Η μουσική και το τραγούδι των Πομάκων του νομού Ξάνθης Η περίπτωση του χωριού Δημάριο

Γεια σας,

Μια εργασία για τη μουσική των Πομάκων της Ξάνθης:

Εύα

2 «Μου αρέσει»

Πολύ καλή δουλειά. Αλλά και οι πληροφορίες που δίνει, νηφάλια δοσμένες και αρκούντως τεκμηριωμένες, μας βοηθούν να δούμε πέντε πραγματάκια που οι περισσότεροι δεν τα ξέρουμε.

Πολύ ενδιαφέροντα και τα κείμενα των τραγουδιών, έχουν μια σπάνια λιτότητα και αμεσότητα που δεν τη βρίσκεις στα πιο επεξεργασμένα ελληνικά δημοτικά τραγούδια. Κάτι που λείπει είναι, αφού ο συγγραφέας μας δίνει την πληροφορία ότι όλα τα πομάκικα τραγούδια εντάσσονται σε κάποια λειτουργία της καθημερινής ζωής ή των κύκλων χρόνου / ζωής, ακριβώς με ποιά λειτουργία είναι συνυφασμένο κάθε τραγούδι.

1 «Μου αρέσει»

Από μια ματιά στα εισαγωγικά κεφάλαια (ιστορία των Πομάκων, δεν έχω μπει ακόμη στη μουσική) φαίνεται σοβαρή δουλειά!

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν, με τη δεύτερη ματιά παραμένω με την ίδια εντύπωση, ότι είναι σοβαρή δουλειά. Είναι όμως εντυπωσιακά μικρή σε έκταση: γύρω στις 15 σελίδες κείμενο, και ακολουθούν καμιά δεκαριά σελίδες με τραγούδια. Η βιβλιογραφία είναι έξι τίτλοι.

Κι όμως, δίνει την εντύπωση ότι ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν το καθετί είναι σωστό, αλλά πάντως δε μηρυκάζει αχώνευτες πληροφορίες που βρήκε από δω κι απο κει.

1 «Μου αρέσει»

Περί πομάκικων τραγουδιών και εκεί:

(Από το μήνυμα που λινκάρω και κάτω, σκόρπια μηνύματα ανάμεσα σε άλλα για σλαβόφωνα, αρβανίτικα κλπ. μειονοτικά της Ελλάδας.)

Μεταξύ άλλων και για την Εμινέ Μπουρουτζή, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εργασία του Τσιώλη από την οποία ξεκίνησε η συζήτηση.