Το καλοκαίρι τελείωσα την μπουζουκομάνα αυτή και την Κυριακή έκανα και το τελικό σετάρισμα. Λίγα λόγια για την κατασκευή:
Σκαφος μουριά με 19 ντούγιες
Διαστασεις: 42 εκ. μήκος, 30 εκ. μέγιστος πλάτος, βάθος: 17 εκ.)
(οι διαστάσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχα αναρτήσει στην αρχή της παρουσίασης καθώς ήταν με τις διαστάσεις του καλουπιού που αυξήθηκε προφαμώς με τις ντούγιες)
Κολάτζα - αμαζάκουε (μουαρέ)
Μάνικο: καστανιά με κόντρες βέγκε και μουριά.
Καπάκι: έλατο ελληνικό - οπή στρογγυλή διαμέτρου 8 εκ.
Διακοσμητικά καπακιού και καράολου: αμαζάκουε (μουαρέ), κελεμπέκι, μαύρο φιλέτο και όστρακο
Ταστιέρα: Παλίσανδρος - τσαμπουκάδες όστρακο (άμπαλον)
Καράολο: Καστανιά ο κορμός με καπάκια αμαζάκουε σε σάντουιτς με μουριά και μαύρο καπλαμά για διακόσμηση
Χορδιέρα μαντολίνου (χρυσαφί εγχάρακτη)
Κλειδιά τετράχορδου (χρυσαφί)
Κλίμακα -72εκ.
Κούρδισμα (ΝΤΟ- ΝΤΟ-ντο, σολ-σολ, ντο-ντο) με 2 μπουργκάνες.
Το μάνικο είναι φαρδύ και υπολογίστηκε να μπορεί να πάρει και 8 χορδές (με κούρδισμα λαούτου ή λάφτας)
Οι χορδές είναι μπουζουκιού
Περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή στο παρακάτω σύνδεσμο:
υπηρχαν απο παλια οι μπουζουκομανες η ειναι σχετικα καινουργια εφευρεση…? πρωτη φορα διαβασα στον πετροπουλο γι’αυτες, και μετα ειδα πριν 25 χρονια τον θαναση παπακωσταντινου να παιζει με μια στο σπιτι του.
Ευχαριστω ολους για τα καλα σας λογια.
Μιχαλη και γω καπως ετσι.
Ειχα διαβασει στην 10-ετια του '90 στον Πετροπουλο και πρωτη φορα ειδα στον Θαναση Παπακωνσταντινου (κατασκευη Ισιδωρου Παπασταμου - ο πατερας- και τωρα συνεχιζει ο γιος του ο Ανδρεας).
Μου κεντρισε το ενδιαφερον και ειπα να τη φτιαξω. Θα μπορουσαμε να το πουμε λαουτομπουζουκο. Παλια τιποτα δεν ηταν στανταρ. Αυτο που λεμε μπουζουκι καθιερωθηκε σε σχημα κουρδισμα και ηχοχρωμα με την δισκογραφια. Πιο παλια στον 19ο αιωνα δεν νομιζω να υπηρχε ξεκαθαρη εικονα τι ειναι μπουζουκι, τι ταμπουρας, τι λαουτο, τι μπουλγαρι, τι ικετελι κοκ. Μιλαμε για οργανα παραδοσιακα χωρις κανενα στανταρ. Εχουμε δει μπουζουκια με μεγαλο σκαφος, με μικρο, με τσακιση με διπλη ή και τριπλη μπουργκανα. Τριηχα, τετραηχα ακομα και διηχα. Ολα αυτα ανηκουν στην οικογενεια των λαουτοειδων, ταμπουροειδων. Περισσοτερο αυτο που τα καθοριζει ειναι η χρηση και οχι οι διαστασεις του. Το συγκεκριμενο κατασκευαστηκς με την λογικη να μπορει να παρει ειτε 7 χορδες ειτε 8 χορδες οχι μονο απο τα κλειδια αλλα και απο διαστασεις μανικου και κοντρες για αντοχη. Μπορει να αρματωθει με 7 ή 8 χορδες αλλα τριηχο (τριχορδο με διπλη ή τριπλη μπουργανα) με διαφορα κουρδισματα, ειτε με 8 χορδες αλλα 4 ηχο. Κουρδισμα λαφτας ή λαουτου. Ηχητικα αν κουρδιστει σα λαουτο θα ακουγεται σαν μικρο λαουτο.
Ουσιαστικα ειναι ενα οργανο για ψαξιμο. Εγω δυστυχως δεν εχω ουτε την ικανοτητα ουτε και τον χρονο να το ψαξω. Ειναι για καποιον πιο σοβαρο και καλο μουσικο.
Αν θα εφτιαχνα ξανα ενα τετοιο οργανο θα το εκανα τριχορδο με διπλη μπουργανα που θα μου εδινε εμενα τη δυνατοτητα να εχω πιο λεπτο και στενο μανικο για να ειναι πιο βολικο στο παιξιμο. Δυστυχως δεν μπορω να το παω παρακατω. Ισως καποια στιγμη τα παιδια μου που μαθαινουν μουσικη να ενδιαφερθουνε για κατι τετοιο. Προς το παρον το πιανει ο μεγαλος μου γιος και ως ηλεκτρικος κιθαριστας μου παιζει στην μπουζουκομανα Rorry Gallagher που μου αρεσει πολυ και κανα μεταλ.
Περα απο την πλακα δεν ακουγεται ασχημα ο Rorry στην μπουζουκομανα.
Πολύ όμορφο όργανο Δημήτρη και ο ήχος του γλυκός όπως και το παίξιμο. Να είσαι καλά να φτιάχνεις να μας τα δείχνεις να γουστάρουμε και ίσως όταν βρεθούμε με το καλό να τα παίξουμε κιόλας!