Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου (Πολίτισσα) "Όλα τα μέρη σκοτεινά" (δίσκος βινυλίου)

Μόλις κυκλοφόρησε η νέα δουλειά της Olvido Records, γνωστής για την ποιότητα των δίσκων της (Μπέζος, Ζούμπας, κ.α.). Γράφει σχετικά ο Σταύρος Κουρούσης (@stavros_k) , εκ των βασικών συντελεστών της έκδοσης:

Η Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου ή Πολίτισσα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες που ήρθαν από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη. Παρά το γεγονός ότι άφησε εποχή στην δεκαετία του '30 και έγινε ένας ζωντανός μύθος, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν καθόλου βιογραφικά στοιχεία για αυτήν, σε αντίθεση με τις δύο εξαιρετικές Ρόζα Εσκενάζυ και Ρίτα Αμπατζή, των οποίων η Φραντζεσκοπούλου υπήρξε το αντίπαλο δέος. Αυτό το κενό έρχεται σήμερα να καλύψει η έκδοση της εταιρείας Οlvido records, με τίτλο “Ολα τα μέρη σκοτεινά” σε ένα LP που το συνοδεύει 12σέλιδο booklet με νέα βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό.
Τον σχεδιασμό της έκδοσης υπογράφει ο Gordon Ashworth ενώ τα σχόλια ο Tony Klein και ο υποφαινόμενος. Η έκδοση καλύπτει μερικές από τις καλύτερες της στιγμές μέσα στο στούντιο, όπου αναδεικνύονται η συγκινητική της ερμηνεία και η υψηλή τεχνική στο γνήσιο Κωνσταντινουπολίτικο ύφος, του οποίου υπήρξε πρέσβειρα. Προσωπικά ξεχωρίζω τις ηχογραφήσεις “Πεισματάρικο” του Ιάκωβου Μοντανάρη και το εκπληκτικό μικρασιάτικο μοιρολόι “Αρνάκι”, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η μοναδική σωζόμενη κόπια του δίσκου 78 στροφών που έχει έως στιγμής ανευρεθεί, δυστυχώς όχι σε καλή κατάσταση.

Η ηχητική επεξεργασία έχει γίνει από τον Michael Graves.

Το άλμπουμ μπορείτε να το ακούσετε και να το κατεβάσετε από εδώ:

10 «Μου αρέσει»

(Ερ γιερ καρανλίκ, βεβαίως…)

Πρέπει επιτέλους να προμηθευτώ προπληρωμένη κάρτα, υπάρχει και ονλάιν τώρα… Κρίμα όμως που δεν συμπεριλάβατε και την Πασαλιμανιώτισσα. Συγκλονιστική ερμηνεία και εδώ (η Φραντζεσκοπούλου είναι για μένα η πρώτη, μακράν) αλλά το χαρακτηριστικό είναι πώς ο Τούντας, παρών βέβαια στην ηχογράφηση, επαινεί ακριβώς τη στιγμή που η ερμηνεία τελειώνει, με τρόπο που δεν αφήνει καμμιάν αμφιβολία για το πόσο πολύ ικανοποιημένος έμεινε.

Εδώ

(3.04)

6 «Μου αρέσει»

Κι εγώ είμαι “aman aman hopeless” με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά πήρα τον Ζούμπα με απλή κάρτα και έγινε εύκολα η συναλλαγή.

2 «Μου αρέσει»

Η συναλλαγή γίνεται εύκολα, δεν είναι εκεί το θέμα, αλλά η προπληρωμένη έχει μεγαλύτερη σιγουριά, τη φορτώνεις μόνο με το ποσό που πρέπει να δώσεις.

2 «Μου αρέσει»

Καταπληκτική δουλειά, μπράβο στους συντελεστές. Αναδεικνύεται πόσο μεγάλη τραγουδίστρια ήταν η Φραντζεσκοπούλου. Μακάρι να περπατήσει όπως της αξίζει και να υπάρξει συνέχεια σε αυτές τις ποιοτικές δουλειές.

6 «Μου αρέσει»

Παιδιά ντάξει, είναι αριστούργημα. Τόσο σαν μουσική όσο και σαν καθαρότητα ήχου. Αν είναι και το ένθετο εφάμιλλο, θα πρόκειται για δίσκο διαμάντι (που ήδη πρόκειται δηλαδή).

4 «Μου αρέσει»

Ό,τι έχουν κάνει τα παιδιά, όλα διαμάντι είναι και το ένθετο περισσότερο, γιατί το διαβάζουμε για πρώτη φορά.

4 «Μου αρέσει»

Ρε παιδιά συγγνώμη, τι παναπεί «name your priec»; Τιμή δεν έχει το προϊόν, πέρα από «14 ή παραπάνω»;

Όσο κάνει, τόσο θέλω να πλερώσω. Από πότε ορίζει την τιμή ο πελάτης;

(Κατά κάποιον τρόπο την ορίζει στις δημοπρασίες, αλλά δε μου φάνηκε για σάιτ δημοπρασιών.)

