Μαγνήτης και ήχος οργάνου

Καλησπερα και καλη χρονια (εστω και λιγο προωρα)! Εχω μια απορια. Αν τρυπησω το μπουζουκι μου και βαλω μαγνητη θα επηρρεαστει καθολου η ποιοτητα του φυσικου του ηχου; Ρωταω γιατι φανταζομαι οτι ισως με το να γινει μικροτερο το ανοιγμα του ηχειου το οργανο θα γινει πιο μουντο, εκτος εαν αυτο ειναι μυθος. Μηπως να προτιμησω μια εξωτερικη καψα;:082:

Εξαρτάται από το μέγεθος της τρύπας, και υπάρχουν και πολύ στενοί μαγνήτες που
ίσως δε θα επηρεάζουν ιδιαίτερα.
Πάντως, σχετικά με την κάψα θα σου πρότεινα να το ψάξεις
λίγο, γιατί αξίζει τον κόπο, αν έχεις και λίγο τη διάθεση να
αγνοήσεις όλυς τους “ειδικούς” που θα σου πουν ότι ο μαγνήτης
είναι η μόνη λύση, για λόγους έντασης, θορύβου, κλπ.
Κατά τη γνώμη μου, το κακό με το μαγνήτη είναι ότι ο ήχος είναι τελείως διαφορετικός
και επηρεάζει και το παίξιμο, το ρυθμό, τη δυναμική του οργάνου, κλπ.
Να πω εδώ ότι ο σκοπός της ενίσχυσης ενός οργάνου είναι να
ακουστεί ο ίδιος ήχος πιο δυνατά. Για μερικούς βέβαια ο παραμορφωμένος
κομπρεσαρισμένος ήχος στυλ Λεμονόπουλου είναι ζητούμενο, οπότε αυτοί
καλά κάνουν και παίζουν με μαγνήτη. Αν όμως ο σκοπός σου είναι απλώς να βγεις πιο
δυνατά, ψάξε λιγο και με κάψες.
Για να παίξει καλα μια κάψα παίζει ρόλο η ποιότητα της κάψας, η θέση που θα τη βάλεις,
ενώ χρειάζεται και ειδικός προενισχυτής (όχι για λόγους έντασης, αλλά για λόγους
συχνοτικής απόκρισης, αντιστάσεων εξόδου - εισόδου, κλπ.)
Εγώ παίζω εδώ και λίγο καιρό με κάψα ΤΑΡ μέσα στο όργανο και προενισχυτή Fishman
(συνολικό κόστος 250 ευρώ). Ακόμα δεν έχω βρει το βέλτιστο ήχο, αλλά είμαι κοντά.

Καλή χρονιά και καλές πενιές!
Νίκος

1 «Μου αρέσει»

Η αληθεια ειναι οτι επειδη παιζω ρεμπετικο θελω ο ηχος να ειναι οσο πιο κοντα γινεται στον φυσικο. Στην αρχη ελεγα να χρησιμοποιησω μικροφωνο αλλα μετα δε θα ειχα μεγαλη ελευθερια κινησεων οποτε αυτο θα ηταν προβλημα. Αν η καψα εχει οντως πιο φυσικο ηχο τοτε θα το ψαξω. Ευχαριστω πολυ.

Έχει γραφτεί σε σχετικό θέμα για την ενίσχυση. Το μικρόφωνο έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα, αλλά έχει και τα σφυρίγματα στις υψηλές εντάσεις. Επίσης πρέπει να έχεις σταθερή θέση,κοντά στο μικρόφωνο. Υπάρχουν και κάψες που έχουν και κάψα και μικρόφωνο. Όταν δίνεις πολύ “μικρόφωνο” στη μίξη σφυράει. Ο Πάππος παίζει με κάτι τέτοια και ο “ΔΡΟΜΟΣ”. Ο Πάππος την σφραγίζει την τρύπα. Έπαιζε με το trilogy, τώρα με κάτι άλλο που δεν είναι στην Ελλάδα, δεν ξέρω…Υπάρχει και fishman μαγνήτης και μικρόφωνο. Ψάξε το αν έχεις υπομονή. Κι ο Μήτσος ο Λίβανος έβγαινε πολύ φυσικός με κάτι μικροφωνάκια και προενισχυτές κάποια σαιζόν στο “περιβόλι”, αλλά είναι ακριβός όλος ο εξοπλισμός του, απ’ ότι μου έχει πει.

