Μαγνήτες κιθάρας σε λαούτο;

Αγαπατοί συνρεμπετισταί,
ψάχνω για μια απάντηση αφού έχω καταλήξει ότι κανείς που γνωρίζω (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου) δεν μπορεί να με βοηθήσει.

Πρέπει να εγκαταστήσω μαγνήτη σε ένα στεριανό λαούτο, κι αν και οι περισσότεροι βάζουν EMG-B για μπουζούκι εγώ σκέφτηκα μήπως βάλω μαγνήτη κιθάρας… πχ τον Rare Earth ή τον Schertler AG-6 που είναι και οι δύο εξαιρετικοί στις ακουστικές. Καταρχήν επειδή δεν θέλω τόσο μπουζουκίστικο ήχο άλλωστε το λαούτο είναι στο γκρίζο κόσμο μεταξύ μπουζουκιού και κιθάρας και έπειτα υπάρχουν πραγματικά πολλές επιλογές για μαγνήτες κιθάρας.

Τα λαούτα ως γνωστόν έχουν re-entrant κούρδισμα με άλλα λόγια το μπάσο είναι στη μέση… σε αντίθεση με τα πιο γνωστά όργανα. Το ερώτημα, τώρα: Θα δημιουργήσει αυτό πρόβλημα, καθότι στις μεσαίες χορδές η ένταση είναι δυνατότερη ενώ ένας μαγνήτης κιθάρας θα είναι φαντάζομαι φτιαγμένος για το δικό της κούρδισμα ή τάση χορδών;
Με άλλα λόγια θα κάνω πατάτα αν πάρω μαγνήτη κιθάρας και τον κοτσάρω στο λαουτάκι μου; :082:

Ευχαριστώ.
Βασίλης Πετρίδης

Καλησπερα,
Μπορεις να επιλεξεις μαγνητη κιθαρας,με ρυθμιζομενους πολους(π.χ seymour duncan)και να ρυθμισεις το καθε ζευγος χορδων οσο γινεται καλυτερα.Αν και αυτοι που αναφερεις θεωρω οτι ειναι μια χαρα…

Φίλε Βασίλη, αν εννοείς τον fishman rare earth blend τον έχω ακούσει σε λαούτο και ήταν πολύ καλός.

Φίλοι, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κι εγώ πιστεύω (χωρίς να έχω ακούσει ακόμα) ότι ένας Seymour Duncan με τους πόλους, που σίγουρα θα θέλει διόρθωμα, είναι ό,τι πρέπει. Άσε που μπορώ να τον τρίψω με ένα γυαλόχαρτο για να μπαίνει καλύτερα. Πιθανόν ένας rare earth blend με το μικροφωνάκι να είναι πιο φυσικός (όσο μπορεί ένας μαγνήτης, δηλαδή) αλλά φοβάμαι ότι δεν τον χρησιμοποιώ όπως πρέπει λόγω feedback καθώς παίζουμε με αρκετά γκάζια.
Να 'στε καλά.

Φίλοι, δοκίμασα τελικά αρκετούς μαγνήτες κιθάρας. Όλοι ίσως να ήταν πολύ καλοί σε κιθάρα όμως το κουρδισμα του λαούτου δημιουργεί κατευθείαν ανομοιες εντάσεις μεταξύ των χορδών. Ο καλύτερος με διαφορά ήταν ο L.R. BAGGS M1…o passive. Ο παθητικός έβγαλε πιο αληθινό ήχο από τον ενεργό. Τέλος οι ρυθμιζομενοι πόλοι έλυσαν όλα τα προβλήματα με τις αδύνατες χορδές.
Ο καλύτερος για λαουτο από όλες τις απόψεις. Φοβερά αληθινός ήχος…για μαγνήτη!

1 «Μου αρέσει»

Να προσθέσω κάτι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για όποιον σκέφτεται να αγοράσει τον Μ1 !
Το λαούτο μου ήρθε τώρα από τον μάστορα. Η παραπάνω κριτική μου είχε γίνει με βάση ότι άκουγα από τον μαγνήτη με κάποιον να τον κρατάει μπροστά από το όργανο. Έτσι μπορούσα να συγκρίνω διάφορους κατευθείαν. Ισχύει πως είναι ο καλύτερος ήχος από μαγνήτη για το συγκεκριμένο όργανο… αλλά ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΝΑ ΚΟΥΜΠΩΘΕΙ όπως στις κιθάρες. Ο μάστορας (Παβέζας-στο Ζάχνο, Θεσ/νίκη) κατάφερε να τον κουμπώσει από κάτω και να πιάνουν από πάνω τα “αυτάκια” που έφτιαξε αυτός, τελικά. Πολύ καλή δουλειά και με έσωσε από τον εξευτελισμό :110:.


