μπουζούκι Αφρικάνικη Καρυδιά

Τελείωσε επιτέλους το (πρώτο μου) μπουζούκι.
Κλίμακα 68 εκ.
Σκάφος Αφρικάνικη καρυδιά (19 ντούγες), καπάκι έλατο, μανίκι και καράολας ανιγκρέ με κόντρα παλίσανδρο, ταστιέρα έβενος. Διακοσμητικά με κόκκαλα και σιντέφι και καπλαμάδες παλίσανδρου σε διάφορες αποχρώσεις και επεξεργασίες.

02.jpg03.jpg04.jpg05_τελικό.jpg

εδώ ένα βίντεο για μια ιδέα από ήχο

//youtu.be/u5RQRTc9zX4

και επειδή συζητήθηκε και στο luthier.gr (επι τη ευκαιρία να ευχαριστήσω πάλι όλον τον κόσμο εκεί και εδώ, καθώς και τον Γιάννη Αλεξανδρή για τις συμβουλές του) παρακάτω δυο σχέδια για το πως προέκυψε η φιγούρα: το πρώτο δείχνει το “παλιό” μου μπουζούκι με τις περιοχές της πεναριάς που έχουν φθαρεί από το παίξιμό μου, τις οποίες μετέφερα στο σχέδιο του “νέου” και είχα ως οδηγό, και το δεύτερο μια σελίδα από την μεταπτ. εργασία του Λ. Χαρτοφύλακα http://www.ionio.gr/~floros/thesis/MSc%20Thesis%20Chartofylakas.pdf
όπου φαίνονται οι δεσμοί και οι κοιλίες ταλάντωσης του καπακιού τρίχορδου μπουζουκιού με διαγράμματα Chlandi που έκανε ο κ. Ν. Φρονιμόπουλος. Προσπάθησα η πεναριά να είναι πρωτότυπη αλλά να κάνει και τη δουλειά της εμποδίζοντας ταυτόχρονα όσο λιγότερο γίνεται τις ταλαντώσεις. Αν καταλαβαίνω σωστά, υπάρχει μια περιχοή δεσμών κοινή σε όλες σχεδόν τις συχνότητες, την “έκατσα” εκεί πάνω.
Στο σχεδιάκι με κόκκινο χρώμα φαίνεται περίπου η θέση της.
Τα γράφω όλα αυτά γιατί μου άρεσε τόσο το σχέδιο που μάλλον θα το χρησιμοποιώ σαν “σήμα”.

compare.jpgchlandi-1.jpg

Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή… νομίζω πως είναι πολλά υποσχόμενο για πρώτο μπουζούκι, αν και οι μπαγλαμάδες σου είχαν ήδη βάλει τον πήχη ψηλά.
Είναι προφανές ότι το έχεις ψάξει πολύ πριν προχωρήσεις, ότι έχεις “χέρι” και ότι δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια,
Αν το έβλεπα την πρώτη φωτογραφία χωρίς να ξέρω, θα ορκιζόμουν ότι το όργανο είναι Αλεξανδρής, λόγω του σχήματος του σκάφους.
Η φιγούρα είναι πρωτότυπη και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν σου σε διάφορες παραλλαγές (θα την προτιμούσα μονόχρωμη, αλλά μέχρι και …σφυροδρέπανο γίνεται για τους πιο απαιτητικούς:019:)…
Αναφορικά με τον ήχο, ακούγεται μια χαρά το όργανο στο βίντεο, ισορροπημένο κυρίως σε όλες του τις περιοχές (αν και θα θέλαμε να ακούσουμε διάφορες τονικότητες). Ωραίο ταξίμι επίσης.
καλή συνέχεια

Συνέχισε την καλή δουλειά μάστορα! Και αν αποφασίσεις να το πουλήσεις ενημέρωσέ μας…

σας ευχαριστώ πολύ…

το δρεπάνι εντάξει έγινε, το σφυρί με παιδεύει λιγάκι κι έχωσα πρόχειρα μια ματσόλα στην τρύπα μέχρι να δω τι θα κάνω…

… “ο βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονται”… λέει η παροιμία, θα προσθέσω (αυθαίρετα) και τις προτιμήσεις…:039:

Χα!χα!χα! πολύ καλό με την ματσόλα!!
Να 'σαι καλά, Μάνο να φτιάχνεις πολλά τέτοια όμορφα μπουζουκάκια.

χαχαχα…

έμαθα και μια καινούργια λέξη…

καλή συνέχεια περιμένουμε τις επόμενες κατασκευές

Υ.Γ. οι προτιμήσεις μας ταυτίζονται…

Μια και οι καιροί το επιτρέπουν, δεν φτιάχνουμε ρε παιδιά ένα κόμμα με σύμβολο το μπουζούκι, την ματσόλα και το σφυροδρέπανο;

Σπουδαίος σε όλα Μάνο!

Προσωπικός τόνος, καθαρή δουλειά! Και το ταξίμι ζόρικο, γερά πατήματα!

Μέχρι τα επόμενα, λοιπόν!

Μπράβο ρε Μάνο!!