Λαούτο Μούρτζινου

Ένα υπέροχο Λαούτο της ώριμης περιόδου του Μούρτζινου από έβενο και κατασαρό κελεμπέκι στο www.trixorda.blogspot.com

Μπραβο μαστορα,
εβενικες δουγιες δεν ειχα συναντησει σε παλιο οργανο και συγκεκριμενο λαουτο. Χρειαζετε αρκετη δουλεια…γνωριζεις χρονολογια?

ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΑΛΑΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ

Μην γράφεις με κεφαλαία.

Για επισκευή τα φέρνουν .Το λαούτο το δουλεύω τώρα.Ανοίγοντας το φάνηκε η μεγαλοσυνη του Μούρτζινου.

εγω γιαννη εχω 4 παλια οργανα ενα βενιο του 1863 ενα σταθοπουλο αν του 1909 και του εμμ κοπελιαδου πριν το πολεμο δεκαετιασ του30 πως περναω εικονες?

Καθώς γράφεις την απάντησή σου σ’ ένα θέμα, έχεις πάνω από το κείμενο μια μπάρα με μερικά εικονίδια. Ένα από αυτά δείχνει ένα καδράκι μ’ ένα πίνακα υποτίθεται. Είναι το ινσέρτ ίματζ.

Αν μάλιστα επιλέξεις «Επεξεργαστής κειμένου» (το κουτάκι είναι κάτω, δίπλα στην «Υποβολή» και την «Ανάρτηση») έχεις κι άλλες δυνατότητες για κόλπα και εφαρμογές στα μηνύματά σου.

γεια σου γιαννη πως παει ο μουρτζινος

Προχωράει αργα αλλά σταθερά.Στείλε π.μ

oloi oi palaioi hsan lebentes και ο ηχος που βγαζουν δεν υπαρχει

Από συντονιστική ομάδα: Ελληνικά, παρακαλώ

βλαλτε καμία φωτο με λαουτα του Μουρτζινου πλιν του γιαννη

ξερω ενα ωραιο Μουρτζινου που το χει ο Χριστοδουλος ζουμπας ηπειρωτης λαουτιερης

Καλησπέρα, λογικά την Τετάρτη 15/7 θα ανεβάσω κι εγώ κάποιες φωτογραφίες από λαούτο του Μουρτζινου του 1861. :blush:

2 «Μου αρέσει»

Κι ένα ηχητικό, δεν φαίνεται βέβαια καλά το λαούτο αλλά σύντομα θα έχω και φωτογραφίες! :blush:

2 «Μου αρέσει»

Του 1861 δε νομίζω να είναι, διάβασα πως γεννήθηκε το 1857…μήπως είναι του 1891…ίδωμεν. Δυστυχώς θα καθυστερήσουν κάποιες τωρινές και πιο καθαρές φωτογραφίες έως ότου επιστρέψει ο κάτοχος στη βαση. :blush:

2 «Μου αρέσει»

1861 = 159 ετών (αλλά απορρίφθηκε η υπόθεση)
1891 = 129 ετών

Και 100 ετών να είναι, μη σου πω και 80, μου κάνει εντύπωση να μοιάζει τόσο πολύ με τα σημερινά. Αυτό συνηθίζεται μόνο με βιολιά και τέτοια όργανα, κλασικά, που γνώρισαν νωρίς την τυποποίηση. (Όχι πως δεν υπάρχει εξέλιξη, αλλά πιο πολύ σε κρυφές λεπτομέρειες, όχι να βγάζει μάτι οπτικά.)

Εδώ ακόμα και οι κιθάρες έχουν αλλάξει. Για μπουζούκια, δεν το συζητάμε.

2 «Μου αρέσει»

@pepe καλησπέρα!
Έτσι για την ιστορία, πρέπει να ήταν του προπάππου του παιδιού και παίζει από την δημιουργία του μέχρι και σήμερα. Έχει αλλάξει σίγουρα καπάκι απ’ ότι μου είπε και άλλες μικροεπισκευές. Επίσης είχε και μία περιπέτεια το όργανο με ευτυχές τέλος μιας και είχε κλαπεί αλλά βρέθηκε και επέστρεψε στην οικογένεια. Μέσα στο σκάφος είχε μπλε χαρτί το οποίο αλλάχθηκε μετά την κλοπή. Αλλά πραγματικά ανυπομονώ να τον επισκεφθώ και να το πιάσω στα χέρια μου και να προσπαθήσω να παίξω!

3 «Μου αρέσει»

ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
η αλλαγή καπακιού είναι καθοριστική για τον χαρακτήρα του οργάνου. εξάλλου αφού παίζει ανελλιπώς επί έναν αιώνα, υποθέτω ότι θα έχει τόσες επισκευαστικές παρεμβάσεις (ελπίζω προσεκτικές και όχι της ανάγκης ή της άγνοιας) που δεν θα έχουν μείνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του μούρτζινου…

1 «Μου αρέσει»

Εδώ είναι τα πράγματα όπως τα λέει ο liga rosa… αλλαγή καπακιού, συνεπάγεται αλλαγή κατασκευαστή… το λαούτο αυτό ήταν κάποτε Μούρτζινος.
Εδώ μάλιστα δεν κάνανε καν ακριβές αντίγραφο του παλιού, να πεις ότι κρατάνε το ύφος.

Βέβαια, για ένα λαούτο μιλάμε, θα πεις, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Αλλά, να μην το λέμε και Μούρτζινος. Να λέμε αυτό που είναι: Λαούτο “Τάδε κατασκευαστή”, από παλιό σκάφος Μούρτζινου.

2 «Μου αρέσει»

Θα συμφωνήσω μαζί σας, μιας και είμαι άσχετος από οργανοποιία και ό,τι μπορεί να ξέρω το έμαθα μέσα από το φόρουμ @liga_rosa @icetelli .

Ενημερώθηκα πως το καπάκι έσπασε/βγήκε με την κλοπή… κρίμα !

1 «Μου αρέσει»