Λογότυπο του οργανοποιού σε καπάκια μπουζουκιών

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί τελευταία εμφανίζονται ολο και περισσότερα όργανα με λογότυπο πάνω στο καπάκι κάτι για το οποίο θεωρώ πως θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Δεν ξέρω ποιος το ξεκίνησε (έχω την εντύπωση πως είναι ο Βαρλας και ακολούθησε ο Καρβουνης) και καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αφού το όργανο γίνεται κινητή διαφήμιση είτε παίζεις στο “στην υγεια μας” είτε σε μια παρέα, αλλά θεωρώ ότι από πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο το μπουζούκι γίνεται κάτι πολύ κοινό, κάτι σαν αμάξι ρε παιδί μου.
Εγώ καβαλαω Suzuki και ο άλλος Mercedes. Κατι τέτοιο μου θυμίζει και με χαλάει να βλέπω έτσι το όργανο.
Θεωρω πως η καλύτερη διαφήμιση είναι ο ήχος, τα υλικά η τέχνη και όλα τα σημεία του μπουζουκιού που δίνει ο οργανοποιος την ταυτότητα του.
π.χ. Πολλές φορές έχει τύχει να δω μπουζούκι και να καταλάβω ότι είναι του Παΐσιου και δεν λέω για όργανα που ξεχωρίζουν όπως του Καφετζοπουλου η της Αγγελικής (Λυσσα) που έχει ιδιαίτερα καραουλα.
Προσωπικά πιστεύω πως δεν θα μάζευα τόσα χρήματα για να πάρω ένα καλό μπουζούκι και απάνω να γράφει το όνομα του οργανοποιου.

2 Likes

Έχουμε παραδείγματα αυτής της τακτικής από το παρελθόν. Π.χ. Οι Απαρτιάν.
Διαφωνώ με αυτό που λες, με την λογική ότι δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό στο να βάζει ο κατασκευαστής το όνομά του ή την σφραγίδα του σε ένα όργανο που έφτιαξε. Ίσα ίσα που δηλώνει και την περηφάνια του. Χώρια ότι από πρακτικούς λόγους θα βοηθούσε στην αναγνώριση παλαιών οργάνων που για διάφορους λόγους έχουν χαθεί η καταστραφεί οι ετικέτες.

3 Likes

Δεν έχει πάρει το μάτι μου τέτοιο όργανο αλλά για να το λες έτσι θα είναι.Τώρα το ότι δεν θα έδινες λεφτά για τέτοιο όργανο το καταλαβαίνω αλλά αν στο δίνανε τσάμπα για να το διαφημίσεις ή το έπαιρνες στη μισή τιμή αλλάζει το πράγμα.Φαντάζομαι αυτός που θα είδες με τέτοιο όργανο θα ήτανε και επαγγελματίας γνωστός μπουζουξής.
Χωρίς να είμαι στα πράγματα ούτε να ανήκω στον χώρο των μουσικών κάτι τέτοιο υποθέτω μπορεί να συμβαίνει.

2 Likes

Παίζουν πολλά από επώνυμους, η youtubers αν μπορούμε να τους πούμε έτσι μέχρι και όργανα για ερασιτέχνες.

Σε αυτό έχεις δίκιο δεν ξέρουμε τι συμφωνία μπορεί να έχει γίνει.

Αυτό πιθανόν να είναι χρήσιμο στο μέλλον.

Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που βάζουν το όνομά τους στο όργανο. Αυτή είναι μια τακτική που παρότι έχει γίνει παλιότερα από διάφορους, σήμερα δεν περπατάει παρά μόνο πιθανά από καινούριους οργανοποιούς ή απλά wannabe οργανοποιούς, που κατεβάζουν και τις τιμές μιας και προσπαθούν να βρουν θέση στον χώρο, κάνοντας ζημιά σε όλους.

Ο Καφετζόπουλος έχει μια διαφορετική αισθητική που είναι άμεσα αναγνωρίσιμη. Για τα όργανα της Λύσσα δεν ξέρω δεν τα έχω δει αλλά στην ουσία τον ίδιο ρόλο εξυπηρετεί με την αναγραφή του ονόματος.

2 Likes

Ούτε εμένα μου αρέσει να γράφει πάνω το όνομα του οργανοποιού ή του παίχτη (και δε πα να’ναι ο Τσαούς ή ο Χιώτης). Η υπογραφή του οργανοποιού είναι το σχήμα του καράολου, άντε και καμιά διακριτική πυροσφραγίδα στα καλά όργανα. Βεβαίως υπάρχουν και οργανοποιοί που η συνολική αισθητική τους είναι και η ταυτότητά τους, όπως ο Καφετζόπουλος!

