ΑΠΟΡΙΑ…
Παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει να μου πει γιατί σε πολλά παλιά τρίχορδα μπουζούκια οι κλειδιέρες έχουν τέσσερα κλειδιά (τέσσερα ζευγάρια δηλαδή) αντί για τρία?
Έχει συζητηθεί συχνά αυτό το θέμα. Η απάντηση είναι ότι, από το τέλος 19ου αιώνα και μετά, στα μπουζούκια οι οργανοποιοί έβαζαν έτοιμες βιομηχανικές κλειδιέρες μαντολίνου και δεν έμπαιναν στον κόπο να αφαιρέσουν το περίσσιο κλειδί, μάλλον γιατί κάποιοι παίκτες μπορεί να κράταγαν ακόμα την παλαιότερη νοοτροπία των περισσότερων χορδών για τα μπάσα.
σωστη απορια,την εχω κι εγω…μπορει να ναι απλα θεμα εμφανισης(?) ή μπορει και να ναι και για πρακτικους λογους…κατι που σκεφτηκα(μπορει να ναι και βλακεια)ειναι για να μπορει να δουλεψει σαν τετραχορδο ή σαν μονοχορδο(ισως με τεσσερις μονες χορδες).δεν ξερω.θα ηθελα να μαθω αν ξερει καποιος…
καλησπερα
σου εχει απαντησει ακριβως απο πανω ο κυριος Νικος…
Αν θυμάμαι καλά κάποιοι είχαν αναφέρει πως συνεχίζουν κάποιοι οργανοποιοί να βάζουν τετράχορδα κλειδιά και να λιμάρουν το extra διότι τα τετράχορδα κλειδιά είναι καλύτερης ποιότητας και αντοχής απο αυτα των τριχορδων που πωλουνται στο εμποριο
Θαρρω οτι το θεμα εχει ξανανεβει καπου μα δε μπορω να το βρω!
Το θεμα μου ειναι το εξης.Εχουμε τη γνωστη φωτο της τετραδος του Πειραια οπου τα μπουζουκια και ο τζουρας εχουν 4 κλειδια ενω ειναι τριχορδα κι αυτο επειδη εβγαιναν μονο για μαντολινο κλπ κλπ…ετσι δεν ειναι;
ΑΠΟΡΙΑ-Ο μπαγλαμας της φωτο πως γινεται να εχει τριπλα κλειδια εφοσον δεν υπηρχαν;
Υ.Γ-Συντονιστες-διαχειριστες εφοσον μπορειτε να βρειτε παλιοτερο παρεμφερες θεμα μεταφερετε το μυνημα μου εκει και διαγραψτε αυτο.
Υ.Γ2-Απορια- πως γινεται αντι να παραθετω τον παρακατω σιδηροδρομο να τον αντικαθιστω με μια λεξη απλα…πχ “τετρας” και οποιος κλικαρει πανωνα τον βγαζει στο λινκ;
http://1.bp.blogspot.com/_Szv7gBmBTb4/S4f65kJpXiI/AAAAAAAAETw/PxCzKXk_CiE/s1600-h/-ΤΕΤΡΑΣ+Η+ΞΑΚΟΥΣΤΗ+ΤΟΥ+ΠΕΙΡΑΙΩΣ-.bmp
1)Μεταφέρθηκε εδώ.
2)Δες από κάτω το παράδειγμα αλλά μην βάλεις καθόλου κενα στις λέξεις u r l. Σου έχω σημειώσει με μπλε αυτά που πρέπει να προσθέσεις στο λινκ.
[u r l =[/b]http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?22981-�������-��-��������&highlight=�������[b]]τετρας[/u r l]
Πιθανότατα στο καράουλο του μπαγλαμά δεν χωρούσε ολόκληρη η κλειδιέρα και ο οργανοποιός αναγκάστηκε να την κόψει.
Μου φαινεται πολυ απλη αυτη η εξηγηση…
Απο ετσι γιατι δεν εκοβαν τα κλειδια και στα μπουζουκια…τοσο πολυ βαριοταν οι οργανοποιοι τοτε;
Απ’την αλλη,γιατι να μην ειναι το καραολο του μπαγλαμα τοσο μεγαλο ωστε να χωραει τα κλειδια;
Τελος παντων κολοκυθια θυμιζουν τα παραπανω ερωτηματα αλλα…
…το γνωριζουμε απο εγκυρες πηγες;!!!
Όταν γνωρίζουμε κάτι από έγκυρες πηγές, δεν χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως “πιθανότατα”.
(τροποποίηση)
Μπλέκο μπερδεύτηκα και σχολίασα σε σχέση με το #8. Οπότε και το σχόλιό μου τροποποιείται:
Όταν γνωρίζουμε κάτι από έγκυρες πηγές, δεν χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως “μάλλον”.