Ηλεκτρικό μπουζούκι - Τοποθέτηση μαγνήτη σε τετράχορδο

Καλησπέρα σε όλους σαν καινούργιος εδώ μέσα, θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους δημιουργούς τις σελίδας έχουν κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά,και κατεπεκταση όλους εσάς που μέσα απ την πείρα σας μας δίνετε τις συμβουλές σας για να μαθαίνουμε περισσότερα, θέλω λοιπόν τα φώτα σας στην πρώτη μου απορία και φυσικά όχι την μοναδική,έχω παραγγείλει ένα μαγνήτη savvas για το μπουζούκι μου <8χορδο> και θέλω να τον τοποθετήσω μόνος,δεν γνωρίζω όμως αρκετά,όπως πιο είναι το σωστό σημείο που θα τρυπήσω,πια σειρά θα πρέπει να ακολουθήσω και τέλος πάντων τι θα πρέπει να προσέξω για να γίνει σωστά η τοποθέτηση,σας ευχαριστώ εκ των προτέρων…Μιχάλης

δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να βοηθήσει στην παραπάνω ερώτηση…γιατί ρε παιδιά??

Πήρα την πρωτοβουλία γιατί καταλαβαίνω την αγωνία σου, αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μόνος, το τρύπημα. Η πιο σωστή λύση είναι να πάς σε έναν οργανοποιό που το έχει επαναλάβει εκατοντάδες φορές. Τρία λεπτά δουλειά είναι! Αν είναι σοβαρός άνθρωπος δεν θα σου ζητήσει χρήματα.

Τώρα αν θές να δοκιμάσεις μόνος, θα χρησιμοποιήσεις προφανώς ένα τρυπάνι (καλό να έχεις πείρα από τεχνικές εργασίες, γιατί με ένα λάθος το ηλεκτρικό τρυπάνι μπορεί να τινάξει κανένα μεγάλο κομμάτι από το σκάφος, οπότε αντί για τρύπα για μαγνήτη να ανοίξεις τούνελ. Το σημείο που θα ανοίξεις την τρύπα στην κολλάντζα θα το επιλέξεις με το μάτι. Δές από άλλα όργανα. Περίπου 5-7 πόντους χαμηλότερα από το ύψος της χορδιέρας(με το μάτι) και στο μέσο περίπου της επιφάνειας της κολλάντζας. Δεν έχει και σημασία λειτουργική (νομίζω). Τα παλιά μπουζούκια τα τρυπάγαν ακριβώς στο ύψος της χορδιέρας, πάνω στην χορδιέρα!

ΠΡΟΣΟΧΗ - Η διάμετρος του τρυπανιού που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να επιλεγεί σε σχέση με την διάμετρο της βίδας-υποδοχής του καρφιού του μαγνήτη. Αν η τρύπα γίνει πολύ μεγάλη, θα κολυμπάει το καρφί και δεν θα εφαρμόσει το “παξιμάδι” που “κλείνει” από έξω! Επίσης με προσοχή την τρύπα πάνω στην ταστιέρα για την μικρή βίδα που κρατά τον μαγνήτη. Ο έβενος είναι σκληρός αλλά είναι πάντα ένα κομμάτι ξύλο. Συνήθως αφήνουν οι οργανοποιοί έναν πόντο στο τέλος της ταστιέρας για την τοποθέτηση του μαγνήτη.

Τοποθέτηση: Πρώτα θα περάσει το “μπουλόνι-καρφί”(αφού έχει ανοιγεί η τρύπα). Θα φτιάξεις έναν γάντζο με ένα κομμάτι σύρμα. Ένα “αγκίστρι” δηλαδή με 30-40 πόντους υπόλοιπο. Θα κρεμάσεις το μπουλόνι στον γάντζο και θα το οδηγήσεις από την τρύπα του οργάνου (την μεγάλη) στην μικρή τρύπα που έχεις ανοίξει στο σκάφος. Μόλις περάσει ο γάντζος που τραβά και το μπουλόνι θα πιάσεις το μπουλόνι (πρέπει να έρθει εφαρμοστό στην τρύπα γιατί αλλιώς δεν πιάνεται). Θα βιδώσεις καλά το “παξιμάδι” και το 1ο μέρος τελείωσε. Μετά θα τοποθετήσεις τον μαγνήτη και θα βιδώσεις την μικρή βιδούλα πάνω στην τρύπα της ταστιέρας. Αν είναι χαμηλά, θα προσθέσεις αφού το τρυπήσεις, ένα έλασμα μεταξύ του ξύλου και του μαγνήτη.

Καλή τύχη! Κι ο Θεός βοηθός!

Παναγιώτη σ’ ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου,τα γράφεις πολύ αναλυτικά ,όμως η αλήθεια είναι πως τώρα φοβάμαι περισσότερο δεν θα ήθελα να προξενήσω κάποια βλάβη στο μπουζουκάκι.Δυστυχώς είμαι μακριά από οργανοποιούς,
<μένω σε κάποιο χωριό της Κρήτης> σκέφτομαι λοιπόν σαν εναλλακτική λύση να το στείλω με κουριερ σε κάποιον οργανοποιό στην Αθήνα,έχεις να μου προτείνεις κάποιον?? Μιχάλης

Και αυτό που λες είναι δύσκολο!!! Μπορεί να χαθεί στην μεταφορά, να καταστραφεί. Πολλή φασαρία!!!

