονος μπουζουξής.

Έχει να κάνει με τις τεχνικές, το ύφος, το στυλ, τα μοτίβα…

ένας καλός, σύγχρονος μουσικός μπορεί να τα κάνει αυτά και με το εξάχορδο, όπως για παράδειγμα οι δύο τελευταίοι που ανέφερες.

Η αναφορά στο ότι ο Μαρίνος παίζει οκτάχορδο, έγινε διότι συνήθως οι οκτάχορδοι προσεγγίζουν από τα πρώτα τους βήματα το σύγχρονο παίξιμο και όχι το παλιό στυλ. Υπέθεσα λοιπόν, ότι και ο Μαρίνος προς τα εκεί θα έχει κινηθεί. Με την υποψία, ότι είναι στα πρώτα του βήματα, καθώς ο Γκολές είναι γνωστός σ’ ένα προχωρημένο (ίσως και αρχάριο) μπουζουξή, του συνέστησα να μελετήσει τον Μπάμπη.

Κάποια πράγματα, θεωρώ ότι είναι γνωστά… δεν μπορώ σε κάθε μου μήνυμα να γράφω κατεβατά ολόκληρα ώστε να διευκρινίζω κάθε φράση που γράφω.

Μπορεί να είναι γνωστά,δεν σημαίνει όμως ότι και όλοι οι άλλοι πρέπει να συμφωνούν, για αυτά τα γνωστά πράγματα.

Παιδιά συγγνώμη που διακόπτω αλλά έχω την εντύπωση ότι εδώ και μερικά μηνύματα η συζήτηση δεν έχει να κάνει ούτε με τον Γκολέ ούτε με τα 3χ και 4χ αλλά με το να εξηγεί ο ένας στον άλλο τι εννοούσε. Πείτε τα με πμ άμα θέλετε.

Αν πάλι δεν κατάλαβα καλά και αναφέρεστε όντως και επί της ουσίας στη μουσική, τότε (και δεν το λέω ειρωνικά) συνεχίστε.

Εκ της ομάδος συντονισμού.

Συμφωνώ απολύτως.

Άλλωστε κι εγώ στα περισσότερα που αναφέρονται εδώ στο φόρουμ δεν συμφωνώ… ο καθένας έχει τις απόψεις του… και η αντιπαράθεση και ανταλλαγή απόψεων είναι σπουδαίο πράγμα…

Υ.Γ. ας μείνουμε λοιπόν στο θέμα, όπως σωστά λέει παραπάνω ο pepe. Εγώ πάντως διευκρίνησα τι εννοώ και κλείνω εδώ.

Οντως ο Μπαμπης βγαζει κατι απο παλιες ομορφες ρεμπετικες εποχες.Παντως να σας επισημανω πως λογο της δυσκολιας των συγχρονων τραγουδιων αρχισα να ασχολουμε πολυ με το ρεμπετικο και εβγαλα αρκετα τραγουδια.Δεν σας κρυβω μαλιστα πως με εκανε να θελω πολυ να παρω και εγω ενα τριχορδακι αλλα οι εποχες δεν με αφησαν.

κατι ψιλοασχετο με την κουβεντα. . ο γκολες τραγουδαει στην πατρα αυτη τη περιοδο; αν ναι. . που;

//youtu.be/Zva1lHU-lvs

Renos,ο Γκολές εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σαββάτο βράδυ
στην"Αμπελο"που βρίσκεται στο Πλατάνι πάνω απ΄τον Αγ.Βασίλειο.

ευχαριστω πολυ φιλε!! ειναι δυσκολο για φοιτητη ομως. .

τι ακριβώς παίζει ο κρούστης στο 0,14? :confused: