Κιθάρα Μούρτζινου

Χαιρετίζω όλα τα μέλη του Forum,

Σας διαβάζω εδώ και αρκετό καιρό και μπήκα στον πειρασμό να postάρω ένα θέμα σχετικά με μία κιθάρα του Μούρτζινου που μου άφησε ο πεθερός μου. Δεν γνώριζα αλλά και δεν γνωρίζω αρκετά σχετικά με αυτήν (παρά μονάχα τις πληροφορίες που έχω διαβάσει στο forum για τον Μούρτζινο). Μπόρεσα να ανακαλύψω την ημερομηνία κατασκευής της (στο εσωτερικό της υπάρχει το 190 ενώ το τελευταίο νούμερο είναι αχνό).

Η κιθάρα είχε ένα θεματάκι με την γέφυρά της ή και τον καβαλάρη της, τα οποία και επισκεύασα για συναισθηματικούς λόγους τότε, δίνοντάς την σε κάποιον επισκευαστή οργάνων (ήταν πριν γνωρίσω το τί σημαίνει Μούρτζινος).

Δεν παίζω κιθάρα αλλά ασχολούμαι με την μουσική (παίζω ερασιτεχνικά τύμπανα) και θα σας μεταφέρω ένα πράγμα που μου έκανε φοβερή εντύπωση. Ο ήχος της είναι το κάτι άλλο, φανταστείτε ότι το σούρσιμο των δακτύλων επάνω στις χορδές ακούγεται λές και βγαίνει από ενισχυτή, πεντακάθαρος ήχος και δυνατός, ακούς την κάθε ηχητική του λεπτομέρεια.

Δεν γνωρίζω ποιά είναι η αγοραστική της αξία αλλά η συναισθηματική της είναι για μένα αμέτρητη.
Σας postάρω και μια σχετικές φωτογραφίες.

Φιλικά,
Seeker

Φίλε Seeker, να τη χαίρεσαι και να την προσέχεις τη σπανιότατη κιθαρίτσα σου! Αν κάποτε αποφασίσεις επέμβαση από σωστό επαγγελματία, μέσα από το χώρο αυτό θα βρεθείς σε πάρα πολύ καλά χέρια.

μπράβο που την φρόντισες και σώθηκε! γιατί αρκετά όργανα αργοπεθαίνουν παρατημένα… να φέρνεις και κανένα φίλο σου κιθαρίστα να την χαίρεται! αν θες αναφέρεις και τον επισκευαστή. αλήθεια, το μαντολίνο δίπλα της;

Ο επισκευαστής ήταν στην Ηριδανου (Αθήνα) δεν θυμάμαι το όνομά του. Εκεί είχα βρει το μαντολίνο και επειδή άρεσε πολύ στον πεθερό μου του το αγόρασα για δώρο, ήταν μεταχειρισμένο και έχει πάνω του μια γυναικεία μορφή σκαλισμένη.

Σας στέλνω άλλες 2 φωτογραφίες.

Εσύ το πήρες λοιπόν το μαντολίνο… Το θυμάμαι! Το είχα δεί στην βιτρίνα του μαγαζιού. Ενδιαφέρθηκα, αλλά ο ιδιοκτήτης (βορειοευρωπαϊκής καταγωγής) μου είχε πεί ότι είναι Γερμανικής κατασκευής δεκαετίας 1940 νομίζω και μόλις είχε πωληθεί! Μιλάω για το παλαιοπωλείο (κυρίως παλιά όργανα) στην Ηριδανού κοντά στο Hilton. Με επισκευές ασχολείται λιγότερο και περιστασιακά.

Γρηγόρη, εγώ το πήρα…
Ειλικρινά λυπάμαι που σου στέρησα την χαρά να το αποκτήσεις, αλλά χαίρομαι γιατι το απέκτησα…

Φίλε seeker δεν το διατύπωσα καθαρά! Όταν έγραφα ότι ενδιαφέρθηκα, δεν αφορούσε την αγορά του οργάνου αλλά από ποιον κατασκευάστηκε, πώς βρέθηκε στα χέρια του κλπ. Το μόνο επομένως που μου στέρησες… αν μου το στέρησες κι’ αυτό, ήταν η διάθεση του πωλητή να μπεί σε λεπτομέρειες και αφηγήσεις δεδομένου ότι είχε ήδη πωληθεί!

Να το χαίρεσαι και αυτό και την καταπληκτική κιθάρα σου.

Αλήθεια ο ήχος του μαντολίνου πώς είναι; Γιατί όταν το είδα ήταν ακόμα με τις παλιές σκουριασμένες οι χορδές του και δεν μου το έβγαλε από την βιτρίνα να το επεξεργασθώ καλύτερα.

Γρηγόρη δεν το έχω καν γρατζουνίσει. Το μαντολίνο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και με καινούργιες χορδές.

Και τα δύο όργανα τα έχω κρεμασμένα στον τοίχο ως έργα τέχνης περισσότερο και λιγότερο ώς χρηστικά αντικείμενα.

Όποτε τυχαίνει και περνάει κανας φίλος μουσικός, ξεκρεμάω την κιθάρα του Μούρτζινου για λίγο από την θέση της, για να την χαϊδέψει και να βγάλει γλυκές μελωδίες γεμάτες νοσταλγία από αυτήν και το παρελθόν της.

Συγγνώμη που επεμβαίνω, μήπως στον τοίχο δεν είναι και τόσο καλό για μια συλλεκτική κιθάρα 100 ετών?
Κούκλα είναι πάντως να την χαίρεσαι!