Μπαγλαμάς για τον γιο μου 8 ετών

Παρακαλώ για τη βοήθειά σας
Εχω ένα γιό 8 ετών που θέλει μπαγλαμαδάκι
Εψαξα λίγο και βρήκα στην επαρχία που είμαι από 115,00 € Ελληνικής κατασκευής 6 χορδα
Μίλησα μ ένα δάσκαλο μουσικής και μου είπε να μη πάρω αλλά να κανονίσει αυτός να μου φτιάξουν οκτάχορδο
Επειδή μου φάνηκε περίεργο και επειδή δε βρήκα ούτε στο Νάκα 8 χορδο μπορεί κάποιος να μου δώσει τα φώτα του ως αναφορά τιμή και 6 η 8 χορδές?
Ευχαριστώ

Όσο αφορά την τιμή, καλά είναι νομίζω. Αν και “παίζουν” ρόλο πολλά πράγματα. Όσο για τις χορδές που θα έχει, δε νομίζω να θέλει σκέψη. Εννοείται τρίχορδος.

Πρώτη φορά ακούω για 4χορδο μπαγλαμά:084:

Δημήτρη κάπου το 1980 αν θυμάμαι καλά, στο παλιό ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ είχε έλθει κάποια κομπανία -κομπανία ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ονομαζόταν- με 4χορδο μπαγλαμά.Ευτυχώς το πράγμα δεν περπάτησε πολύ από τότε.

Οχι και 8-χορδο μπαγλαμα!:026: Μπαγλαμας ειναι ο 6-χορδος. Μην το συζητας καθολου. Οσον αφορα στην τιμη μπορεις να βρεις μπαγλαμα σκαφτο με 150 ευρω ο οποιος να εχει μια χαρα ηχο. Προσοχη ομως! Πηγαινε αν μπορεις με καποιον που να εχει στοιχειωδεις γνωσεις απο οργανα μην την πατησεις οπως εγω καποτε. Ειχα παρει ενα μπαγλαμα του οποιου τα ταστα ηταν σε λαθος θεση και οπως καταλαβαινεις οτιδηποτε επαιζα ηταν τονικα λαθος.

Από το δικό μου μπαγλαμά (σκαφτός) είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, 150 ευρά τον είχε αγοραστεί πριν τον κάνω τράμπα από μια σχολή παραδοσιακής οργανοποιίας στην Καστοριά. Ένα μικρό κουσούρι έχει λίγο στραβό καβαλάρη αλλά δεν είναι τίποτα (απλά ποιος το πάει για επισκευεί), αλλά ο ήχος του μου αρέσει. Αντε καλές πενιές ο μικρός.:088:

Αχ! ο μπαγλαμάς…
Πάντα 3-χορδος. Μην τα ισοπεδώσουμε κι όλα!:258:
Το δικό μου στολίδι,σκαφτό και με τρομερό διαπεραστικό ήχο έχει κατασκευάσει ο μεγάλος δάσκαλος Γαβρήλος Κοκκώνας. Όσοι είναι βορειοελλαδίτες θα τον ξέρουν,καταγωγή από Θάσο και χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, πριν φύγει τελευταία για Καβάλα, μας γαλούχησε με τις πενιές και με την τρομερή του φωνή! Αυτά τα ολίγα ως ελάχιστος φόρος τιμής…
Καλές πενιές!:089:

Nα θέσω και εγώ μία παράμετρο;
Ο μικρός των 8 ετών έχει δαχτυλάκια που δεν κάνουν για μπαγλαμά. Πιστεύω ότι θα τον εγκαταλείψει πολύ γρήγορα διότι θα του πονέσουν τα χέρια. Ειδικά αν είναι και κάπως σκληρός, τότε είναι σίγουρο. Καλύτερα να ξεκινήσει με ένα τρίχορδο μπουζούκι που είναι πιο μαλακό (αρκεί βέβαια να μην πάρει κάποιο που να είναι σκευρωμένο ήδη και οι χορδές να απέχουν πολύ από την ταστιέρα).

Ναι αλλα και το μπουζουκι δε θα του πεφτει τεραστιο; Τωρα που το σκεφτομαι ενας τζουρας θα ηταν καλη λυση. Και μαλακος και οχι τοσο μεγαλος οσο το μπουζουκι.

Εγω συμφωνώ με τον τζουρά.Όταν ήμουν 8 χρονών ο πατέρας μου μου πήρε ένα τζουρά με τον οποίο άρχισα να παίζω και με βόλευε παρα πολύ.Οταν μετα απο μερικούς μήνες έπιασα στα χέρια μου ένα μπαγλαμά του δασκάλου μου μου ήταν δύσκολο να παίξω τοσο άνετα σε αυτον.επίσης πιστεύω οτι ο τζουράς όντας μεγαλύτερος και βέβαια πιο κοντά στο μέγεθος του μπουζουκιού θα βοηθήσει ωστε το παιδί να ζητήσει πιο γρήγορα το μπουζούκι και όταν το πάρει δεν θα του φανεί μεγαλη διαφόρα απο το τζουρά σε σχεση με το μπαγλαμά που έχουν μεγάλη διαφορά ιδιαίτερα στη ταστιέρα!

Από τη μικρή μου εμπειρία, νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα στα βιομηχανικά όργανα - πέρα από πρόβλημα που μπορεί να έχουν με τις αποστάσεις στην ταστιέρα - βρίσκεται στη χορδή “λα”. Πολλές φορές δεν κουρδίζεται καλά και δε βγάζει “λα”. Με τις “ρε” δεν υπάρχει πρόβλημα. Τις βγάζουν μια χαρούλα. Άρα, προσοχή στο σωστό ήχο της “λα”. Κατά τ’ άλλα, τρίχορδος και ξερό ψωμί!!!

Πριν από δώδεκα χρόνια μικρός τότε ζήτησα από την μάνα μου να πάω να μάθω μπαγλαμά. Την ημέρα που πήγα στο δάσκαλο, μας είπε καλύτερα μπουζούκι μιας και μετά θα μπορούσα να μάθω εύκολα και μπαγλαμά όπως και άλλα όργανα και καλύτερα τετράχορδο.Έτσι και έγινε μιας και εγώ ήμουν μικρός και δεν περνούσε ο λόγος μου. Το αποτέλεσμα έμαθα τα βασικά στο μπουζούκι έκανα τέσσερα χρόνια. Μετά δυστυχώς σταμάτησα. Δεν σταμάτησα να παίζω στο σπίτι βέβαια. Αλλά αυτό μου έχει μείνει απωθημένο.Που θέλω να καταλήξω 1)ούτε τζουρά ούτε μπουζούκι το παιδί καλύτερα μπαγλαμά αυτό θέλει αυτουνού το ήχο μάλλον αγάπησε με τα αυτιά του 2) για μένα είναι ξεχωριστά όλα άλλο όργανο το ένα άλλο το άλλο 3)τρίχορδο φυσικά όπως και μπουζούκι και τζουρά μόνο τρίχορδο γιατι μεγαλώνουμε με άλλες αρχές και το πιστεύω και 4)(άσχετο μεν)προσπαθήστε να μεγαλώνουν τα παιδιά με ακούσματα σωστά με πολύ τρίχορδο είναι εθνικό όργανο και πιστεύω ότι τους περνάει μια ντομπροσύνη που δυστυχώς σήμερα στις μέρες μας δεν υπάρχει.

Αυτά τα ολίγα …