Κλίση του καβαλάρη

Παιδια δεν θελω να βαραινω το συστημα του φορουμ με θεματα επαναλαμβανομενα εξ ου και ζητω συγνωμη απο τους διαχειριστες προκαταβολικα,αλλα οσο και αν εψαξα δεν βρηκα αυτο που θα ρωτησω παρακατω.
Γνωριζετε η κλιση του καβαλαρη προς τα που θα ειναι σωστη? προς τη χορδιερα οπου ουσιαστικα δημιουργει μια οξεια γωνια με αυτη οπτικα ή το αντιστροφο προς την τρυπα οπου δημιουργει την αντιστοιχη οξεια γωνια εκει? και γιατι οι καβαλαρηδες στη μια πλευρα τους εχουν στη μεση μια καθετη ελαφρια χαραξη…αποτελει καποια ενδειξη αυτο?

Απ’ όσο ξέρω, η χάραξη που αναφέρεις υπάρχει για να δώσει μια μικρή ευκαμψία στον καβαλάρη ώστε να αγκαλιάσει καλύτερα το σχήμα του καπακιού. Λογικό μιας και δεν θες κάποιο σημείο του καβαλάρη να είναι στον αέρα. Για τα υπόλοιπα που ρωτάς, δεν ξέρω. Κάποιος πιο σχετικός θα ξέρει να σ’ απαντήσει.

Απ’οσο εχω δει, κοιταει προς την χορδιερα (με μεγαλυτερη κλιση εννοω) και οχι προς τα ταστα, το γιατι γινεται αυτο δεν ξερω. Μπορω να υποθεσω πως γινεται για το υψος των χορδων. Καλυτερα ας σου απαντησει καποιος οργανοποιος, η εν τελει πηγαινε και ρωτα(οι εξτρα γνωσεις παντα ειναι χρησιμες)!

Δεν κατάλαβα αν ρωτάς για την χάραξη στο κόκκαλο (κλίση χορδών) ή για το αν ο ίδιος ο καβαλάρης είναι υπό γωνία με το καπάκι ?
Η χάραξη στο κόκκαλο (απ’ ό,τι έχω ρωτήσει σε δυο οργανοποιούς) γίνεται λοξή προς τα άκρα για δυο λόγους: πρώτον για να εξομαλυνθεί η γωνία και να μην “υποφέρει” η χορδή και δεύτερον (και ίσως πιο σημαντικό) για να μειωθεί το μήκος της χορδής που “πνίγεται” από το κόκκαλο και να “καθαρίσει” ο ήχος.
Η κλίση στον ίδιο τον καβαλάρη απ’ όσο ξέρω δεν απαγορεύεται, αλλά δεν νομίζω να είναι και κανόνας.
Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται μια σχηματική διαμήκης τομή σε μπαγλαμά που ίσως βοηθήσει την κουβέντα.

BG 01_TOMH 2.jpg

Για την “κάθετη χάραξη από τη μία πλευρά” επίσης δεν νομίζω ότι είναι κανόνας. Ο καβαλάρης βέβαια (στα μπουζουκοειδή) πρέπει να εφάπτεται σε όλο το μήκος του στο καπάκι όπως λέει ο Peloponnisios, αλλά η κάτω επιφάνειά του γυαλοχαρτάρεται επιμελώς γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και μάλιστα πάνω στο συγκεκριμένο καπάκι που θα μπει για να εξασφαλιστεί η πλήρης επαφή, δεν νομίζω ότι μια χάραξη θα αρκούσε.

Η χάραξη γίνεται για να μπορεί εύκολα ο ιδιοκτήτης του οργάνου , να τοποθετήσει τον καβαλάρη από την σωστή πλευρά.Πολλοί κατασκευαστές κάνουν την χαραγή να κοιτά προς την τρύπα,και άλλοι προς την χορδιέρα.

Μεταξύ καβαλάρη και χορδών δημιουργούνται δύο γωνίες.
Η γωνία με τις λιγότερες μοίρες είναι αυτή προς την χορδιέρα διότι το μήκος της χορδής από τον καβαλάρη προς την χορδιέρα είναι μικρότερο από το μήκος αυτής από καβαλάρη προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όσο αφορά την χαραγή είναι αυτό που είπε ο Νίκος