Ξέρω ότι δεν είναι ότι πιο όμορφο έχω δει σε μαγνήτη… αλλά με αποζημιώνει ο ήχος

Οι πόλοι έχουν ρυθμιστεί ως εξής: Ντο 3mm πάνω από την επιφάνεια του μαγνήτη. Σολ 1mm περίπου κάτω από την επιφάνεια. Ρε αρκετά ψηλά περίπου 4mm πάνω από την επιφάνεια του μαγνήτη και λα περίπου στα 2mm. Έτσι έχω αρκετή ομοιογένεια στον ήχο. Φυσικά για εσάς μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό το σεττάρισμα.

Ανεβάζω φωτό για να δείτε την πατέντα. Όποιος χρειάζεται να τον ακούσει κιόλας μπορώ να του γράψω κάτι και να του το στείλω.

Για 150ε με φλατ eq, χωρίς προενίσχυση κατευθείαν στην κονσόλα δύσκολα βρίσκεις κάτι καλύτερο.
Επόμενο πρόβλημα: έχω βάλει έναν B-Voice στο τζουράδακι μου και έχω πολύ “ζεστή” την Λα… :240:ιδέες;
Καλά να περνάτε!.

Καλησπερα! Ειχα το ιδιο προβλημα με savvas μαγνητη. Με ενα eq πεταλακι θα εισε μια χαρα!

Καλή χρονιά σε όλους.
Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια σε επαγγελματικά παιξίματα, τόσο στο στεριανό όσο και στο κρητικό λαούτο, μαγνήτες Tap active,με προενίσχυση, χωρίς κανένα πρόβλημα, σε κάθε είδους συνθήκες (ύπαιθρος, έσωτερικός χώρος). Πλεονέκτημα τους είναι ο ισορροπημένος ήχος (ουσιαστικά πρόκειται για «πυκνωτική» λογική) αλλά και το μικρό μέγεθος και βάρος, ώστε να μην επιβαρύνουν αισθητικά και λειτουργικά το όργανο. Η δε μπαταρία 1,5v έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και έιναι πάμφθηνη.
Κατά τη γνώμη μου, οι μαγνήτες κιθάρας είναι ογκώδεις και, εκτός του αντιαισθητικού της υπόθεσης, προσθέτουν δυσανάλογο βάρος στο καμάρι.
Το φαινόμενο των μαγνητών αυτού του τύπου συναντάται κυρίως στην Κρήτη, στα πλαίσια των γνωστών σε όλους μας νεωτερισμών της τελευταίας δεκαπενταετίας ( λαούτα τύπου ακουστικής κιθάρας, κατασκευασμένα «για μηχανήματα»).
Προσωπικά διαφωνώ με τη χρήση τους.

Το μήνυμα το γράφω μήπως κ ενδιαφέρει κάποιον άλλο επειδή πέρασαν και 2 χρόνια από το τελευταίο μήνυμα.Στο καινούριο μου όργανο επειδή δεν ήθελα να βάλω μαγνήτη, έβαλα κρύσταλλο “πιεζο” κ πρόσθεσα εσωτερικά στο καπάκι αισθητήρα…με ένα καρφί στο εξωτερικό του σκάφους.με αυτή τη λογική στο λαούτο δεν θα καταστραφεί η ροζέτα όπως σε πολλές περιπτώσεις.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπερα και απο εμενα
ειμαι νεοσ σε αυτο το φορουμ… εχω πειραματιστει αρκετα με τους μαγνητες ωσ παιχτησ λαουτου… τελικα κατεληξα στον μαγνητη του ΑΡΧΟΝΤΗ. Προσιτη τιμη και σωστοσ ηχος. Εχει επισης βιδακια ωστε να ρυθμισεις την ενταση τησ καθε χορδης

παιδιά καλησπέρα. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει ποιά είναι τα βήματα για να κάνω το λαούτο μου ηλεκτροακουστικό, δηλαδή να είναι συμβατό τόσο με ενισχυτή όσο και χωρίς; (να σημειωθεί ότι δεν έχει υποδοχή για βισμα ενισχυτή ούτε μαγνήτη). Επίσης, εάν κάποιος γνωρίζει πως μπορώ να κάνω μια κρητική λύρα και ηλεκτρική θα ήταν πολύ χρήσιμο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

@Iasonas_Pliakos Ένας μαγνήτης για το λαούτο σου και μια κάψα για τη λύρα και καθάρισες.
Βάζοντας μαγνήτη προφανώς θα δημιουργηθεί τρύπα στο σκάφος του λαούτου. Εάν δε ξέρεις να το κάνεις, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν οργανοποιό. Δεν είναι κάτι σπουδαίο. Σε 10 λεπτά έχει γίνει.