1 «Μου αρέσει»

Ο ΠΑΠΠΟΣ παίζει με DEAN-MARKLEY-DM-APU-3103-TRILOGY.Είναι μια πολύ καλή διάταξη κάψας - μικροφώνου με πολύ καλά αποτελέσματα.Δίνει πολύ φυσικό ήχο,και δεν έχεις το πρόβλημα του να κρατάς συνεχώς σταθερή θέση μπροστά από το πυκνωτικό.Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει αντιπροσωπία στην ΕΛΛΑΔΑ από όσο γνωρίζω μέχρι στιγμής,και μπορείς να το προμηθευτείς μόνο από ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ή να σου το στείλει κάποιος απο το εξωτερικό.

1 «Μου αρέσει»

Βρε παιδια καλα ολα αυτα αλλα εδω μιλαμε για πολυ πολυ ψαγμενους (χωρις να θελω να μειωσω σε τιποτα εσας ) αλλα και φραγκατους παικτες οπως και μαγαζια με κονσολαρες και ηχητικα συστηματα που εγω προσωπικα σε ταβερνες που παιζω δεν θα τα βρω ποτε μου.

Ολοι μας ξερουμε τι ρολο παιζει μια καλη κονσολα και ειδικοτερα ενας εμπειρος ηχοληπτης σαν αυτους που δουλευουν στα μαγαζια που παιζουν οι προαναφερομενοι μουσικοι.

Εγω με ενα μαγνητη ( tap τον λεπτο με την μπαταρια ) και μια κονσολα Behringer εχω μια χαρα ηχο στο μπουζουκακι μου.

Συμφωνω πως με την καψα και τις αλλες μεθοδους που αναφερονται θα ειναι σιγουρα καλυτερο το αποτελεσμα απο την δικη μου λυση αλλα πρεπει καποιος να δει και το χρηματικο οπως και να κανει και την ζωη του οσο μπορει ευκολοτερη.

Φυσικα ολα αυτα ειναι γνωμες και ετσι απλα και εγω σας παραθετω την δικη μου

Φίλε vik έτσι είναι, κοιτάμε τους “ψαγμένους” και όχι κατ ΄ανάγκη φραγκάτους -δεν ξέρω και πολλούς μουσικούς που όντως είναι φραγκάτοι-γιατί από τους ψαγμένους παίρνουμε και μείς γνώση. Η τιμή του DEAN-MARKLEY δεν είναι αλήθεια απαγορευτική,δεδομένου ότι πριν δύο χρόνια περίπου μου τον έδινε φίλος εξαιρετικός παίκτης με 150 EURO.Δυστηχώς την δεδομένη στιγμή δεν είχα τα χρήματα και έτσι δεν τον πήρα.
Και εγώ στο μπουζούκι έχω έναν TAR λεπτό και παίζω με κονσόλα Behringer για προενίσχυση με πολύ καλά αποτελέσματα.Ο συγκεκριμένος μαγνήτης έχει αρκετά “επίπεδο” ήχο,λίγο “σκληρό” που διορθώνεται στις ρυθμίσεις, (η δυναμική καμπύλη του μοιάζει αρκετά με του μικροφώνου) μόνο που δεν έχει υψηλό σήμα παρ ότι την μπαταρία και έτσι δεν έχει μεγάλες εντάσεις αν παίζεις απ ευθείας στον ενισχυτή.Με έναν μίκτη-προενισχυτή λύνεις το πρόβλημα αυτό και δεδομένου του σχεδόν μικροφωνικού ήχου μπορείς να κάνεις ρυθμίσεις και να βγαίνεις αρκετά φυσικά.
Ο μαγνήτης αυτός είναι μιά καλή επιλογή για όσους παίζουν με ενίσχυση,αλλά και για όσους παίζουν και σκέτα,γιατί δεν σκεπάζει καθόλου την τρύπα.
Το επίπεδο του ήχου δεν είναι πρόβλημα για τον ηχολήπτη γιατί εύκολα “πλάθει” τον ήχο,και βγάζει σωστό αποτέλεσμα.
Όσο για τους ηχολήπτες είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι περισσότεροι δεν διδάσκονται πως να “βγάζουν” το μπουζούκι και οι περισσότεροι αρκούνται σε έναν ηλεκτρικό ήχο της εποχής 50-60, τύπου ΧΙΩΤΗ.Όχι οτι αυτό για κάποιο είδος τραγουδιών είναι κακό αλλά δεν είναι φυσικός ήχος μπουζουκιού.Δέν είναι τυχαίο ότι πολλοί μπουζουκτσήδες αναφέρονται στους ηχολήπτες με την λέξη ΜΙΚΡΟΦΟΝΙΑΔΕΣ

