Κατασκευή κεμανέ

Καλησπέρα!

Γνωρίζει κανείς τις διαστάσεις του κεμανέ; Δεν έχω βρει τίποτε online σχετικά με την κατασκευή του οργάνου, μονάχα τα γνωστά βίντεο στο YouTube και μερικά από (χ)Αμσέν/Πόντιους Αρμένιους να παίζουν ένα όργανο πρακτικά ίδιο με τον κεμανέ αλλά χωρίς τις συμπαθητικές χορδές

Ο κλασικός κεμανές του μουσείου υπάρχει στο βιβλίο του Ανωγειανάκη σε φωτογραφία, και δίνονται ορισμένες διαστάσεις. Μετρώντας πάνω στη φωτογραφία μπορείς να υπολογίσεις και τις υπόλοιπες Τουλάχιστον όσες φαίνονται, όχι π.χ. τα πάχη του ξύλου στα διάφορα τοιχώματα και στο καπάκι.

Βασικά στο βιβλίο έχει δύο κεμανέδες, έναν «κανονικό» κι έναν αρκετά πιο προχειροφτιαγμένο, αλλά οι διαστάσεις που δίνονται είναι σχεδόν οι ίδιες. Βέβαια σ’ αυτές που δε δίνονται υπάρχουν οφθαλμοφανείς διαφορές (π.χ. ο λόγος μήκους χεριού προς μήκος ηχείου είναι πολύ διαφορετικός), αλλά παρατηρώντας παίχτες σε βιντεάκια μπορείς υποθέτω να καταλάβεις ποιο θεωρείται το στάνταρ, δηλαδή μέχρι ποια νότα βγαίνει στο χέρι χωρίς να μπεις στο ηχείο.

Αλλά είναι τόσο βασικές οι διαστάσεις; Στο περίπου τις υπολογίζεις κι από τα βιντεάκια, και σίγουρα δε θα είναι αυστηρά τυποποιημένες, οπότε και με καναδυό πόντους απόκλιση εδώ ή εκεί πάλι μέσα θα είσαι. Χωρίς να ξέρω από οργανοποιία, θα φανταζόμουν ότι άλλα θα είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για να φτιάξει έναν κεμανέ, όπως π.χ.: το όργανο μοιάζει αρκετά μ’ έναν 3χορδο κεμεντζέ και μ’ ένα 4χορδο βιολί, αλλά σηκώνει 8 έως 12 χορδές - πώς γίνεται αυτό, τι παίζει στα αθέατα σημεία του καπακιού;

Ποια; Μαζεύαμε κι εδώ βιντεάκια με κεμανέδες και συγγενικά όργανα από Αρμενία κ.α. Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω νήμα, μήπως έχεις κάτι να μας δείξεις που δεν το ξέραμε, ή αντιστρόφως μήπως δεις τίποτε που δεν το είχες εντοπίσει.

Χμ, κάτι σου βρήκα. Γιά πήγαινε στο #26 του παραπάνω λινκ.

Πω την είχα αποθηκεύσει κιόλας αυτήν την εικόνα όταν διάβαζα την ανάρτηση αυτή πριν κάτι μήνες , το ξέχασα τελείως

Γνωστά εννοούσα περίπου τα ίδια που ανέφερες και εσύ στο νήμα περί του θέματος, έχω βρει κάποια που απ’ ότι είδα δεν υπάρχουν στο νήμα:

Αυτούς (Αμσέν/Χαμσέν) δεν τους ήξερα. Εθνοτική υποομάδα Μουσουλμάνων Αρμενίων.

2 «Μου αρέσει»