Κρητική «μαντόλα»

Οχι δεν είναι αυτός. Ο Βλαχάκης ήταν απλά οργανοποιός και όχι παίχτης. Και επίσης αυτή η φωτο με την Μαντολινατα πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη. Ο Βλαχάκης έχει πεθάνει κάποια χρόνια τώρα. Ίσως μάθω ποιος είναι αυτός με την μαντολα και θα σας πω. Και περίπου πότε είναι η φωτο

Το σημείωμα στο εσωτερικό του δίσκου είναι του Νοεμβρίου 1998, η φωτογραφία θα είναι κι αυτή του 1998 ή παλιότερη. Στα μέλη της μαντολινάτας γράφει:

ΜΑΝΤΟΛΕΣ
Βασίλης Βλαχάκης, Κώστας Καργάκης

4 «Μου αρέσει»

Διαθέτει άλλα στοιχεία η φωτογραφία, Μιχάλη; Πέρα του ότι μάλλον στην περιοχή Χανίων τραβήχτηκε.

(πάντως, αν δεν τη δημοσίευες εδώ, η “κρητική μαντόλα” θα ήταν των αδυνάτων αδύνατον να εντοπιστεί…)

την καβατζωσα απο το ιντερνετ εδω και καιρο. δεν εχω ιδεα. μαλλον σε καποιο αρθρο με ρεμπετικα θα την βρηκα, διοτι μου βγαζει τιτλο απο κατω ‘‘ρεμπετικο’’. νομιζα οτι ηταν λαουτο στην αρχη και οτι δεν φαινεται καλα η φωτο λογο παλαιοτητας, αλλα οταν ειδα τις μαντολες εδω καταλαβα περι τινος προκειται.

2 «Μου αρέσει»

Η φώτο αυτή Μάλλον είναι από Λέσβο. ΠΜ στον συντάκτη αυτού, ίσως βοηθήσει?

Και εδω θα ξέρουν περισσότερα ελπίζω.

http://www.xristonakis.gr/view_category.php?id=27

Ένα γκουγκλάρισα, έβγαλε αυτά.

https://www.google.gr/search?tbs=sbi:AMhZZivwdL_1C0BFQ1mFbltQ1hbean6e6uIj83skEt5QU-AhFmf6Q7h6VC2eNMgKJ_1FNFhv15-7-3P0yqESCyOSV7STZurWGnzMj4aq1TW382qHtHRoTSG4xmhFIHM3cHzw7ta1hSHlqjAZNI2sXRl4IITdQ4-7JPCOdZK51SXy1I8K-4bUHWlCr8Xjzwiv59PNZFcyl0YGGvJoPXerDB38A1zN7yxt3Y6Uti6qzrqOljwaB4panJcvzJh-5Gp2NkfGBlmYTJrKcAYyS2Ys6uzhH9KJWi3UADV0Ycr0u1K7T8yx1ZH-Ru3-qM8oET9OaivMDc_195b75OKADNa9V2Fy1h-eF48462RDOadr5IMc-yhPHJjK391xziaIs1G43NWTR0U4SCzT4bPFcFl_1_1jZqKvCiWc0FMA1Eg

Παρατήρησε κανείς ότι ο πιτσιρικάς στη φωτογραφία φοράει φέσι; :face_with_monocle:

ρώτησα (για την χρήση μαντόλας)τον Γιώργη Σηφάκη στο Ρέθυμνο (Δημοσιογράφος/παραγωγός /μαντιναδολόγος).
η απάντηση .

<

Ο χρήστης Georgios έστειλε Σήμερα στις 7:54 μ.μ.

Παλιά παίζανε μαντολίνο και συνόδευαν την λύρα. Το λαγούτο υπήρχε στα Χανιά. Στο Ρέθυμνο ήταν 2 - 3 λαουτιέρηδες. Ο Μαρκογιάννης το πήγε στο Ηράκλειο. Μου έχει πει ο αείμνηστος Γιώργης Καλομοίρης ότι γύρω στο 1956 είχαν πάει με τον Νίκο Ξυλούρη στη Μεσαρά και άκουσαν τον Σκορδαλό με τον Μαρκογιάννη και ρώταγαν τι είναι αυτό το όργανο που βγάζει τέτοιο ήχο. Τους εντυπωσίασε. Μετά ασχολήθηκε ο Γιάννης Ξυλούρης ι αδερφός του Νίκου και τον συνόδευε. Η μαντόλα είναι παρείστικο όργανο όπως το μαντολίνο και το παίζουν μαντολινάριδες…λυράρηδες και λαουτιέρηδες.

Αυτές οι κρητικές μαντόλες είναι απλά με πλακέ ηχείο, δεν έχουν το περίεργο σχήμα των ηχείων του Βλαχάκη. Ενώ ο ίδιος οργανοποιός έχει και μια κλασική μαντόλα με ντούγιες.

Αυτή η μαντόλα είναι αποκλειστικά κρητικιά, αφού μόνο ο Βλαχάκης την έφτιαχνε. Δεν αποκλείεται φυσικά η πιθανότητα κάποιος Κρητικός (ή και κάποιο όργανο μόνο του) να έφτασε ως τη Λέσβο, αλλά θα πρόκειται για μοναδική περίπτωση.

Από την άλλη, είναι το σαντούρι! Σαντούρια στην Κρήτη έχουν περάσει κατά καιρούς, κάποια μεμονωμένα. Δεν ξέρω ποιοι ήταν, πότε και πού, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι κάπου καταγραμμένοι. Όσοι ασχολούνται με τέτοιες εξαιρέσεις, σίγουρα θα τους ξέρουν όλους και όλες τους τις φωτογραφίες, καθώς δεν είναι και πολλοί.

