Μεταχειρισμένο λυρακι (Ηράκλειο Κρήτης)

Καλησπέρα στην παρέα!
Ψάχνω εδώ και αρκετό καιρό να επεκταθω στη λύρα πέρα από το κρητικό ρεπερτόριο. Και σε αυτό με εμποδίζει καπώς η σταγακική τυπική λύρα μου, με τη καρασκευή και τον ήχο της. Σκέφτηκα λοιπόν να ψαχτω για μεταχειρισμένα λυράκια με η χωρίς συμπαθητικές ή ακόμα και για λύρες με συμπαθητικές. (Βέβαια είναι ακριβό σπορ τέτοιου τύπου όργανα, αλλά είπα να προσπαθήσω γιατί άλλου στο ίντερνετ δε βρίσκω κάποια αγγελία που να μου ταιριάζει.)

Τυχαίνει κάνεις στο Ηράκλειο να πουλάει η να γνωρίζει κάποιον που να πουλάει λυρακι η ακόμα και λύρα με συμπαθητικές ;

(ΥΓ: από τοτε που έπιασα τάρχου στα χέρια μου δεν μου έχει φύγει από το μυαλό)

Καλό θα ήταν να αποφασίσεις τι θέλεις να παίξεις και τι ήχος σου αρέσει και μετά να διαλέξεις τι λύρα ψάχνεις, παρά να αναζητάς τι πωλείται τώρα στο Ηράκλειο.
Ο Πετράκης θεωρείται καλός για λύρες με συμπαθητικές και είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν και άλλοι. Αν θελεις Πολίτικη όμως ίσως πρέπει να ψάξεις λίγο διαφορετικα ή για λυρακια αιγαίου.Πέρα απο τη λύρα του Ρος που είναι κάπως πολυεργαλείο, κάθε άλλος τύπος έχει πάρει μορφή κάπως αυστηρά σύμφωνα με την τοπική παράδοση στην οποία ανήκει.

Ζητάω καπώς γενικά και αόριστα γιατί θα προτιμούσα να ξεκινήσω με κάτι οικονομικό η/και μεταχειρισμένο, και όχι κατευθείαν να δώσω ενάμισι χιλιάρικο στον πετράκη. Επίσης είπα για λύρες με συμπαθητικές και για λυράκια γιατι δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί αυτοί τη στιγμή που δίνουν.
Όσο για αγιοπελαγιτικα λυράκια τι έχεις να προτείνεις; Κω Καρπαθο κλπ ας πούμε;

Μα αυτο προσπαθώ να αποφύγω: Να προτείνω εγώ κάτι που αρέσει σε εμένα. Προτείνω λοιπόν να ακούσεις λυράρηδες και οταν βρεις κατι που σου αρέσει να πας να το αγορασεις, είτε είναι στο Ηράκλειο ή παραπέρα. Το να ψαξεις για όργανο γενικά και αόριστα ίσως καταλήξει λιγο άστοχο καθώς η ρημάδα η λύρα κάνει πολύ περιορισμένα λίγα πράματα. Δεν είναι βιολί.
Αν ψαξεις για Πολίτικη δεν θα χρειαστεί να χαλάσεις εναμιση χιλιάρικο πάντως.

Θέλω να πω, θέλω να αξιοποιησω τη λύρα στο σύνολο της τροπικής μουσικής, από κλασική οθωμανική έως βουλγαρικους χορούς και συνθέσεις του Ρος. Και επειδή η λύρα γενικά είναι περιορισμένη καθώς λες, με βάση την εμπειρία που έχεις ποια λύρα εκπληρώνει καλύτερα αυτό το σκοπό;

Ε υποτίθεται η Πολιτικη αλλά η τεχνικη της είναι πολύ δυσκολη και ιδιαίτερη και σιγουρα εχει διαφορές απο τη σταγακόλυρα σου οποτε ισως ειναι μεγάλη η βουτιά. Αν παρεις πάντως Πολιτικη θα έλεγα μην παρεις απο Τουρκία με εντέρινες, βρες Ελλάδα μια να παιζει με μέταλλο για να έχει ίσως λιγο καλυτερα πιό σφαιρικές δυνατοτητες. Το έντερο είναι δύσκολο