Απορία για κλειδιά

Μήπως ξέρει κανείς το λόγο που 3χορδα μπουζούκια έχουν 8 κλειδιά??

Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί.
Η δική μου γνώμη είναι ότι αρχικά δεν ήταν εύκολο να βρεθούν κουρντιστήρια με τρία κλειδιά οπότε αναγκαστικά εφάρμοζαν αυτά των τετράχορδων.
Τα σημερινά τρίκλειδα προορίζονται για κιθάρες αρχικά αλλά γίνονται μετατροπές στον άξονα και εφαρμόζουν σε τρίχορδα (Κωνσταντέλος).

Και μην ξεχνάς Δημήτρη, πως “τετράχορδα” κλειδιά υπήρχαν σε αφθονία λόγω του ότι χρησιμοποιούνταν σε μαντολίνα.

Ετσι ακριβως. Δεν υπηρχαν 3πλα κλειδια. Κι όταν έγινε η μετάβαση απο τα ξύλινα παραδοσιακα μασουρια στα κλειδια, αρκέστηκαν στο να βάλουν 2 τετραδες κλειδιων μαντολινου. Ισως εκει οφείλεται το γεγονος οτι,πολλοι πειραματιστηκαν βαζοντας επιπλεον χορδες στο οργανο,πολυ πριν καθιερωσει ο Χιωτης το 8χορδο.

Είδα έναν μπουζουκτσή με 3χορδο και 8 κλειδιά,τον ρώτησα και μου είπε οτι ο μάστοράς του τα έβαλε επείδή τα 8 κλειδιά βγαίνουν σε καλύτερη ποιότητα και δεν ξεκουρδίζεται το όργανο όταν παίζεις ώρα κλπ:112:
δεν μου φάνηκε πολύ ορθό…Αλλα ποτέ δεν ξέρεις!

Ισχύει.

ΥΓ: Ρίχτε και καμιά ματιά σε παλιότερες συζητήσεις. Υπάρχουν πολλές για το εν λόγω θέμα.

Μου φενεται θα του τελειωσανε τα 3κλειδα του μαστορα:78:
Μαλλον καποιος εμπειρος θα μας λυσει την απορια…

Ποιοτητες υπαρχουν,οπως και καλοι μαστοροι,που οταν ειναι καλα τα κλειδια και το μπουζουκακι ειναι τριχορδο κοβαν ομορφα αυτα που περισευαν για να μην φαινονται ασχημα.Τουλαχιστον αυτο ζητουσα πριν απο πολλα χρονια οταν δεν βρισκονταν σετ των τριων.Οσο για το κουρδισμα κρατουσε ωρες και ωρες σε καλα χερια οχι σφεντονες…

Μπα, και εγω τριχορδο εχω με 8 κλειδια και ξεκουρδιζεται συχνοτατα,τοσο πολυ που ειναι εκνευριστικο…:230:

Το ξεκούρντισμα δέν οφείλεται πάντα στην ποιότητα των κλειδιών αλλά πολές φορές οφείλεται στην κατασκευή του οργάνου (καπάκι).