Βοήθεια στην επιλογή οργάνου για αγορά

Καλησπέρα σε όλους,

Εδώ και καιρό σκέφτομαι την αγορά μπουζουκιού και ομολογώ ότι δεν ξέρω σε ποιον οργανοποιό να απευθυνθώ και τι όργανο να διαλέξω. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με κλασική κιθάρα (κατωτέρα/μέση τάξη), οπότε έχω κάποιες βασικές γνώσεις. Ξέρω μόνο ότι ένα τετράχορδο θα ήταν η “καλύτερη” επιλογή λόγο αυτού. Ωστόσο, από τις έρευνες που έχω κάνει, διαπιστώνω ότι η γκάμα είναι τόσο μεγάλη που πραγματικά χάνομαι.

Είναι σημαντικό να μην επιλέξω ένα φτηνό όργανο, καθώς φθείρονται εύκολα και κάνουν την εμπειρία του παίχτη άχαρη και αδιάφορη. Επίσης αν δεν το πιάσω στα χέρια μου, είναι δύσκολο να ξέρω τι αγοράζω καθώς θα βοηθήσει και ο οργανοποιός με την επιλογή. Αλλά, αν έχω βασικές γνώσεις, πόσο μάλλον σε ένα διαφορετικό όργανο, πώς ξέρω τι ζητάω;

Επίσης, παρατήρησα (τουλάχιστον σε δύο-τρεις διαδικτυακούς εμπόρους) ότι πολλά όργανα, αν όχι τα περισσότερα, έχουν 7-9 μήνες αναμονή για την κατασκευή τους και οι περισσότεροι οργανοποιοί δεν διαθέτουν κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά μόνο χαρτοφυλάκια με τις δουλειές τους.

Η αλήθεια είναι ότι θέλω με όλη μου την καρδιά να μάθω αυτό το μουσικό όργανο και να τιμήσω αυτή την λαϊκή κληρονομιά. Η σύναψή μου εδώ, και θα ήθελα τη βοήθειά σας, είναι: να αγοράσω ένα όργανο της τάξης των 500€-1000€, να μάθω να παίζω και, έπειτα, να πάρω κάτι πιο αξιόπιστο ή να αγοράσω κάτι καλύτερης κλάσης από την αρχή και που να απευθυνθώ; (Βρίσκομαι στο εξωτερικό αυτή την στιγμή αλλά για την αγορά θα είμαι στην Αθήνα)

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Διαμαντίδης

@diama_ntidis
Αρχικά καλωσόρισες στο Φόρουμ και καλές συζητήσεις να έχουμε.

Από τη στιγμή που είσαι ήδη κιθαρίστας είτε πας στο “γνώριμο” (λόγω κουρδίσματος) τετράχορδο, είτε παίρνεις την απόφαση να ανοίξεις μια νέα πόρτα και ένα νέο τρόπο σκέψης και προσέγγισης για να πας προς το τρίχορδο.
Εδώ μπαίνει και ο παράγοντας γούστου όσον αφορά το ηχόχρωμα και σε ένα μικρό βαθμό και το ρεπερτότιο που θες να παίζεις. Η αλήθεια για το τελευταίο είναι ότι οι καλοί παίχτες παίζουν με ότι κι αν βαστάνε. Ακόμα κι αν είναι ένα σκουπόξυλο!

Όσον αφορά τα ακουστικά όργανα και πόσο παραπάνω και το μπουζούκι εκτός από μάτι πρέπει να χορταίνει και το χέρι αλλά και το αυτί. Τα δύο τελευταία μόνο μέσω δοκιμής από κοντά μπορείς να τα πετύχεις για να έχεις μια καλή εικόνα. Το ότι μένεις στο εξωτερικό είναι ένα μικρό θέμα (σχεδόν άνευ σημασίας). Όταν με το καλό έρθεις στην Αθήνα απλά πρέπει να είσαι οργανωμένος (σε θέμα χρόνου) ώστε να κατορθώσεις να δεις όσους περισσότερους κατασκευαστές μπορείς και όσο το δυνατό περισσότερα όργνανα τους.

Η δική μου φιλοσοφία είναι καλομάθεις τον εαυτό σου στον καλό ήχο και στο “σωστό” όργανο ώστε να μην έχεις ατυχήματα σε σωματικό επίπεδο, αλλά παράλληλα να σε τραβάει και το όργανο να παίζεις ξεκούραστα τόσο που να μη θες να το αφήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις μια περιουσία, αρκεί να βρεις το όργανο που ταιριάζει στα γούστα σου (εμφανησιακά, πιάσιμο και ήχος).
Σε αυτό το σημείο να πω ότι αξίζει να δεις και την επιλογή της αγοράς μεταχειρισμένου όπου το όργανο θα έχει περάσει όλες τις “παιδικές ασθένειες” (στρώσιμο κλπ) και θα έχεις μια καλύτερη εικόνα του τι αγοράζεις.

Πολλοί εξ ημών είναι διατεθιμένοι να βοηθήσουν στην επιλογή σου αρκεί να μας πεις τι ψάχνεις ώστε οι προτάσεις να είναι πιο πετυχημένες και προς τη σωστή κατεύθυνση.

1 «Μου αρέσει»