8 Likes

Μπορεί Λουκά γιαυτό είπα ότι δεν ανήκω στο χώρο των μουσικών και δεν γνωρίζω τί παίζει,απλά υποθέσεις κάνω.Τώρα πολλοί που θέλουνε φιγούρες στα καπάκια ή γενικά γουστάρουνε και την εμφάνιση στο καπάκι ένα λογότυπο του οργανοποιού μάλλον θα έκανε πιο περίπλοκα τα πράγματα.Αν ήτανε διακριτικό σε κάποιο άλλο σημείο του οργάνου θα ήτανε οκ ή μια πυρογραφία στο εσωτερικό του σκάφους όπως είπε ο Νικόλας.

1 Like

Κοίτα να δεις οι οργανοποιοί που αναφέρθηκαν και είναι γνωστοί γι αυτή την τακτική, είναι καταξιωμένοι στον χώρο. Άσχετα αν εμένα π.χ. μου αρέσουν ή όχι οι συγκεκριμένοι, ή αν βρίσκω καλόγουστη ή όχι την επιλογή τους. Από καινούριους οργανοποιούς δεν το έχω δει να συμβαίνει. Εγώ να σου πω την αλήθεια θα το ήθελα να υπάρχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα πάνω σε οποιοδήποτε όργανο, (πέρα από την ετικέτα), που να δηλώνει τον κατασκευαστή όχι για τα καλά και πετυχημένα όργανα, αλλά περισσότερο για τις πατάτες που έχουν πουληθεί έτσι ώστε να μου είναι πιο εύκολο να αποφύγω κάποιον που ή δεν είναι καλός ή δεν μπορεί να υποστηρίξει το όργανο που πούλησε σε συντήρηση ή επισκευή.

2 Likes

Φίλε Λουκά με όργανο πατάτα δεν νομίζω να έβγαινε να παίξει γνωστός μπουζουξής οπότε ίσως το λογότυπο στο καπάκι να ξέρουνε σε ποιά όργανα μπαίνουνε.Καταλαβαίνω πως το εννοείς απλά δεν νομίζω να βάζουνε σε όλα τα όργανα αλλιώς θα βλέπαμε τα όργανα και θα τα γνωρίζαμε αμέσως και φυσικά θα ξεχωρίζανε και τα ‘κακά’ όργανα που δεν θα τους σύμφερε.

1 Like

Δεν έχω άποψη για όλους όσους αναφέρθηκαν αλλά έχω για τους πρώτους δύο. Ο Βαρλας βάζει το λογότυπο του σχεδόν σε όλα τα μπουζούκια πάνω στο καπάκι πολλές φορές και σε άλλα σημεία όχι μόνο ένα λογότυπο, τουλάχιστον σε όσα έχω δει εγώ . Αντίθετα για τον Καρβούνη , του οποίου όργανο έχω , δε βάζει σχεδόν ποτέ στο καπάκι. Από τα αρκετά του μπουζούκια που έχω πιάσει νομίζω μόνο ένα είχε πάνω στο καπάκι. Το δικό μου έχω στο καραολο αλλά στην πίσω μεριά που είναι τα κλειδιά, δε φαίνεται. Προσωπικά γνωρίζοντας ον ξέρω ότι δε θα έκανε κάτι τέτοιο για διαφήμιση και είμαι σίγουρος για αυτό…μιλάμε για έναν άνθρωπο που σέβεται τον οποιοδήποτε πελάτη του και πάντα θέλει να τον ικανοποιεί.

1 Like

Μα η τοποθέτηση λογοτυπου δεν σημαίνει έλλειψη σεβασμού από τον οργανοποιο.
Υπάρχει η πλευρά που είπα εγώ ότι δεν θα δεχόμουν το ονομα του οποίου οργανοποιου στο μπουζούκι μου αλλα υπάρχει και η πλευρά που θα ήθελε να αναφέρεται.

Εδώ θεωρώ ότι είσαι λάθος, αν ακολουθήσεις τον Καρβουνη στο FB σχεδόν όλα τα καινούργια του όργανα έχουν στο καπάκι το ονομα του και μάλιστα στην ίδια θέση με του Βαρλα. Δες το μπουζούκι που παίζει ο Σταθης Θεοδωρου, το μπουζούκι του Παππου και αλλα πολλά που δεν είναι καν παραγγελια.
Αυτό δεν τον κάνει κακό η καλό ούτε αντιγραφεα του Βαρλα.
Απλά λέμε αν αρέσει αυτό στον κάθε έναν από εμάς η όχι. :slight_smile:

