Κατασκευή χορδών

Ψαχνοντας στο youtube επεσα σε ενα videακι που δείχνει πως κατασκεύάζονται οι χορδες. Αυτες που δείχνει είναι για κιθάρα, αλλα φαντάζομαι ότι με τον ίδιο τροπο θα φτιάχνονται και για το μπουζούκι…
Δειτε το εχει ενδιαφερον.

Αληθεια οι δικοί μας κατασκευαστες είναι τόσο βιομηχανοποιημένοι ή τις παίρνουν ετοιμες; (ειδικά τις μπουργάνες. Δειτε το video και θα καταλάβετε).

//youtu.be/TPfR9uH8vlg

Είναι τελείως εξωπραγματικό να στηθεί στην Ελλάδα εργοστάσιο όπως αυτό που είδαμε στο βίντεο. Όχι μόνο το μέγεθος της αγοράς μας δεν το δικαιολογεί, αλλά και δεν υπάρχει ούτε η σχετική παράδοση και εμπειρία, ούτε η κατάλληλη βιομηχανική υποδομή για την προμήθεια της πρώτης ύλης και το σχεδιασμό και την κατασκευή των ειδικών εργαλειομηχανών.

Φαντάζομαι ότι όλοι οι κατασκευαστές χορδών στην Ελλάδα αγοράζουν έτοιμα καρούλια (της μπουργκάνας έχει ήδη τυλιγμένο το συρματάκι του) και κάνουν την υπόλοιπη δουλειά που βεβαίως, δεν περιλαμβάνει τεχνικούς ελέγχους για αντοχές σε τάνυση, στρέψη κλπ. Έχω δεί πριν λίγα χρόνια, στο ημιυπόγειο της Χαριλάου Τρικούπη (ή η Ζωοδόχου Πηγής ήταν;), την (μία και μοναδική) εργάτρια να εκτελεί διαδοχικά, τη μία μετά την άλλη, τις εργασίες που είδαμε αλλά όλες, στο χέρι: κόψιμο από το καρούλι των συρμάτων στο αναγκαίο μήκος, διαμόρφωση της «γάσας» στην απόληξη, τύλιγμα, πακετάρισμα (φυσικά χωρίς το φακελάκι να περιέχει την ουσία που εκλύει το αντιδιαβρωτικό αέριο, αυτά είναι ψιλά γράμματα…).

Πολλοί επαγγελματίες αγόραζαν παλαιότερα σκέτο καρούλι από αυτή τη βιοτεχνία και έφτιαχναν τις χορδές τους οι ίδιοι. Ίσως αυτό να συνεχίζεται, αν βρίσκουν ακόμα ολόκληρα καρούλια.

Δεν μπορει να στηθει τετοιυ ειδους εργοστασιο η βιοτεχνια στην ελλαδα οπως ειπε ηδη και ο κυριος Πολιτης ποιο πανω. Θελει αρκετη τεχνογνωσια και εξιδικευση αυτος ο κλαδος και φυσικα μεγαλο κεφαλαιο γι αυτο τον εξοπλισμο.

Κύριε Νίκο, η εργασία που είδατε συμβαίνει ακόμα από την κυρία που φτιάχνει και πουλάει τις χορδές Σονάτα που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης σ’ένα ημιυπόγειο της Ζωοδόχου Πηγής πουλάνε τις χορδές Λαούτο (κιαυτές πολύ καλές) αλλά δεν ξέρω αν τις φτιάχνουν εκεί.

Εκεί τις φτιάχνουν! Η μάνα του ιδιοκτήτη (Στεφανής)

Ναι, Λαούτο ήταν οι χορδές, ίσως έχω ακόμα λίγες περισσεμένες. Όμως τελευταία, όποτε έχω περάσει ήταν κλειστά. Αν υπάρχουν ακόμα, εσείς οι νεώτεροι να πάτε να αγοράσετε καρούλι, θα σας έρθει πολύ φτηνότερα.

ευτυχώς ο στεφανίδης ζεί και βασιλεύει, απλά το κλείνει στις 2 το μεσημέρι. δυστυχώς το πρωί δεν ξέρω τί ώρα ανοίγει, το πάπλωμά μου δεν φημίζεται για την ελαφράδα του…