Μακρύς μπαγλαμάς

τα 7,6 Kg αντιστοιχουν σε 9αρα χορδή που αν δεν ειδα λάθος είναι 0,229mm ?

μεγαλυτερη γωνία μεγαλυτερη τάση ή το αντίστροφο ?

Μικρότερη γωνία μεγαλύτερη τάση, Όχι σε ολόκληρη τη χορδή , αλλά στο σημείο επαφής.
Γιαυτό υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η χορδή στο σημείο επαφής, μιλάμε για το προσκεφάλι όπου δεν θέλουμε να καταβάλουμε προσπάθεια να σηκώσουμε την χορδή.
Η γωνία αυτή έχει σχέση με το πάχος της ταστιέρας, την γωνία του καράολου με το μπράτσο (πριν εφαρμοστεί η ταστιέρα) και την απόσταση των κλειδιών από το κοκαλάκι.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους παρα πολύ για τη συμβολή σας. Νομίζω οτι κατάλαβα αρκετα, υπάρχουν ορια που μονο με παρεμβάσεις σοβαρες μπορουν να ξεπεραστουν. Θα συνεχίσω και οταν φτιαξω καποιο οργανακι θα το παρουσιάσω, είδομεν και πάλι ευχαριστώ. !

1 «Μου αρέσει»

προ 30 ετων σε ενα μαγαζι, επαιξα ενα μπαγλαμα σε τονο σι. οταν πηγα να τον κανω ρε, εσπαγαν οι χορδες. και μου ειπε αυτος που τον ειχε, οτι δεν φτανει σε ρε, του ειπε ο μαστορας σι να τον εχει. ηταν οντως λιγο μεγαλος στο μηκος για μπαγλαμας. τοτε δεν ηξερα απο μηκος χορδης για να τον μετρησω. αλλα θυμαμαι την εμπειρια. μαλλον θα ηταν πανω απο 40 εκ.

Υποθέτω όμως ότι για να παίξεις σε ορχήστρα με μπαγλαμά σι θα είναι σχεδόν σαν να μαθαίνεις καινούργιο όργανο…

Μα είναι πραγματικά απαραίτητο; Ο μπαγλαμάς γενικά παίζει «λίγα», αφήνοντάς σου όλο τον χρόνο να πετύχεις τη νότα σωστά και καθαρά. Σε ταξίμια και άλλα πιο απαιτητικά σόλα, σπάνια έτσι κι αλλιώς, το να βγουν και μερικές θαμπές νότες είναι τόσο αναπόφευκτο ώστε τελικά γίνεται στοιχείο της φυσιογνωμίας του οργάνου, και όχι λάθος. Όπως και το ότι μοιάζει ν’ ακούς πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και «αγκομαχητό» του παίχτη, παρά αν έπαιζε τα ίδια σε μπουζούκι.

Και κάποιες ελάχιστες φορές που έχω ακούσει τέτοια σόλα που να ρέουν χωρίς την παραμικρή δυσκολία, σκόνταμμα ή θαμπή νότα, ειλικρινά δεν ένοιωθα ότι ακούω μπαγλαμά.

Η κατασταση εχει ως εξής . Παιζουμε με τη παρεα κανα Μαρκο και κατι απο του άλλους τους καλους και ιδιαιτερους. Εγω γρατζουνάω μια κιθάρα (ψιλά πραματα )και τραγουδάω καμια φορα πιάνω το μπαγλαμα αναλογα με το τραγουδι, ειναι και δυο τρεις άλλοι που παιζουν λιγο πολυ αλλά μπουζουκι ένας ο Μητσος, μεχρι εδω καλα στρώνουμε πινουμε θαύμα. Ο φιλος ομως με το μπουζουκι φευγει εξ αναγκης νωρίς και για να μη κοπουμε αποτομα παιζω με το μπαγλαμα μερικά που ξερω, γιατί άμα κουβαλήσω και το τζουρά θα ειμαι ο άνθρωπος ορχήστρα ! Οπότε λεω αυτά τα 5 που παίζω με το μπαγλαμα να τα παιζω πιο άνετα γιατί ετσι κι αλλιώς τα παιζω. Αυτά ευχαριστώ για όλα.

1 «Μου αρέσει»

Αλέκο, εγώ έχω ένα μπαγλαμά γόνατο.
Αν πιάσεις ακόρντα ή μελωδία στην κάτω, ψιλή οκτάβα (τάστο 12και κάτω), είναι σαν μπαγλαμάς, αν παίζεις στην πάνω θέση (0-12τάστο) είναι τζουράς.

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν επανέρχομαι για ενημέρωση των εξελιξεων. Κατ αρχήν βρηκα το φίλο που είχε το οργανο που έψαχνα και το δανείστηκα. Κατασκευη Ξάνθη Σωτήρης μηκος (κλιμακα ) 45 cm χορδες μπαγλαμά κουρντιζμα Ρε 4 μπάσα 293,7 Hz Λα 4 440 Hz Ρε 5 587,3 Hz με το κουρντιστηρι του τηλεφώνου. Οι ρε σπαγανε μετά απο μερικές ωρες παιξιμο. Αποφασίζω να αφαιρέσω ένα τάστο το φτιάχνει ο Κύριος Νικος Φεραίος Θεσσαλονικη.
Κι έχουμε κλίμακα 42 cm και πάζει μια χαρά. Ευχαριστώ

3 «Μου αρέσει»