Κελεμπέκι, Καρυδιά, Τριανταφυλλιά ή κάτι άλλο;

:082:Γεια σας παίδες,
Σκέφτομαι να αγοράσω ένα καινούργιο μπουζούκι, καλή ποιότητας γύρω στα 1800 - 2200 ευρώ. Δεν μπορώ όμως να αποφασίσω από τι ξύλο να είναι φτιαγμένο το σκάφος και το καπάκι. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τις απόψεις σας, τις γνώμες και τις συμβουλές. Επειδή πρόκειται για ένα σεβαστό ποσό, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα, το οποίο φύλαγα ευρώ με ευρώ, δεν θέλω να κάνω κάποιο λάθος που θα μετανιώσω αργότερα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Φίλε Ρινόκερε, είτε αγοράσεις έτοιμο όργανο, είτε παραγγείλεις, το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί εσένα είναι το είδος των ξύλων που θα χρησιμοποιηθούν. Είναι πολύ σημαντικότερο, αφού φυσικά θέλεις να πιάσουν τόπο τα λεφτά σου, να επιλέξεις οργανοποιό. Ο σωστός μάστορας, αυτόματα θα επιλέξει για λογαριασμό σου τα καταλληλότερα ξύλα, σε συνεννόηση με σένα σχετικά με τις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες που εσύ έχεις στο μυαλό σου, και βέβαια και σε συνδυασμό με τις δικές του εμπειρείες κατασκευής. Θα σου εξηγήσει επίσης όλα όσα εκείνος ξέρει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους ξύλου. Αν τεθεί θέμα επιλογής (π.χ. “η καρυδιά έχει αυτά τα πλεονεκτήματα, το κελεμπέκι ετούτα) θα αποφασίσεις ανάλογα με την έκβαση της συνομιλίας σου.

Με δεδομένο το ποσό που θα δώσεις και με προϋπόθεση την επιλογή ενός σωστού κατασκευαστή, μάλλον τα λεφτά σου δεν κινδυνεύουν.

κύριε Πολίτη μου,
Σας καταλαβαίνω απόλυτα. Δυστυχώς εδώ στην Κύπρο που ζω, δεν έχουμε την ποικιλία των οργανοποιών που υπάρχει στην Ελλάδα. Οπότε αναγκαστικά, πάμε σε καταστήματα τα οποία εισάγουν όργανα από Ελλάδα. Αρκετά από αυτά είναι από καλούς και φημισμένους οργανοποιούς, αλλά άλλο είναι να μιλήσεις με τον ίδιο τον κατασκευαστή και άλλο με τον καταστηματάρχη εδώ. Άστε που το κόστος αυξάνεται μέχρι να μπει το όργανο στη βιτρίνα του καταστήματος. Ο καταστηματάρχης από τη στιγμή που αγόρασε και έβαλε στο μαγαζί του ένα συγκεκριμένο όργανο, θα προσπαθήσει να σου το παρουσιάσει για το καλύτερο έτσι? Μέχρι που μου περνά από το μυαλό να περιμένω μέχρι να έρθω Ελλάδα κάποια στιγμή και τότε να πάρω σβάρνα τους οργανοποιούς (που ελπίζω να μου συστήσετε) και να δω αν καταφέρω να βρω κάτι. Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας.

Σαφέστατα έτσι πρέπει να κάνεις. Κατά την άποψη μου εσύ πρέπει να αποφασίσεις τον ήχο του μπουζουκιού που επιθυμείς και να το μεταφέρεις στον οργανοποιό για να κατανοήσει τις απαιτήσεις. Συμφωνώ και εγώ με το κ. Πολίτη πως πρέπει ο ίδιος ο κατασκευαστής να σου εκθέσει τα πλεονεκτήματα του κάθε ξύλου, την αντοχή του στο χρόνο, στην υγρασία και στο σκεύρωμα και εσύ να αποφασίσεις. Εγώ αυτό που σου συστήνω όταν έρθεις στην Ελλάδα να επισκεφτείς όσοσ το δυνατό περισσότερους οργανοποιούς, να μαζέψεις εντυπώσεις και να καταλήξεις. Τέλος, υπογραμμίζω πως τα χρήματα είναι πολλά και από τι φαίνεται θες ένα όργανο που να θαυμάζεις καθώς “μεγαλώνει”. Καλή τύχη

Ευχαριστώ παιδιά.
Πήγα χθες σ’ένα κατάστημα και είδα δύο όργανα του κου Κωνσταντίνου από Λάρισσα. Το ένα είχε σκάφος κελμπέκι και το άλλο κελεμπέκι με καρυδιά. Αυτό που ήταν μόνο κελεμπέκι είχε ελαφρώς πιο μπάσο ήχο. Ήταν και τα δύο πολύ όμορφα όργανα, χωρίς πολλά και περιττά στολίδα, με φιγούρα 2/4, πανέμορφα. Τιμή στην Κύπρο 2,190 έκαστο. Ξέρει κανείς αν έχει ιστοσελίδα ο κος Κωνσταντίνου ώστε να μπορέσω να συγκρίνω τις τιμές?