Κοστίζει 14 ευρώ, αλλά αν θες να στηρίξεις τους συντελεστές, μπορείς να κάνεις “δωρεά” ένα Χ ποσό που προσθέτεις πρακτικά πάνω από την τιμή.

Αυτή είναι η λογική του name your price.

2 «Μου αρέσει»

Το κακό είναι ότι ενώ ο δίσκος κοστίζει 14 δολάρια, θέλεις άλλα τόσα και κάτι παραπάνω για τα μεταφορικά ανεβάζοντας το ποσό κάπου στα 30 ευρώ, καθώς έρχεται από την Αμερική.

Όμως μόλις το αγόρασα ψηφιακά, και είμαι εντυπωσιασμένος από την καταπληκτική δουλειά που φαίνεται να έχει γίνει στο ένθετο (το οποίο έρχεται μαζί με την ψηφιακή αγορά σε μορφή pdf).

2 «Μου αρέσει»

Παιδιά, το δίσκο τον αγοράζουμε σαν collector’s item. Αν βέβαια θέλουμε. Για παλιότερες εκδόσεις πάντως, θυμάμαι ότι είχαν κάποια συνεργασία με το Music corner* και τον αγοράζαμε εκεί, προ κόβιντ βεβαίως…

( *) α, ρε εμμεντάλερ…

2 «Μου αρέσει»

Κι εγώ το αγόρασα ψηφιακά και πράγματι είναι εξαιρετική δουλειά και όσον αφορά το ηχητικό κομμάτι και όσον αφορά τα υπόλοιπα.

Δεν ξέρω αν προλαβαίνουν να διορθώσουν κάποια λαθάκια στο ένθετο 12σέλιδο pdf:
Όσον αφορά τη μεταγραφή των στίχων:
01: σωτήρια=σωτηρία
02: και λιώνω τα φαρμάκια σου=και πίνω τα φαρμάκια σου
04: μόνο μούτρα=όλο μούτρα/ τη βρήκα=την πήρα/ να (ναι)=να (μαι)
12: για σενά=για σένα

Κατά τα λοιπά:

Στη σελίδα 9 το άρθρο του Δεβάρη χαρακτηρίζεται «αχρονολόγητο» (undated) ενώ στη σελ. 11 είναι χρονολογημένο.
Στη σελίδα 11, κάτω από το σκίτσο της Μαρίκας, ο Βιτσώρης (Vitsoris) έχει γίνει Botsoris

Μία ομαδική παραγγελία, κατόπιν συνεννόησης, μου φαίνεται καλή ιδέα.
Τα μεταφορικά θα είναι μία φορά κι αν υπάρχει διάθεση στο name your price μπαίνει και λίγο μεγαλύτερη τιμή, ενισχύοντας τους δημιουργούς της δουλειάς αυτής.
Τώρα βέβαια, το λέω εγώ που στέλνω ακόμα …μηνύματα καπνού!

Και πώς θα γίνει η “διανομή κατ’ οίκον”; Με “δεύτερο γύρο” ταχυδρόμησης;

Όχι, να σας πω: θα κρατήσω εγώ όλες τις κόπιες, που 'μαι και στο κέντρο των αποστάσεων και βολεύει (Ηράκλειο Κρήτης), κι εσείς θα ακούτε τα τραγούδια από το σάιτ. Μετά, άμα περάσει ο κορονοϊός, αφού ξαναμετρηθούμε, βλέπουμε τι θα κάνουμε.

2 «Μου αρέσει»

Εξαιρετική δουλειά και σε αυτόν το δίσκο!!!

Μπράβο σε όλους τους συντελεστές για την πολύ προσεγμένη έκδοση ! Συγκλονιστική η Μαρίκα Φρατζεσκοπούλου στον Νιαβέντ μανέ!

4 «Μου αρέσει»

γιατι ακουγεται κατω απο το τραγουδι το ιδιο το τραγουδι 1 δευτερολεπτο πιο μετα…? το παρατηρησατε…?

4 posts were split to a new topic: Αναγνωρίζει κάποιος την τραγουδίστρια στη φωτογραφία;

Ακούγεται γιατί αυτά ήταν σε μαγνητοταινία (μπομπίνα η κσσσέτα).
Περνάει από στροφή σε στροφή όταν αποθηκεύουμε “αριστερά”.
Αυτό δεν υφησταται όταν αποθηκεύουμε (κρατάμε) τις ταινίες γυρισμένες δεξιά και πριν ακούσουμε γυρίζουμε από την αρχή.
Ούτε 'γω κατάλαβα!

3 «Μου αρέσει»