Μαθήματα για ρεμπέτικο - Βοήθεια

Το τριημερο που μας περασε(χριστουγεννα) παιξαμε με ενα φιλαρακι κανα 2-3 φορες ρεμπετικα (κιθαρα-μπαγλαμας) σε ενα παλιο ελαιοτριβειο που με πρωτοβουλια μιας ομαδας νεων ανθρωπων εχει πλεον μεταμορφωθει σε χωρο ελευθερης εφρασης και δημιουργιας .Αυτος ο χωρος λοιπον σκοπευει να φιλοξενησει διαφορα καλλιτεχνικα (και οχι μονο) δρωμενα,θεατρικες ομαδες,μαθηματα ξενων γλωσσων,εκδηλωσεις,προβολες,συζητησεις κλπ.

Μετα τα ρεμπετικα παιξιματα,καποια ατομα εκδηλωσαν ενδιαφερον να πλησιασουν αυτη τη μουσικη και πιο συγκεκριμενα να κανουν τα πρωτα βηματα σε μπαγλαμα/μπουζουκι/τζουρα.Ατυπα απο τη συνελευση που διαχειριζεται το χωρο μου εγινε η προταση να ξεκινησω να οργανωνω ενα τετοιο τμημα για οσουν ενδιαφερονται.Η αληθεια ειναι οτι χαρηκα απιστευτα για το ενδιαφερον των ατομων και για την προταση αυτη.Μα απ’την αλλη εγω δυστυχως δεν εχω ασχοληθει με τα θεωρητικα θεματα ουτε ειμαι τοσο δυνατος παικτης.

Ναι μεν ξερω οτι υπαρχουν δρομοι μα δεν τους ξερω απ’εξω.
Ναι μεν παιζω τραγουδια μα δεν ειμαι αριστος παικτης.
Δεν ξερω μουσικη σημειολογια κλπ.
Δεν ξερω απ’εξω(οπως στην κιθαρα) τις συγχορδιες του μπαγλαμα,παιζω κυριως μελωδικα.
Παιζω με το αυτι.

Καποια απο τα ατομα που ενδιαφερονται παιζουν απλα κιθαρα,καποια εχουν οργανο μα δε μπορουν να παιξουν…οποτε ας μιλησουμε για αρχαριο επιπεδο.

Οι εχοντες γνωσεις και προθεση να με βοηθησουν εδω μεσα ας μου πουν τη γνωμη τους για ολο το παραπανω εγχειρημα,ας πουν μια γνωμη για το μοντελο των μαθηματων που θα μπορουσαν να γινουν(βηματα),ας δωσουν λινκ που μπορουν να μου παρεχουν πολυτιμες (κι απλες) πληροφοριες (σαφως και ξερω οτι υπαρχουν πολλα αρθρα εδω,στο sealabs και στο κιθαρα μα υπαρχουν κι αλλου…ποτε δεν ξερεις).Μεσα σ’ολα σκεφτηκα οτι μαζι με τα παιδια αυτα θα μαθω κι εγω πολλα ιδιως οσον αφορα τους δρομους αφου θα τα διαβασω και θα τα εξασκησω μαζι τους.

Λοιπον;

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά . Είμαι 39 ετών και αποφάσισα να Πάρο ένα μπουζούκι τρίχορδο μιας και το είχα μεράκι από πιτσιρικάς… αλλά σαν το πήρα στα χέρια μου φάνηκε πως κρατούσα ένα βουνό και μου είναι δύσκολο να το παίξω γιατί είμαι εντελώς άσχετος από νότες και δεν ξέρω που πάνε τα τέσσερα .θα σας παρακαλούσα θερμά αν είναι εφικτό να μου πείτε πώς να ξεκινήσω και τη ασκήσεις να κάνω .με εκτίμηση Χρήστος .

Φίλε και συμπατριώτη blekos

Επείδή βρίσκομαι αυτή τη στιγμή Κέρκυρα και εγώ, να πω μια ταπεινή γνώμη εαν μου επιτρέπεις.
Καταρχήν μπράβο για την προτοβουλία και για την συναυλία και για όλα τα υπόλοιπα. Δυστυχώς το νησί μας είναι δύσκολος τόπος για οποιοδήποτε είδος μουσικής.
Βλέπω οτι οι παλιοι Κερκυραίοι δεν βλέπουν την μουσική τέχνη σαν κάτι που αξίζει να εμβαθύνουμε και να αφοσιωθούμε. Ολοι γουστάρουν να παίξουν μεγάλο Σαββατο πρωί στην μπάντα η στη λιτανεία του Αγιού (Σπυρίδωνα) αλλα αμα προτείνεις να πάει κανένας να μάθει 5 νότες παραπάνω εκεί κολλάμε. ΠΙστεύω οτι η δική μας γενιά πρέπει να αρχίσει να σκεύτεται και λίγο παραπέρα. Εαν θες λοιπόν την γνώμη μου, δεν νομίζω οτι με το να τυπώνεις δρόμους απο το διαδύκτιο και να τους δίνεις στους άλλους είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταδώσεις την τέχνη. Εαν απο την άλλη έρθεις σε επαφή με επαγγελματίες(που με την καλή σου κρίση θεωρείς άξιους φυσικά) και τους πείσεις να ασχοληθούν με εμφανίσεις και διδασκαλία, τότε ίσως να γίνει μια πρόοδος.
Εχεις το καλό να έχεις πρόσβαση σε έναν καλό (απο ότι καταλαβαίνω) χώρο με τακτικούς επισκέπτες. Πιστεύω οτι θα βρείς ανθρώπους με μεράκι και υπομονή να σας επισκευτούν και να βοηθήσουν. Καταλαβαίνω οτι ο χώρος λειτουργεί με δική σου πρωτοβουλία και θέλεις αυτό το πράγμα να παραμείνει προσωπικό για να έχει ενδιαφέρον αλλα εαν θέλεις να δώσεις καλές βάσεις σε ανθρώπους, καλύτερα βρες τους κατάλληλους. Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε στα σοβαρά την μουσική τέχνη στο νησί και πιστεύω οτι προσπάθειες σαν την δική σου μπορούν να προσθέσουν κάτι καλό.
Καλή τύχη.
(και καλό κουράγιο)

