παίζω κιθάρα και θέλω να ασχολιθώ και με ένα πιο ρεμπέτικο όργανο. Η πρώτη σκέψη ήταν φυσικά το μπουζούκι αλλά μετά σκέφτηκα και το μαντολίνο. Να πάρω μαντολίνο ή θα είναι μια κακή αγορά?
καλωσήρθες!
τί ακριβώς σε έκανε να σκεφτείς το μαντολίνο; είναι αλήθεια πως κάποια από τα πρώτα μπουζούκια προήλθαν από τις μαντόλες (και αντίστοιχα οι τζουράδες από τα μαντολίνα), με τη διατήρηση του σκάφους και την προσθήκη μακριού μπράτσου.
αλλά από κει και πέρα δεν έχει τόση σχέση ο ήχος ή ο τρόπος παιξίματος, εκτός από τις λαϊκές καντάδες. πιο ρεμπέτικο όργανο είναι η κιθάρα, ψάξε τα αντίστοιχα κομμάτια, είτε σαν σολιστικό όργανο είτε σαν μοναδικό όργανο (μελωδία+συνοδεία).
Ενδιαφερον το διλλημα σου! Οπως ειπε και ο φιλος liga rosa, διαφορετικα παιξιματα…Ετσι, νομιζω πως πρεπει πρωτα να αναρωτηθεις αν θελεις να μαθεις μαντολινο η μπουζουκι, αλλα με βαση τα ακουσματα που ηδη εχεις… Αν λοιπον εχεις ακουσματα που σου επιτρεπουν (οχι πως δεν μπορεις να ασχοληθεις απο το μηδεν!) το μαντολινο επελεξε το. Αλλιως, για το μπουζουκι, αν σου αρεσει το ρεμπετικο, δεν εχεις παρα να ασχοληθεις, ιδιαιτερα αν αγαπας αυτο που κανεις και κυριως αυτο που ακους… Παντως και η κιθαρα σε ρεμπετικα μονοπατια ειναι εξαιρετικη συμβουλη…
Τελος, κακη αγορα δεν ειναι καμια, κατα την αποψη μου… Απλα σε βαθος χρονου ισως να μην σου “βγει” μια αγορα…Αλλα αυτο ειναι κατι που μονο εσυ οριζεις…
Μπουζουκι και ξερο ψωμι (οταν λες κλασσικο τι εννοεις;;;
Φίλε Χιτζάζ καλό είναι να δικαιολογούμε τις απαντήσεις μας, ιδίως σε τέτοιες ερωτήσεις, διαφορετικά δεν βοηθάμε τον ενδιαφερόμενο. Κλασσικό μπουζούκι ο φίλος μας μάλλον εννοεί το τρίχορδο.
Δεν μπορείς να παίξεις σε μαντολίνο, οτι στο μπουζούκι. Άλλες οι δυνατότητες του. Δεν είναι τυχαία η χρήση του. Εκτώς αν θες να πάρεις μαντολίνο και να το κάνεις μπουζούκι. Εκεί αλλάζει. Αλλά στα σοβαρά δες αυτό http://www.youtube.com/watch?v=qJmzyq2CtbE. Και αυτό http://www.youtube.com/watch?v=oA-v99C40X4. Ωραίο είναι αλλά…
Αναλόγως τι χρώμα θες να δόσεις και τι θες να παίξεις. Εχω περιέργια ν ακούσω Βαβακάρη ή Τσαούς, Κηρομύτη, Μπέμπη σε μαντολίνο. Αν γίνεται.
Η εκτελεση που αναφερει ο νικος πιο πανω, ειναι οντως πολυ καλη. Προσωπικα με ενθουσιασε, γιατι δεν ειχα δει εστουδιαντινες να παιζουν ρεμπετικα, συνηθως εχω δει σε σμυρνεϊκα. Απλα να αναφερω οτι ειναι ορχηστρα, δηλαδη εχει και βιολι και ακορντεον, που φερνουν τον ηχο πιο κοντα σε αυτο που γνωριζουμε ως “ρεμπετικο”, οχι πως το μαντολινο ειναι εξω απο την αισθητικη. Θελω να πω, πως ισως με μια κιθαρα το μαντολινο δεν θα μπορουσε να συνοδευσει τοσο καλα ( οσο ενα μπουζουκι το συγκεκριμενο τραγουδι, αλλα και πολλα αλλα…
Αν και το κομμάτι που εκτελείται είναι της εποχής μπαρόκ, δηλαδή προ της κλασσικής, ιδού ένα “κλασσικό” μπουζούκι:
Η σύνθεση, βέβαια, γράφτηκε αρχικά για μαντολίνο…
μα γιατί πρέπει ντε και καλά το μπουζούκι (έστω και τετράχορδο) να παίξει τα πάντα; είναι ασύνδετος ο ήχος του με τα υπόλοιπα όργανα και με το ύφος της μουσικής. σκληρός και τριζάτος, γενικά δεν ξέρω που θα ταίριαζε…
επίσης, και το μπαρόκ όπως και το προπολεμικό ρεμπέτικο θέλει τα αντίστοιχα όργανα, διαφορετικά από τα μεταγενέστερα.
