Καλημερα σας φιλοι μου ! Υστερα απο τη μαζωξη που ειχαμε αρχισα να ψαχνομαι καλυτερα για αγορα οργανου και να διαβαζω πιο προσεκτικα καποια πραγματα!
Θα προβω σε κατασκευη οργανου απο οργανοποιο .
Απο τι υλικο να παραγγειλω το σκαφος, καπακι ,το μανικι ?
Με υλικά που σου αρέσουν καλύτερα στο μάτι (εμφανησιακά) και στο αυτί (ακουστική). Άκου όργανα με διάφορα ξύλα και υλικά και διάλεξε αυτά που είναι περισσότερο του γούστου σου. Επίσης ρώτα τον οργανοποιό για τις ιδιότητές τους και τι ταιριάζει με τι. Είναι ο καταλληλότερος να σε καθοδηγήσει. Εσύ βάζεις λεφτά και γούστο, εκείνος γνώση και μεράκι.
Σε ευχαριστω πολυ Αλεξανδρε !
Αν δεν εχει οργανα ομως εκεινη τη στιγμη?
Τα είπε καλά ο Αλέξανδρος.
Καλά ξύλα για σκάφος είναι ο παλίσανδρος, το σφεντάμι, η μουριά, η καρυδιά αλλά και πολλά άλλα, πιο εξωτικά ή πιο συνηθισμένα, μπορεί να δώσουν ένα καλό όργανο.
Καπάκι, σχεδόν όλοι βάζουν έλατα ή κέδρους. Υπάρχουν κι εκεί περιπτώσεις που το σύνηθες ανατρέπεται κ βλέπεις καπάκια από ¨τρελά" ξύλα.
Το μανίκι, έχει αρκετές κι αυτό επιλογές, αν όμως είναι τελικά βαμμένο ή επενδεδυμένο, δεν έχει σημασία η εμφάνιση αλλά η αίσθηση κ φυσικά η ακαμψία (πρέπει ν έχει τις κατάλληλες κόντρες ή βέργες.ανθρακονήματα, ανάλογα με την τεχνική του μάστορα, για να εξασφαλίζει σταθερότητα. )
Για το αφτί δεν είναι τόσο απλό. Δεν μπορείς να απομονώσεις, από τον ήχο που ακούς, τις ιδιότητες του κάθε επιμέρους ξύλου που υπάρχει στο όργανο. Θα ακούσεις δύο με το ίδιο ξύλο στο καπάκι αλλά διαφορετικά ξύλα στο σκάφος, δύο άλλα με το ίδιο ξύλο στο σκάφος αλλά διαφορετικά στο καπάκι, συν ενδεχομένως κατασκευαστικές διαφορές, και τι άκρη θα βγάλεις;
Γενικά οι οργανοποιοί τα έχουν πιο οργανωμένα στο μυαλό τους. Εγώ θα προτιμούσα μια συμβουλή μαστόρου σε συνδυασμό με έναν περιορισμό στις επιλογές, του τύπου «εγώ στο σκάφος βάζω συνήθως Χ, για όσους προτιμούν το τάδε, ή Ψ για όσους πρποτιμούν το δείνα…» (κι ας είναι το “τάδε” και το “δείνα” ηχητικές ιδιότητες που δεν απομονώνονται στην πράξη).
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου…αλλοι προτιμουν σκαφος απο τριανταφυλλια ή καρυδια ή και εγω δε ξερω τι με καπακι συνηθως ελατο…! Απλα τους συνδυασμους δεν ξερω με το μανικι αν παιζει ρολο
Γιώργη καλησπέρα, με όλα τα ξύλα έχουν κατασκευαστεί καλά όργανα. Πλέον αυτό που αποφεύγεται λόγω προβλημάτων σε βάθος χρόνου είναι η βαμμένη καρυδιά.
Από τα μέρη που αποτελούν το όργανο το μεγαλύτερο ρόλο παίζει το καπάκι μετά το σκάφος και τελικά το μανίκι.
Τα ξύλα που π.χ. αναφέρει ο babis είναι αυτά που είναι πιο κοινά και αυτό όχι τυχαία. Δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα και αυτό βγήκε μέσα από την πείρα των οργανοποιών και το γούστο των οργανοπαικτών.
Προσωπικά προτιμώ καπάκια από έλατο, παρότι το ξύλο ωριμάζει και δίνει τον καλύτερο ήχο σε βάθος χρόνου, σε αντίθεση με τον κέδρο που συνήθως από την αρχή ο ήχος του είναι και ο τελικός.
Τώρα για σκάφος, πάλι προσωπικά έχω αδυναμία στην μουριά και στην καρυδιά.
Για το μανίκι δεν έχω κάποια προτίμηση πέρα από το να είναι σταθερό και αρκετά ελαφρύ. Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το μαόνι ονδούρας με καλά αποτελέσματα.
Αυτά είναι προσωπικές προτιμήσεις, που για κάποιον άλλον μπορεί να μην ταιριάζουν.
Η καλύτερη πρόταση είναι να πας σε όσους οργανοποιούς έχουν όργανα να δοκιμάσεις και ότι σου αρέσει εσένα ως ήχος να λειτουργήσει ως μπούσουλας για την παραγγελία σου. Ρώτα και είμαι σίγουρος ότι οι οργανοποιοί θα σου εξηγήσουν.
Να εισαι καλα Λουκα ! Σε ευχαριστω ! Θα ψαχτω καλυτερα