Σκέυρωμα σε 3χορδο

Καλησπέρα σε όλους και καλη χρονιά. Ειμαι νέος στο φόρουμ και θα ήθελα να ρωτησω το εξής:
Έχω ένα 3χρορδο μπουζούκι, κατασκευής Μάτσικα, το είχα πάρει 500?. το πρόβλημα είναι οτι έχει σκευρωσει το μανικο και οι χορδες έχουν σηκωθει αρκετα με αποτελεσμα να με κουραζει υπερβολικα. Σε καποια αλλη συζητηση διαβασα οτι μπορει να φταινε οι χορδες για το σκευρωμα?? υπαρχει αυτο το ενδεχομενο? χρησιμοποιουσα αρκετο καιρο της Laouto extra, τωρα χρησιμοποιο της mastro. Επειδη ειναι η δευτερη ζημια που παθαίνει το οργανο (παλιοτερα ειχε ξεκολησει το ξυλο που εχει τα κλειδια και το ειχα στειλει του ματσικα για επισκευη) πιστευετε οτι αξιζει να το επισκευασω? (αν ναι να το στειλω του ματσικα?) ή το οργανο ειναι κακης ποιοτητας και να ψαξω για κατι καινουργιο?
Ευχαριστώ πολυ. Γιωργος.

Αν σε παίρνει οικονομικά, ναι ψάξε για κάτι καινούργιο…

Προσπάθησε ήρεμα κι ωραία να εξηγήσεις τα προβλήματα που’χεις στον Μάτσικα και στείλτου του το πίσω να το ανταλλάξεις με κάτι ποιοτικότερο. Έτσι θα χάσεις λιγότερα. Αν δεν δεχθούν, μάλλον πρέπει να κοιτάξεις για κάτι καινούργιο.

Μην κρίνεις την ποιότητα του οργάνου αγαπητέ φίλε από την τιμή. Έχω δει και έχω παίξει αξιόλογα μπουζούκια με 500 ευρώ. Για μένα κάνε αυτό που σου είπε ο Ισαάκ. Πήγαινέ το στον μάστορα και αν σου πει κανένα υπερβολικό ποσό ψάξε για καινούριο. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσεις από κει.

Συνήθως τα μπουζούκια του Μάτσικα έχουν βέργα ξεσκευρώματος, η οποία για να την ρυθμίσεις χρειάζεσαι κλειδί άλεν συνήθως 5mm.

Έλεγξέ το πριν το πας στον μάστορα.

Να κάνω μια ερώτηση ελπίζω οχι αφέλειας, την βέργα πως την πέρνεις χαμπάρι;Που βλέπεις οτι το οργανάκι σου απο ξύλο είναι απο σιδερικό στην τελική και σε πονάει η ψυχή σου;
Το δικό μου πάντως μέχρι και τώρα νομίζω δεν έχει βέργα.Ούτε και σκευρωμα σίγουρο αυτό αν και είναι χρόνων και με κακές συνθήκες.
Κώστα καμιά βοήθεια;

Βάζεις μαγνήτη!!!:slight_smile:

Εμ! τέτοια ώρα τέτοια λόγια:102:

:092:ηλεκτρομαγνήτη ;ή κάνει και ο απλός μαγνήτης;:):slight_smile:

Την βέργα θα την δείς είτε κάτω από το κοκαλάκι στην αρχή του καράολου, είτε κάτω από το καπάκι στον τάκο.

Μονο ο μαστορας που το εφτιαξε μπορει να κρινει αν μπορει να επισκευαστει τι ειδους επισκευη χρειαζεται και αν σε συμφερει ,πηγαινε το στον Ματσικα.:78:

Φιλε Γιωργο αν δεν θες να επισκευασεις το μπουζουκι σου ξερω ενα μαγαζι με πολυ καλες τιμες και παραληλα αυτος φτιαχνει τα μπουζουκια. Αν σε ενδιαφερει στειλε πμ

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Το μπουζούκι δεν έχει βεργα δυστιχως για να το φτιαξω μονος μου. Θα το στειλω στον ματσικα. το μονο προβλημα ειναι οτι δεν μπορω να το παω ο ιδιως γιατι μενω χανια.