Θα δοκιμάσεις μόνος σου. Θα βρείς ένα χειροκίνητο τρυπανάκι, θα βάλεις ένα χοντρό καρφί-τρυπάνι (κοντινό σε διάμετρο με την διάμετρο του μπουλονιού), θα σημαδέψεις και θα ξεκινήσεις να τρυπάς.

Αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι η μεγάλη τρύπα! Αλλά και πάλι (και λάθος να γίνει διορθώνεται) μπορείς να βάλεις μαζί με το παξιμάδι που έχει ο μαγνήτης, μια ροδέλα πιο φαρδιά (2-3 χιλιοστά), ένα δαχτυλιδάκι!. Αν δεν γίνει εκεί λάθος, μετά δεν έχει δυσκολία. Η τρύπα στην ταστιέρα μπορεί να γίνει και στο χέρι. Σημαδεύεις και βιδώνεις την βίδα (με σταθερή πίεση και προσοχή). Εκεί, ίσως το ηλ. τρυπάνι είναι καλύτερο, γιατί δεν χρειάζεται πολλή πίεση. Με ένα τρυπάνι μικρό σε διάμετρο, ανοίγεις εύκολα την τρύπα.

Οι οργανοποιοί, με τρυπάνια ηλεκτρικά τις ανοίγουν, αν βρείς κάποιον με σταθερό χέρι, να έχει ανοίξει πέντε τρύπες, μην φοβηθείς, δεν είναι και τόσο δύσκολο! Αν δεν τολμάς, βρές τηλέφωνο από τους οργανοποιούς από την κατάσταση του site πάρε τηλ. και συννενοήσου για την αποστολή του οργάνου.

Δεν μπορεί φίλε michalissit, υπάρχουν οργανοποιοί και στην Κρήτη. Πήγαινε στο blog του Παναγιώτη Καγιάφα http://greekluthiers.wordpress.com/ και θα βρεις στο κάτω - κάτω μέρος της σελίδας ένα αρχείο (ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ_4.0a.xls) με διευθύνσεις για οργανοποιούς στην περιοχή σου.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους οι πληροφορίες σας πραγματικά είναι ανεκτίμητες,θα περιμένω να έρθει ο μαγνήτης που παρήγγειλα και θα μελετήσω την επόμενη κίνηση μου,καλό απόγευμα και καλές πενιές

Πήγαινε σε έναν ξυλουργό για τα πέρι τρυπανιών.

καλημέρα Δημήτρη…ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρω πιάνουν τα χέρια μου σ’ αυτά…αυτό που δεν ξέρω είναι ότι δεν έχω τα απαραίτητα μηχανήματα για ήχο,προς το παρών τουλάχιστον, θα μπορέσει άραγε το στερεοφωνικό να αντεπεξέλθει σε ένα ικανοποιητικό άκουσμα, ξέρει κανένας??την καλημέρα μου σε όλους.

Και τι έγινε που δεν έχεις μηχανήματα? για το κέφι σου δεν παίζεις μπουζούκι?
Παίξε το οργανάκι και απόλαυσε την φυσική του χροιά, άμα πας σε δουλειά, θα βρεις.

Το στερεοφωνικό παίζει, αλλά προσοχή στην ένταση. Μην το κάψεις το καημένο!!!

Καλημέρα στην παρέα.αδέρφια sos τα έκανα όλα όπως έπρεπε και μάλιστα με επιτυχία.άνοιξα την τρύπα βίδωσα το καρφί,βίδωσα τον μαγνήτη αφού έβαλα την μπαταρία 9v <μαγνήτης EMG> στην βάση τις ταστιέρας και κούρδισα το οργανάκι γεμάτος αγωνία,έβαλα τα βύσματα στην θέση τους αλλά ΤΖΙΦΟΣ, τι μπορεί να φταιει ρε παιδιά,ο μαγνήτης δεν ανταποκρίνεται καθόλου στον ήχο του μπουζουκιού ενώ πειράζοντας το βύσμα πάνω στο όργανο κοντεύει να κάψει τα ηχεία,και χτυπώντας τον ελαφριά με κάτι πάλι τον ακούω στα ηχεία,θα μπορούσα να πω ότι ακούω ελάχιστα τη ΝΤΟ, δώστε μου μια λογική εξήγηση γιατί θα πάθω κανένα έμφραγμα.Τι μπορεί να συμβαίνει.ευχαριστώ για τον χρόνο σας Μιχάλης

ΥΓ…Στην επόμενη αλλαγή της μπαταρίας νομίζω ότι το αυτοκόλλητο που έχει ο μαγνήτης για την συγκράτηση της μπαταρίας δεν θα λειτουργεί, υπάρχει άλλος τρόπος να κρατήσω την μπαταρία πάνω στο μαγνήτη??

  1. Αν είναι χαμηλά από τις χορδές ο μαγνήτης δεν λαμβάνει την δόνηση των χορδών. Πρέπει να ανέβει πιο ψηλά και αυτό πετυχαίνεται εάν κόψεις μια φέτα (ή δύο) από τηλεκάρτα στις διαστάσεις του πλαισίου όπου τελειώνει η ταστιέρα και βιδώνει ο μαγνήτης και, αφού την τρυπήσεις, την περάσεις στην βίδα για να έρθει τελικά ο μαγνήτης πιο κοντά στις χορδές.
  2. Θα στραβώσεις λίγο το έλασμα που συγκρατεί την μπαταρία, για να γίνει πιο στενό!