Χορδεσ για στεριανο λαουτο

Γεια σας θα ήθελα τα φώτα σας σε οτι αφορα στο τι χορδες μπορουμε να χρησιμοποιησουμε σε στεριανο λαουτο (διαμετρηματα,μαρκες,αποδοση).
Ευχαριστώ πολύ.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Λοιπόν, υπάρχουν έτοιμα σετ Mastro,De Lido και Sonata απ΄οτι ξέρω ως τώρα. Οι δυο πρώτες προσωπικά δεν μου πολυαρέσανε (είναι δυσκολόπαιχτες και με όχι και τόσο ζεστό ήχο).Σίγουρα όμως δοκίμασέ τες για να πειραματιστείς και να σχηματίσεις γνώμη. Δεν βρίσκω τις Sonata για να τις δοκιμάσω και ακούω καλά λόγια. Με την πρώτη δοκιμή θα πώ τις εντυπώσεις μου.

Χύμα χορδές: Για την ΛΑ χορδή, ΛΑ μπουζουκιού ή ΣΙ κιθάρας (0.16 mm) ένα τόνο χαμηλότερα κουρδισμένη. Επίσης ΡΕ μπουζουκιού κουρδισμένη μια τετάρτη χαμηλότερα (για σολιστικό παίξιμο)

ΡΕ: το καντίνι ΡΕ μπουζουκιού ή ΜΙ κιθάρας (0.12) και μουργκάνα ρε μποζουκιού ή ΡΕ κιθάρα (0.30)

ΣΟΛ: το καντίνι Λα μπουζουκιού και ή μουργκάνα ΛΑ μπουζουκιού ή ΛΑ κιθάρας (0.38-0.40)

ΝΤΟ: το καντίνι ΡΕ μπουζουκιού και η μουργκάνα ΡΕ μπουζουκιού ή ΡΕ κιθάρας (0.30-0.32)

Αυτά είναι εντελώς ενδεικτικά, μπορείς π.χ να βάλεις χορδές κιθάρας μόνο. Πειραματίσου και πες μας και μας για να καταλήξουμε κάπου. Τώρα για μάρκες μπουζουκιού ή κιθάρας ας μας πουν και τα άλλα μέλη τί να πάρουμε και γιατί ή άλλους συνδυασμούς.

υπαρχει ενα σαητ που λεγεται www.juststrings.com
πως λεγονται ομως οι χορδες ρε παιδια χωρις το βαρελακι;οι αλλες που αναφερατε πως λεγονται και περιπου τιμη;
ευχαριστω πολυ
Σπυρος

OI χορδές (τουλάχιστόν στα βιολιά και τέτοια ) λέγονται Ball End (βαρελάκι) και Loop End (με θηλειά)

Το «Loop» σε π.χ.σκοινί πρυμνοδέτησης πλοίου έχει αποδοθεί στα ελληνικά με τον όρο «γάσα». Και «βόλτα» μπορεί να λεχθεί. Η θηλειά έχει προορισμό να σφίγγει, κάτι που στη χορδή δεν πρέπει να συμβεί.

Ευχαριστω πολυ,
οποτε loop θελουμε στο λαουτο…και τα νουμερα του στεριανου ποια ειναι και τι τυπο χρησιμοποιειτε,εχει διαφορα νουμερακια ετσι;

Δεν ξέρω, Σπύρο! Εγώ απλά διευκρίνησα ότι άλλο θηλειά και άλλο loop. Μερικά όργανα όμως, όπως το δικό μου πολίτικο λαούτο θέλουν «σκέτη» χορδή, χωρίς ούτε βαρελάκι ούτε γάσα. Η χορδή εδώ περνιέται από την τρύπα του καβαλάρη, μετά τη φέρνουμε πίσω, την περνάμε από κάτω στο εμπρός μέρος του καβαλάρη και φέρνουμε μία (στις χοντρές και τυλιχτές) ή δύο βόλτες (στις λεπτές και τις χωρίς τύλιγμα) κάτω από το κομμάτι που περάσαμε πάνω από τον καβαλάρη. Συνήθως ο φάκελος της χορδής έχει και επεξηγηματικό σκιτσάκι.

Για πάχος χορδής και άλλες ιδιαιτερότητες, ας μας ενημερώσουν οι παίκτες στεριανού λαούτου.

Χαιρετώ ούλους τους λαγουτοπάιχτες και τσι λαγουτοεραστές.

βασικας της λαυτας το ξερω γιατι ειμαι ουτιστας,χορδες ουτιου περνανε,αλλα για το λαουτο εχω αρχισει και ψηλοαγχωνομαι διτι εδω στο ΑΜερικα μονο Μαστρο και αμα,γι’αυτο ελεγα για νουμερα…
Ευχαριστω πολυ

Εγώ για το δικό μου Mastro παίρνω.

Ο Ζώτος βάζει ένα εκπληκτικό σετ.Θα ρωτήσω ένα φίλο μου μαθητή του και θα σας πω.
(και του Κωνσταντέλλου σε γενικές γραμμές είναι καλές.)