Ρινόκερε, αφού υπάρχει περίπτωση να έρθεις στην Ελλάδα, σαφώς αξίζει να περιμένεις (όχι για καν’να χρόνο, βέβαια). Είναι πολλά τα λεφτά και είναι κρίμα να τα φάνε οι εμπόροι, που αυτό είναι το λιγότερο. Η επαφή με τους οργανοποιούς είναι άλλο πράγμα.

Κύριε Πολίτη σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ και πάλι.

Αν ερθεις Ελλαδα και τελικα παρεις οργανο απο εδω πρεπει να αναφερεις τονιζοντας την εξης παραμετρο στον μαστορα : το οργανο θα ζει μονιμα σε πολυ υψηλη σχετικη υγρασια και πρεπει να γινουν οι καταληλες ρυθμισεις . Εχω ερθει στην Κυπρο πολλλες φορες για δουλεια και τα οργανα παντα μετα απο μερικες μερες ηθελαν λογο πολυ υψηλης υγρασιας ρυθμιση την οποια και εκανα μονος μου . Ειναι ενας πολυ σημαντικος λογος ο οποιος μπορει να μεταβαλει ενα οργανο απο την αρχικη του κατασταση . Τα χρηματα που διαθετεις ειναι αρκετα για ενα πολυ καλο οργανο .

Δεν ξέρω αν είναι θεμιτό αυτό που θα γράψω. Δίχως παρεξήγηση, Παρακαλώ τούς Κυρίους συντονιστές αν θεωρούν οτι αυτό είναι διαφήμηση ας το σβήσουν. Μετά απο πολλή σκέψη και μελέτη και προσωπική επαφή, εισάγω στη Κύπρο όργανα των συμφορουμιτών Παναγιώτη Στάμκου και Χρήστου Σπουρδαλάκη με ένα πολύ -πολύ μικρό ποσοστό κέρδους γιατί πράγματι στη Κύπρο υπάρχη πρόβλημα με τα λαικά όργανα που υπάρχουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκειται στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφεία των καταστηματαρχών εχουν σχέση με κλασικα όργανα και έτσι δε εχουν ιδιαίτερες γνώσεις για τα λαικά συν το γεγονός οτι τα εξοδα καταστήματος είναι πολύ μεγάλα και έτσι αναγκάζονται να ανεβάζουν και συμαντικά τη τιμή για να ανταπεξέλθουν. Είναι περιττό νομίζω να γράψω για τους Στάμκο και Σπουρδαλάκη και τα όργανα τους. Όποιος συμφορουμίτης θέλει να περάσει να δοκιμάσει τα όργανα, θα είναι ευχαρίστηση μου να τον δώ, δίχως καμιά υποχρέωση φυσικά. Για άμεση επικοινωνία το τηλέφωνο μου είναι: 99640285.

Φιλε απο την Κυπρο πιστευω οτι αν κατεβεις στην Αθηνα και πας σε καποιους απο τους καλους οργανοποιους που μπορεις να τους αναζητησεις στο διαδικτυο θα βρεις το οργανο που σου ταιριαζει. πιστευω οτι οι αποψεις μας αναλογα με τον ηχο ειναι υποκειμενικες γιατι στον καθενα αρεσει και διαφορετικος ηχος στο μπουζουκι. εχω και εγω περιπου το ιδιο διλλημα ως προς το ξυλο του σκαφους μεταξυ Αβαφης καρυδιας και παλλισανδρου. Αυτο που δεν θα πρεπει να παρεις ειναι με βαμενη καρυδια. Υπαρχουν πολλοι αξιολογοι κατασκευαστες και η τελικη επιλογη δικη σου

Συμπολίτη ρινόκερε να πάεις στο Δάλι να δεις τα όργανα του Λεωνίδα Σπανού http://www.rossdaly.gr/en/texts-recommendations/65-instrument-makers-and-cases. Πρέπει να υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές, έστω ερασιτέχνες.

emc σ΄ευχαριστώ. Θα τον δω.