Λαουτο και χρωματισμος

Γεια σας είμαι καινούριος στο καταπληκτικό αυτό forum. μπαίνω αμέσως στο θέμα μου για να μην σας κουράζω,
Έχω στη κατοχή μου ένα σχετικά καινούριο παραδοσιακό κρητικό λαούτο.
το λαούτο αυτό το αγόρασα και είναι πολύ σκούρο στο καπάκι και πολύ γυαλιστερό,
αυτό που θέλω να του κάνω είναι να γίνει λίγο ποιο ανοιχτόχρωμο και να είναι ποιο ματ .
ποσό στοιχίζει και τι συνέπιες θα έχει αυτή η διαδικασία στο όργανο ?Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές σας.

Καλως όρισες.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ειδήμων στο θέμα.

Θα πρέπει να βγεί το αρχικό λούστρο (με τρίψιμο, αρχικά τριβείο, μετα γυαλόχαρτο). Είναι αρκετή διαδικασία. Ακολούθως θα ξαναπεραστεί βερνίκι (υπάρχουν διάφορα… νίτρου, φυσικά, γομαλάκα… Βερνίκια γυαλιστερά, βερνίκια ματ, κ.ο.κ).

Το ηχητικό αποτέλεσμα θα το ξέρεις μόνο μετά το πέρας της εργασίας και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για αυτό.

Πάντως ψάξε στο forum διοτι είναι θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πάρα πολύ!!!.

Όσον αφορά στο θέμα του κόστους…???..!!!
Εξαρτάται ποιός το κάνει. Αν το κάνω εγώ (που δεν ξέρω) κοστίζει 10 ευρώπουλα. Το περνάω ζιζανιοκτόνο, μυκητοκτόνο, με το πινέλο το βάφω και … έτοιμος. Αλλά εγγυήσεις δεν δίνω.

Φίλε vaggstef, ρώτα απο εκεί που το πήρες, ή άλλο οργανοποιό τι θα μπορούσε να γίνει.
Πάντως δεν είναι μικρό κόστος.
Αξίζει? Είσαι σίγουρος?

Φίλε vaggstef καλημέρα και καλώς ώρισες στο φόρουμ. Η ερώτησή σου για να απαντηθεί χρειάζεται να παραθέσεις περισσότερα στοιχεία για το όργανο, και ίσως και καμμιά φωτογραφία.Σε γενικές γραμμές καλό είναι να μην “πειράζουμε” τα όργανα αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.Δεν ξέρω για σένα η αισθητική ,αν είναι τόσο σοβαρός λόγος για να επέμβεις στο όργανο.Αν το όργανο σε ικανοποιεί ως ήχος,και είναι ευκολόπαικτο,καλό θα ήταν να μην “σκαλίσεις” καταστάσεις.Αν παρ ΄όλα αυτά προχωρήσεις,να ξέρεις ότι τα πολλά χέρια βερνικιού δεν κάνουν καλό στο όργανο,και φυσικά αν ξαναλουστραριστεί,θα πρέπει να περιμένεις περίπου κάνα εξάμηνο,περίπου,για να επανέλθει ο ήχος σωστά.Για το καπάκι που ρωτάς, αν το όργανο είναι φθηνό και το έχουν περάσει κάποια βαφή και έχει σκουρήνει, τα πράγματα είναι σχετικά πιο εύκολα.Αν όμως το καπάκι είναι π.χ. κέδρο,για να αποχρωματιστεί πρέπει κάποιος να επέμβει με αποχρωστικά,που κάνουν όμως σοβαρή ζημιά στα ξύλα,πόσο μάλλον το καπάκι,που θεωρείται,η “καρδιά” του οργάνου.Για μιας μέτριας ποιότητας,βαφή από κάποιον ειδικευμένο,στα λούστρα των οργάνων,υπολόγισε,γύρω στα 150 euro. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΑΝΘΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ,ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.Αυτός ξέρει καλύτερα από τον καθένα,το τι έχει κάνει πάνω στο όργανο,και να σε συμβουλεύσει ανάλογα. Σκέψου καλά,και μετά αποφάσισε γαι ένα τέτοιου είδους θέμα.Καλή ευκολία.

Καλημέρα σου κι από μένα και καλώς ήρθες στο forum. Συμφωνώ με το nikosn ως προς τον κατασκευαστή. Έχω να σου προτείνω ένα πολύ καλό κατασκευαστή, τον Μουντάκη στην οδό Κολωνού κοντά στην Ομόνοια ( άμα δεν βρείς τον δικό σου ). Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του οργάνου, αλλά αυτά θα στα πεί ο μάστορας. Καλή τύχη.