Κατασκευή λαούτου;

Βρε παιδιά, για μπουζούκια, τζουράδες, μπαγλαμάδες, κιθάρες κ.ά. υπάρχουν πια πολλές πληροφορίες και εδώ αλλά και σε άλλα σάιτ. Για το λαούτο που είναι και το απωθημένο μου και δεν έχω λεφτά να αγοράσω δεν βρίσκω σχεδόν τίποτα… Ας βάλει τίποτα περισσότερο όποιος ξέρει…

Ειμαι καινουριο μελος της παρεας και χαιρομαι που βλεπω αυτο το ενδιαφερον και το μερακι για τις κατασκευες. Επειδη το ιδιο μερακι κατεχει και μενα τολμησα να παρουσιασω μια κατασκευη μου ,ελπιζοντας να ικανοποιησω την επιθυμια πολλων φιλων της παρεας. Ειναι ενα μικρο λαουτο ,στεριανο,με μηκος χορδης 68 cm. Το σκαφος ειναι απο παλλισανδρο και σφενδαμι. Το καλουπι το εκανα παιρνοντας το σχεδιο απο ενα παλιο καπακι, πιθανον κατασκευη Κοπελιαδη, που ειχε καποιος φιλος.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 11:26 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 10:30 —

Ζητω συγνωμη που δεν εχω βαλει τις φωτογραφιες του λαουτου. Θα τις εχετε συντομα μολις διορθωθει καποιο τεχνικο προβλημα.

Αυτό είναι το στεριανό λαούτο από παλλίσανδρο και σφενδάμι. Ελπίζω να ικανοποίησα πολλούς φίλους της παρέας.

1 «Μου αρέσει»

Εξαιρετική εμφάνιση και προσεγμένη κατασκευή ,δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύεις Αλέκο .Περιμένουμε ανυπόμονα και ηχητικό δείγμα.Συγχαρητήρια !!!

ωραιο λαουτο!!το καπακι που λες,του κοπελιαδη,το εχει μπουζουκτσης-κομμωτης καπου στην χαλκιδικη ?

Το καπακι το ειχε ,γιατι δεν ξερω αν το εχει ακομα,φιλος οργανοποιος καπου προς τις Σερρες, που εκτος απο το σχεδιο αντεγραψα και την θεση των καμαριων ,αν και δεν παρουσιαζε καμια πρωτοτυπια ως προς αυτο.

//youtu.be/7OFwwQdgklU

Χρίστος Τσιαμούλης,Θεόφιλος Μπρας.

Το σιδέρωμα με καυτό σίδερο, για να κυρτώσουν οι ντούγιες, όπως βλέπουμε στο βίντεο με το Θεόφιλο Μπρά, προσωπικά δε μου αρέσει και δεν το θεωρώ ότι καλύτερο. Αφήνει πολλές καψές, μαυρίζουν οι ντούγιες εσωτερικά σαν το κάρβουνο και ξύνοντάς τις μετά για να φύγει το μαύρισμα-κάψιμο, μπορεί να γίνουν και αρκετά ανομοιόπαχες. Οι παρακάτω τρόποι για το λύγισμα των ντουγιών, θεωρώ είναι πιο σωστοί, με καλύτερα αποτελέσματα.

Snapshot 2 (16-5-2013 7-51 ìì).jpg

Φίλε alex teacter, το συγκεκριμένο λαούτο είναι η πρώτη σου κατασκευή; Στο καπάκι του οργάνου τι πάχος έχεις δώσει; Και πόσα καμάρια έχεις βάλει σε αυτό;

θερμαινόμενος… ο συγκεκριμενος νομιζω με λαμπα πυρακτωσεως

Τα συγκεκριμενα χερια κατι μου θυμίζουν… :088: :109:

Το ίδιο που θυμίζει και ο (πρώτος) κύλινδρος, που δεν είναι κύλινδρος.

Και μένα τα άλλα, της εικόνας με τον κύλινδρο…που δεν είναι κύλινδρος…:slight_smile:

Δεν βλέπω όμως μπρίκι του καφέ, Νίκο! (εκείνο το χάλκινο, που δεν το έχω δει πουθενά αλλού)

Κι εμενα Γιωργο χα χα

Η πρώτη φωτό δείχνει να είναι θερμαινόμενο σίδερο (όχι κύλινδρος), μάλλον είναι το ίδιο, με αυτό που χρησιμοποιούν [b]εδώ[/b] και [b]εδώ[/b].

Η δεύτερη φωτό δείχνει κύλινδρο θερμαινόμενο με λάμπα πυρακτώσεως, όπως ανέφερε και ο georgalasg. Μάλλον πρόκειται για πατέντα.

Φίλε Άταστε δεν είναι το πρώτο μου . Είναι ένα από τα 6 η 7 που εχω κατασκευάσει. Σχετικά με τα καμάρια είναι συνολικά 6. 2 μεταξύ τάκου και οπής ,ένα στο μεσο της οπής ,δύο μετα την οπή και ένα πίσω από τον καβαλάρη. Το πάχος του καπακιού είναι περίπου στα 2,5 χιλιοστά.

τι ειν τουτο, για το λαουτο της φωτο το λεω

δεν φτιαχνουν ετσι τα λαουτα

Δηλαδη πως τα φτιαχνουν? Δωσε μας τα φωτα σου…