Πρόσφατα, είχα μια συζήτηση με ένα φίλο μου, καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος εντυπωσιάστηκε απο τις απόψεις και τις ιδέες μου. Μου πρότεινε λοιπόν, μια θέση καθηγητού πολυτεχνικής σχολής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Όντας ενθουσιασμένος αποδέχθηκα τη θέση. Επειδή δεν ήμουν έτοιμος, επειδή δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις και επειδή τέλως πάντων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανταπεξέλθω στις νέες μου υποχρεώσεις, ζητώ τη βοήθειά σας. Όποιος συμφορουμίτης υπήρξε στο παρελθόν, ή είναι σήμερα καθηγητής πανεπιστημίου, ας με βοηθήσει με παλιά συγγράματα, εργασίες που πιθανόν έχει, ή, στην έσχατη περίπτωση, ας μου πει ποιά sites να επισκεφθώ για πληροφορίες.:019::019::019::019::019:

Εγώ θα τους άρχιζα με το smoke on the water στη μπουργάνα, αν με καταλαβαίνεις :slight_smile:
Ή μήπως είναι παλιό το ανέκδοτο;;; :frowning:

@ Αlk

Ελα να ριξουμε καμια πενια ντε!!!..Εισαι στο νησι και δε βγαζεις αχνα;…Αλλα αν προτιμας το “incognito” δε σου χαλω χατηρι:)
Οπως τα ειπες ειναι,και βασικα η κατασταση αν καθοταν οπως λες θα ηταν η ιδανικη.Βασικα στην Κερκυρα δε νομιζω να ναι και πολλοι οι δασκαλοι μπουζουκιου.τα εχουμε πει για τη μουσικη κουλτουρα.Εδω ειναι δυσκολο ουσιαστικα να βρεις δασκαλο στο νησι…φαντασου ποσο δυσκολο θα ναι να βρεις εναν δασκαλο να θελει να προσφερει αφιλοκερδως τη γνωση του.Μιλαμε για δωρεαν μαθηματα.

@ Δημητρης Ζεκας

Παραλογο δε θα σ ελεγα…υπερβολικο ναι ομως!!!
Προκειται για μια κινηση που δεν αποσκοπει να αναδειξει απαραιτητως αρτια καταρτισμενους μουσικους(οπως ενα ωδειο).Ειναι μια κινηση που δινει την ευκαιρια σε ατομα να ερθουν σε επαφη με ενα αντικειμενο, να λαβουν ερεθισματα για να συνεχισουν(εφοσον θελουν να μαθουν μουσικη) η να αποκτησουν μια βασικη γνωση η απλα να περασουν ευχαριστα και δημιουργικα καποιες ωρες(μαθηματα).Δυστυχως δεν ξερω αν ειμαι σε θεση να μεταδωσω εστω κι αυτα τα βασικα πραγματα…δεν ξερω πως θα μπορουσε να ξεκινησει ενα τετοιο μαθημα καθως ποτε (δυστυχως) δεν υπηρξα μαθητης μουσικης.
Σκεφτομαι οτι πολλοι απο τους παλιους(κι οχι απαραιτητα ρεμπετες η μπουζουξηδες) εμαθαν εξω απο σχολες και ωδεια,επαιζαν απλα με αλλους πιο εμπειρους και σταδιακα “ανεβαιναν”.Αποτελει αραγε τροπο αυτου του ειδους η εκμαθηση; Αν και οι παλιοι συνηθως μαθητευαν πλαι σε δεξιοτεχνες.
(Εγω εμαθα εντελως μονος,απειρες φορες εχω σκεφτει πως αν ενα φιλαρακι εμενε σταθερα εδω και παιζαμε τακτικα θα ειχα πιο ανεβασμενο επιπεδο)

Αλλη μια σκεψη που εκανα ειναι η ακολουθη,οτι αυτο το σκηνικο θα μπορουσε να βοηθησει πολυ κι εμενα να μαθω δρομους και να βελτιωθω εφοσον θα μελεταω και θα παιζω με αλλα ατομα.Υποθετω οτι θα ειναι αμοιβαιο…

Υγ-Εχω ξεκαθαρισει στα παιδια οτι δεν ειμαι μουσικα καταρτισμενος κλπ:088:

Μακαρι να υπηρχε ενας επαγγελματιας να δειξει καποια πραγματα η να το αναλαβει εξ ολοκληρου,εννοειται πως θα ημουν απο τους πρωτους που θα συμμετειχαν.