1 «Μου αρέσει»

'60-'70 ήθελες να πεις.

Όπως λέει κι ο ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ “πες το κι ετσι”

Καλημέρα παιδιά!
Μια ερωτηση θα ηθελα να κάνω.Εχω στο μπουζουκι μου μαγνητη του Archontis αυτον που εχει στη μεση στάμπα ενα χρυσο κλειδι του σολ.
Αγορασα το Stagepas-500 της ΥΑΜΑΗΑ (κονσολα και ηχεία πακετο) και γινεται το εξης:
Ειτε συνδεσω κιθαρα ειτε μικροφωνο με το παραμικρο ανεβασμα της φωνης απο την κονσολα τα οργανα παιζουν πολυ δυνατα και πολυ ικανοποιητικα.Ολα καλα μεχρι εδω.Το μπουζουκι απο την αλλη μερια για να ακουστει αξιοπρεπως πρεπει την φωνη απο την κονσολα να την ανεβασω παρα πολυ με αποτελεσμα να εχω αρκετα δυνατα τα ηχεια και να τα ταλαιπωρω.Φανταστειτε οτι αν ανεβασω στο ιδιο επιπεδο εντασης την κιθαρα ή το μικροφωνο θα σπασουν τα τζαμια του δωματιου που λεει ο λογος.Λετε να φταίει ο μαγνητης του μπουζουκιου μου?Αν ναι εχετε να προτεινει καποιον πιο “ευαισθητο” ας πουμε?

Το πακέτο το αγόρασες από το Internet ή απο μαγαζί??

Από admin: mpouzoukokamene, έχουμε πει ότι τέτοιες ερωτήσεις τις κάνουμε μόνο μέσω pm. Δεν έχουν αξία σε συζητήσεις του φόρουμ.

Απο μαγαζι…Για τον active μαγνητη TAP Energy 20 ποια γνωμη εχετε?

αυτο που καθοριζει τις περισσοτερες φορες την ενταση του ηχου ειναι εαν ο μαγνητης ειναι με μπαταρια και εαν η αποσταση απο τις χορδες ειναι αυτη που πρεπει.
Οι μαγνητες με μπαταρια ειναι πολυ πιο δυνατοι με πρωταθλητη τον ΕΜG με 9volt.Kαι αυτος ο μγνητης ομως δεν θα εχει καλη αποδοση εαν η αποσταση απο τις χορδες ειναι μεγαλη. Επισης η κληση του μαγνητη θα πρεπει να ειναι επιπεδη και να βρισκεται οσο το δυναρον στο κεντρο της ταστιερας.Ο καθε κατασκευαστης μαγνητη εχει τα δικα του μετρα.Εαν ο μαγνητης βιδωθει λιγο αριστερα η δεξια τοτε μπορει να εχεις απωλεια ογκου απο καποια απο τις χορδες.Δεστα ενα ενα με την σειρα και οπου μπορεις διορθωσε τα.εαν αντιμετωπισεις προβλημα πανε καλυτερα σε καποιον οργανοποιο να σε βοηθησει. Ολοι οι οργανοποιοι γνωριζουν πανω κατω το προβλημα με τους μαγνητες και σε οποιον πας ειμαι σιγουρος οτι θα σου λυσει το προβλημα.