1 Like

Μάλλον εγώ δε το διατύπωσα σωστά, κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσες εσύ προς θεού. Εννοούσα ότι αν του πεις εσύ πχ που δε θες να μπει το λογότυπο δε θα το βάλει , ενώ κάποιοι άλλοι είναι κάθετοι σε κάποια πράγματα. Κατά τα άλλα έχεις δίκιο είδα τώρα τα όργανα που λες και το έχουν το λογότυπο. Πάντως καμία σχέση τα όργανα του Γιάννη με του Παναγιώτη από άποψη ήχου. Καταξιωμένοι όσο δεν πάει όλοι τους φυσικά …αλλά υπάρχουν και τα γούστα του καθενός όπως εύστοχα επισημαινεις και εσύ…

1 Like

Συμφωνώ μαζί σου. Αν και δεν γνωριζα ότι υπαρχει οργανοποιος που βαζει λογότυπο θέλει δεν θέλει ο πελάτης.
Σιγουρα τα γουστα αλλάζουν και αυτο είναι το ωραιο σε όλα τελικά. :wink:
Ανεβασε και στο νημα αν θες του Καρβούνη το μπουζουκι σου να εχουμε ομορφες εικονες στην καραντίνα.

Τί εννοείς?Πάντως σαν φυσιογνωμίες μοιάζουνε αρκετά θα έλεγα :grinning:

Δε θα το έλεγα αλλά με μάτι του καθενός όλα είναι υποκειμενικά. Για τον ήχο τα όργανα του Γιάννη βγάζουν (στα δικά μου πάντα αυτιά έτσι) αυτή τη γλύκα δεν έχουν άλλα όργανα. Έχουν ισορροπία και είναι πλούσια στα μεσαία . Δε χρειάζεται να σκάψεις καθόλου την πένα για να ακούσεις να γεμίζει από ήχο όλο το δωμάτιο.

2 Likes

Το σαν φυσιογνωμίες μοιάζουνε εννοούσα τους οργανοποιούς όχι τα όργανά τους.
Με μπουζούκι του Καρβούνη έπαιξα πρόσφατα και ήτανε πολύ ωραίο όντως έχεις δίκιο σε αυτά που λες.

1 Like

Ούτε εμένα μ αρέσει πάντως, χαλάει όλη η αισθητική και δεν βρίσκω τίποτα ωραίο. Υπάρχει μέσα το ταμπελάκι, υπάρχουν (ίσως) ορισμένα προσωπικά χαρακτηριστικά στη δουλειά του καθενός που μπορούν να μαρτυρούν την ταυτότητα του οργάνου και ως εκεί.
Φέρε κ κάνα αυτοκόλλητο άμα είναι να κολλήσουμε στους τοίχους της γειτονιάς…

2 Likes

Εμένα δε με πειράζει, αρκεί να είναι κάτι όμορφο, διακριτικό και σε κάποιο καλαίσθητο σημείο. Τα βιομηχανικά έγχορδα (κιθάρες, μπάσα, γιουκαλίλι κλπ) όλα έχουν το λογότυπο τους, επίσης και χειροποίητα όργανα από οργανοποιούς του εξωτερικού έχουν λογότυπο/υπογραφή. Γιατί να μην έχουν και τα μπουζούκια? Είναι μια τέχνη η οργανοποιία, όπως ο ζωγράφος υπογράφει τα έργα του, έτσι κι ο οργανοποιός βάζει το σημάδι του στο όργανο που έφτιαξε αν το θέλει. Δεν το θεωρώ παράλογη απαίτηση. Το καλύτερο είναι να υπάρχει συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο για το αν θα μπει στο καράολο, στο καπάκι, στο πλάι, στην κολάτζα κλπ.

Τώρα για παίκτες που κάνουν παραγγελία να μπει το όνομά τους ή κάτι άλλο γραπτό πάνω στο όργανο, δικό τους είναι το όργανο δικό τους και το γούστο. Το καλό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τουλάχιστον ότι είναι εύκολα αναγνωρίσιμο οπότε πιο δύσκολο να στο κλέψουν και να το μεταπωλήσουν.

3 Likes

Προσωπικά θα με ενοχλούσε το λογότυπο να μπαίνει σε κάποιο περίοπτο ή πάντως εύκολα εντοπίσιμο σημείο του οργάνου - και ευτυχώς το μπουζουκάκι μου, αγοράς 1987, δεν έχει (κι ούτε θα άφηνα να έχει…)

Ας μπαίνει, συναινετικά πάντα, επιπρόσθετα στο σημείο που μπαίνει η ετικέτα, π.χ.

Συμφωνώ απόλυτα! Θα ήταν σαν να έλεγα «Βλέπετε ρε, τί κατάφερα να αγοράσω;».

2 Likes