Η Κρήτη έχει μπόλικους οργανοποιούς. Όλο και κάποιος θα είναι κοντά σου.

Δες εδώ: http://greekluthiers.wordpress.com/greekluthiers-crete/

(Το βάζω εδώ για να μην ανοίγω νέο θέμα…)

Σας χαιρετώ όλους μετά από αρκετό καιρό…
Τελικά ξεκίνησα μαθήματα με δάσκαλο και άρχισαν να λύνονται αρκετές απορίες…

Δυστυχώς όμως έμεινα χωρίς μπουζούκι από το Σάββατο.
Επειδή πρόκειται να αγοράσω ένα μπουζούκι ως το Πάσχα
αλλά για να μην χάσω την επαφή, σκέφτομαι να δανειστώ το μπουζούκι
ενός φίλου το οποίο όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Έχουν απομακρυνθεί πολύ οι χορδές από τα τάστα με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να παίξεις.
(αν έχω καταλάβει καλά αυτό λέγεται σκέβρωμα??)

Έχετε καμιά ιδέα πόσο θα μου κοστίσει να το επισκευάσω?
Αξίζει να το επισκευάσω για ένα δίμηνο μέχρι να πάρω το καινούριο?
Σκέφτομαι ότι θα με πάει πίσω αυτή η δίμηνη αποχή…

καλησπέρα παιδια, επεσε στα χερια μου ενας τζουρας, και θελω να δω αν ειναι σκευρωμενος, κοιταζωντας απο ψηλα τη ταστιερα εχει μια ελαφρα κλιση εμπρος αλλα δε ξερω μεχρι ποιο σημειο ειναι φυσιολογικο. υπαχει καποιος στανταρ τροπος οπως στη κιθαρα;

πάνω κάτω η ίδια λογική είναι, αν καταλαβαίνεις το σκεύρωμα στην κιθάρα το καταλαβαίνεις και στον τζουρά. απλά θέλει μικρότερη απόσταση σε σχέση με μια κλασική κιθάρα.

2 «Μου αρέσει»

Η απόσταση των χορδών από το τάστο (action: καθαρή απόσταση από το πάνω μέρος του τάστου ως το κάτω μέρος της χορδής) μετριέται στο 1ο και στο 12ο τάστο με το όργανο κουρδισμένο. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει εδώ είναι το action στο 12ο. Μπορείς να το κάνεις και με χάρακα (αρκεί η αρίθμηση να αρχίζει από την άκρη, όπως εδώ)

οι οργανοποιοί χρησιμοποιούν παρόμοια εργαλεία, πολύ απλά αλλά ειδικά

για μια πολύ πρόχειρη μέτρηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις κέρμα. Βλέποντας κάποτε αυτή τη φωτογραφία

μέτρησα τα πάχη των κερμάτων του ευρώ. Τα δίλεπτα και πεντάλεπτα έχουν πάχος ~ 1,60 - 1,65 χλστ., το 20άλεπτο 2,10, το 50άλεπτο και το 1 ευρώ ~ 2,40 χλστ.
Ο τζουράς μπορεί να έχει και μεγαλύτερο action (πάντα στο 12ο τάστο) από μπουζούκι, π.χ. 1,7 - 1,8 χλστ.

Αν λοιπόν στο 12ο τάστο του τζουρά χωράνε τα “μικρά” (κόκκινα 2, 5λ) αλλά όχι τα “μεγάλα” (20λ +) μάλλον είσαι ΟΚ. Αν βάζεις 50λ + και περνάει εύκολα, μάλλον πρέπει να το δει “γιατρός”.

7 «Μου αρέσει»

Ευχαριστω παρα πολυ!!