Τέλος, το βιολί. Βιολιά η Κρήτη είχε σε όλες τις πόλεις (Χανιά, Ηράκλειο, Στεία, Γεράπετρο, μόνο για το Ρέθεμνος δεν είμαι βέβαιος αλλά πιθανόν κι εκεί) και από χωριά σε διάφορες περιοχές που νομίζω ότι δεν αξίζει να τις αναφέρουμε, καθώς το ντύσιμο των ανθρώπων δείχνει ξεκάθαρα πόλη.

Αν δεν είναι Κρήτη αλλά κάποιο μέρος όπου το βιολί και το σαντούρι είναι πιο στάνταρ, και η μαντόλα έττυχε με κάποιο τρόπο να βρεθεί, τότε μπορεί να είναι οπουδήποτε.

Και σήμερα ακριβώς έτσι είναι. Έχει κάνει βέβαια την είσοδό του και στην επαγγελματική στέιτζ μουσική (δεν είναι δηλαδή αποκλειστικά παρεΐστικο πια), αλλά πάντως υπάρχουν κάποιοι μαντιολινιέρηδες και υπάρχουν και πολλοί από τους άλλους δύο που παίζουν και μαντιλίνο. (Και βιολατόροι, να προσθέσω: ο Μαρτσάκης, εμβληματικό κισσαμίτικο βιολί αλλά με παγκρήτια εμβέλεια, παίζει και μαντολίνο για ένα 5%-10% του χρόνου κάθε εκδήλωσης.)

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Χτες βρέθηκα με τον γιο του Βλαχάκη τον Μάριο και τελικά είναι ο πατέρας του αυτός στην φωτό. Ο Βασίλης Βλαχάκης ο οποίος κατασκεύασε και την μαντόλα!

3 «Μου αρέσει»

Η φωτογραφία αυτή είναι από το βιβλίο (διατριβή) του Γ. Ζαϊμάκη, “Καταγώγια ακμάζοντα”, ΠΛΕΘΡΟΝ 1999

Στη λεζάντα γράφει: “Γλέντι μικρασιατών στο Ατσαλένιο” (δηλ. στον Νομό Ηρακλείου)

2 «Μου αρέσει»

Οπότε, εξηγείται και το βιολί και το σαντούρι. Αλλά αν ο πιτσιρικάς φοράει όντως φέσι, είναι βεβαίως φάουλ, σε χριστιανικής διοίκησης τόπο!

Το Ατσαλένιο είναι γειτονιά του Ηρακλείου (της πόλης εννοώ). Προσφυγική. Οι πιο πρόχειρες πληροφορίες που βρήκα, εδώ: Η εγκατάσταση Μικρασιατών στο Ατσαλένιο...

Είχα ακούσει πριν κάποιες δεκαετίες τον κ. Ζαϊμάκη, που στην Ύδρα μίλησε για τα «καταγώγια ακμάζοντα» στη Λάκκα Ηρακλείου. Πρόκειται (απ’ όσα θυμάμαι) για περιοχή επηρεασμένη απ’ τους μικρασιάτες πρόσφυγες, που έφεραν και τα «ταμπαχανιώτικα» τραγούδια. (καμμία σχέση με Χανιώτικα, εντάξει;)

1 «Μου αρέσει»

Απ’ ό,τι θυμάμαι, ο Ζαϊμάκης στο ως άνω βιβλίο αναφέρεται κυρίως στον Λάκκο. Ο Λάκκος είναι γειτονιά καταμεσής στο παλιό Ηράκλειο, εντός των τειχών. Υπήρχε από τότε που υπάρχει η πόλη. Οι κάτοικοι όμως δεν ήταν Κρητικοί, ή τουλάχιστον όχι κατά πλειοψηφία. Ήταν παντοσύναχτοι. Και ήταν μια γειτονιά με πορνεία, τεκέδες, παραβατικότητα, αλλά και γλεντζέδικη. Σήμερα έχει Ρομά και κουλτουριάρηδες. Μερικά σπίτια βιώσιμα και άλλα εντελώς χαμοκέλες. (Έχω δει Γύφτισσα να πλένει τα πιάτα της στη βρύση της πλατείας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν σπίτια χωρίς παροχή νερού στον 21ο αιώνα, ή αν απλώς της το έκοψαν.)

Το Ατσαλένιο (Νέες Κλαζομενές) είναι διαφορετική περίπτωση. Συνοικισμός, σε περιοχή που απ’ ό,τι κατάλαβα ήταν ακατοίκητη πριν τους πρόσφυγες, ενώ όταν κατοικήθηκε κατοικήθηκε από Μ/ασιάτες και μάλιστα από συγκεκριμένα μέρη, όχι όλους ανάκατα.

Οπότε ο Λάκκος έβγαλε μια δικιά του παράδοση ανάλογη με το ρεμπέτικο του πολυσυλλεκτικού Πειραιά, ενώ το Ατσαλένιο ήταν Μικρασία.

Με κάθε επιφύλαξη βέβαια όλα τα παραπάνω.

Δεν εννοώ τη φωτογραφία αυτή. Εννοούσα την άλλη με την Μαντολινάτα. Η οποία είναι τραβηγμένη μπροστά από τον Κούλε στο λιμάνι Ηρακλείου.

Ούτε εγώ εννόησα αυτήν.
Εάν δεις, απαντώ στον gibson355…

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα. Η φωτογραφία που εννοώ εγώ είναι αυτή… Στον Κουλε μπροστά…

Αν είναι η ίδια με τη χαμένη φωτογραφία του παλιού νήματος, τότε