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση φιλε μου.
Λοιπον εκανα το εξης:
Αλλαξα τον μαγνητη με αυτον που εφραψα ποιο πανω και ο ηχος πλεον ειναι κορυφαιος! Πολυ ωραιος μαγνητης! Απλα μαλλον εχω το προβλημα που λες με τον ογκο της καθε χορδης…Ενω η ρε η λα και η φα (απο κατω προς τα πανω) παιζουν πολυ καλα, η Ντο που ειναι η πανω πανω χάνει λιγο σε ενταση σε σχεση με τις αλλες…σαν να απομακρυνεται δηλαδη λιγακι απο τον μαγνητη.Το θεμα ειναι ομως οτι ο μαγνητης ειναι ακριβως στο κεντρο και επεσε και στην ιδια τρυπα με τον προηγουμενο ακριβως.Πως να τον μετακινησω τωρα που υπαρχει ηδη τρυπα? να ανοιξω αλλη? Δεν νομιζω να θελει τοσο πολυ μετακινηση ωστε να ανοιχτει καινουρια τρυπα.τι λες?

καλημερα σε ολους.Η τρυπα που εχει ηδη μπορει να κλεισει και να ανοιξει μια καινουργια.Καλυτερα να πας σε καποιον οργανοποιο.Μπορεις βεβαια και να το κανεις μονος σου.Κανε λοιπον τα εξης.Χωρις να ειναι βιδωμενος ο μαγνητης στην ταστιερα μετακινησε τον λιγο αριστερα και στερεωσε τον με χαρτοταινια.Προσπαθησε δηλ να βρεις το σημειο που ακουγεται σωστα σε ολες τις χορδες.αν βρεις την σωστη θεση κανε ενα σημαδι.τηντρυπα μπορεις να την βουλωσεις με καποιο κομματι ξυλο.αφου μπει το ξυλο σφηνωτα στην τρυπα βαλτου και λιγο logo για να σταθεροποιηθει.κατοπιν ανοιξε την καινουργια τρυπα.

1 «Μου αρέσει»

Καπως ετσι το σκεφτηκα κι εγω…εχω και ειδικο δραπανακι για τετοιες περιπτωσεις οποτε θα τον μετακινησω δεξια αριστερα να δω τη σωστη θεση.Ευχαριστω παρα πολυ!

Για το κλείσιμο της τρύπας με ενα ελάχιστο κομμάτι ξύλου, μπορείς αντι για logo να χρησιμοποιήσεις UHU woodtite. Κάνει τέλεια δουλειά.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα παιδιά!
Εχω βάλει στο μπουζούκι μου τον μαγνητη TAP Energy 20.
Βγάζει απίθανο ήχο αλλά έχω πρόβλημα με τις μπουργκάνες όπου δεν ακόυγονται πολύ!
Σαν να μην τις “πιάνει” ο μαγνήτης τόσο όσο τη ΛΑ και τη ΡΕ.
Ειναι κρίμα ρε γαμώτο γιατί στοιχιζει ακριβά και εκτός αυτού αποδίδει και θαυμάσια στη ΛΑ και στη ΡΕ.Ισως να μην πιάνει ακριβώς τις συχνότητες των μπουργκάνων.
Έλεγα να δοκιμάσω τον EMG ο οποίος παίζει κοντα στο 100άρι ευρώ.
Ειδα οτι υπάρχει EMG με μπαταρία 9V και
EMG με 4 μπαταρίες.
Ποιόν προτείνετε?
Θέλω ο ήχος να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικός!
Με τον EMG θα μείνω ευχαριστημένος?

b voice…απλα πολυ καλος σε ολα

Αυτόν εννοείς που ειναι με 4 μπαταρίες?
http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?cPath=4_42_4209&products_id=1173