συμπλήρωση για τον βασίλη που άνοιξε το θέμα: σε κάποια ρεμπέτικα παίζει μαντολίνο ο σπύρος περιστέρης και άλλοι. βάλε στο sealabs αναζήτηση τραγουδιών “μαντολίνο”.
Με εκπλήσει το πως η μαντόλα δεν αναφέρεται σε τέτοιες κουβέντες. Το ρεπερτόριο που μπορεί να καλύψει αυτό το όργανο είναι πολύ μεγαλύτερο απο ότι πιστεύουμε και το ηχοχρωμά του είναι πολύ ξεχωριστό.Θεωρώ οτι η θέση της στην Ελληνική μουσική είναι πολύ ποιό κοντά στο ρεμπέτικο απο οτι του μαντολίνου. Η δική μου επισκευάζεται τώρα στην Αθήνα, ελπίζω να την έχω στα χέρια μου σύντομα, την έχω λατρέψει.
Και η μάντολα και το μαντοτσέλο. Κάποια από αυτά με βαθύ ήχο θα μπορούσαν να παίξουν κατά την άποψή μου και το ρόλο που παίζει το ρεμπέτικο κιθαρόνι.
Νομίζω σε κάποια ρεμπέτικα, πχ του Τούντα ή του Τσαούς ταιριάζει το μαντολίνο και τα παρεμφερή όργανα. Πάντως, είναι αλήθεια ότι το κάθε όργανο έχει το ρεπερτόριό του. Επομένως, εξαρτάται τι θέλει να παίζει κανείς, και τι ακούει, για να διαλέξει όργανο. Θα ήταν κρίμα να έχει κάποιος μαντολίνο και να μην παίζει επτανησιακές καντάδες ή μπουζούκι και να μην παίζει ρεμπέτικα. Αλλά νομίζω μαθαίνονται και τα δύο, παίζοντας είτε στο ένα είτε στο άλλο. Το πως αποδίδονται και το τι αρέσει στον οργανοπαίκτη έχει σημασία.
μαντολίνο ή μπουζούκι…διαφορετικά κουρδίσματα και ύφος παιξίματος όπως είπαν και αρκετοί από τους προλαλήσαντες,πιστεύω πως αφού υπάρχει μία βασική παιδεία από τη κιθάρα και με τα δύο όργανα μπορείς να ασχοληθείς αφιερώνοντας στο καθένα το χρόνο του παίρνοντας τα κατάλληλα ακούσματα…
Γεια σου φίλε,
κι εγώ θα σου πρότεινα καλύτερα το μπουζούκι που είναι πιο ρεμπέτικο, γιατί το μαντολίνο βγάζει άλλους ήχους, λίγο πιο παραδοσιακούς ίσως. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να ξεκινήσεις το όργανο που σε εκφράζει και σε ευχαριστεί περισσότερο.
Επ’ ευκαιρία της νεκρανάστασης του θέματος επιτρέψτε μου να διαφημίσω τη δημόσια ομάδα “Η μαντολινάτα του φόρουμ” όπου συμμετέχουν κιθαρίστες, μαντολινίστες και λοιποί συγγενείς. Προβάλλουμε τα όργανα και το ρεπερτόριο τους με παρτιτούρες και ηχογραφήσεις, είτε σόλο είτε για μαντολινάτα/ ορχήστρα νυκτών. Αν παίζετε μαντολίνο, μαντόλα ή κιθάρα σε μαντολινάτα ή και μόνοι σας, μπείτε στην ομάδα μας.
Γειά σας! αυτό είναι το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ :).Καλώς σας βρήκα.
Θέλω να προσθέσω μερικά στοιχεία :
Ο Μπαγιαντέρας επίσης είχε ξεκινήσει με μαντολίνο, καθώς και ο Μπέμπης του οποίου ήταν και το πρώτο όργανο που έπαιξε επαγγελματικά πριν καταλήξει στο μπουζούκι.
Εδώ είναι η άποψη του Ζαμπέτα:
http://youtu.be/6FiSLbon_zA Και αυτή συζητήσιμη νομίζω.