Κατάστημα για κορδέλα

Ρε παιδιά μπορεί να μου προτείνει κάποιος κατάστημα για την αγορά πριονοκορδέλας για ξύλο; Ψάχνω μια κορδέλα που να κόβει μέχρι ύψους 20 εκατοστών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη για κατασκευή οργάνων. Αν μάλιστα έχετε να μου προτείνετε και μάρκα, μοντέλο και τιμή από ιδία εμπειρία θα είναι καλό. Βασικά απ’ότι καταλαβαίνετε μιλάμε για μια κορδέλα ερασιτεχνική με το αντίτοιχο κόστος.

Μπες στο site της DEWALT και δες τις “μικρές” μέχρι ένα ίππο μοτέρ και άνοιγμα 20cm , το κόστος είναι απο
800- 1000 ευρώ και είναι πολύ καλές.
Αν σε καλύπτει κάποια μπορείς να την παραγγείλεις στην “Γενική εμπορίου”(210-5574928 5574932) που είναι ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και να γλυτώσεις λίγο απο το κέρδος των εμπόρων.

Καλημέρα σας αγαπητέ Σωτήρη και Δημήτρη
Με το θέμα ασχολούμαι απο το 1987 όταν και εγώ ξεκίνησα να κατασκευάζω όργανα. Το έχω ψαξει πολύ το θέμα της πριονοκορδέλαςτόσο τόσο απο την πλευρά της αγοράς,όσο και σαν εργαλείο πρωτης γραμμής στο εργαστήριο και επίσης απο την πλευρά της λειτουργίας του ,της ρύθμισης του και της αυξησης των δυνατοτήτων που έχει.
Δεν θέλω να μπώ σε λεπτομέρειες και θα είμαι συντομος.
Ξεχάστε ότι η κορδέλα που λέτε μπορεί να κόψει σκληρά πλατύφυλλα και τροπικά 20 πόντους.Για να μπορέσει να γίνει αυτό με ευκολία και με σωστό τρόπο το μηχάνημα πρέπει να χρησιμοποιεί τριφασική παροχή και να έχει ιπποδύναμη τουλάχιστον 1,5 με 2 ίππους.Βεβαίως Σωτήρη ο Δημήτρης δεν εννοεί 20 πόντους λαιμό- φάρδος αλλά 20 πόντους ύψος.
Φοβάμαι Δημήτρη πως για να κάνεις σωστά την δουλειά σου πρέπει να πάρεις ένα μεγαλύτερο εργαλείο.
Έχω υπόψη μου πολλά αλλά πρός το παρόν θα σου συστήσω δύο περιπτώσεις που και οι δύο είναι πολύ καλές αλλά και βατές.

  1. Η γερμανική εταιρία Hema (www. hema-saegen.de)έχει εξαιρετικής ποιότητας μηχανήματα που βεβαίως είναι ακριβά αλλά αυτά τα πράγματα μία φορά τα παίρνεις.
  2. Η εταιρία Μετάμπο- Ηλέκτρα Μπέκουμ είναι επίσης μία πάρα πολύ καλή περίπτωση και πιστεύω πως είναι πιό προσιτή σε εσένα Δημήτρη γιατί έχει γνωστό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα ( την εταιρία Φ. Οικονομίδης, τηλ. 210-6645722) και η φίρμα Ηλέκτρα Μπέκουμ έχει πολλά μοντέλλα, πάντοτε υπάρχουν ανταλλακτικά και καλό σέρβις.
    Είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία ή διευκρίνηση.

Αφού ανοίξαμε θέμα για τρέλλες και κορδέλες να ρωτήσω και εγώ κάτι…

Πρόσφατα πήρα ένα κομμάτι μουριά περίπου 60cm ύψους και 40cm πλάτους ο κόρμος κόπηκε το Γενάρη λοιπόν τι κάνω??? Τον αφήνω ως έχει? ή τον τεμαχίζω σε οριζόντιες φέτες παχούς 5-7cm όπως έχω δει σε κάποια μαγαζιά κατασκευής οργάνων…

Ας σημειωθεί ότι από αυτό τον κορμό θέλω να βγάλω ένα σκάφος για μπουζούκι με ντούγιες και το υπόλοιπο όσο μείνει (αν μείνει) μπαγλαμάδες σκαφτούς…

Οργανοποιοί του foroum δώστε τα φώτα σας στο ποιο πάνω ερώτημα???

Αστο όπω είναι να ξεραθεί σε μέρος δίχως υγρασία.
Φίλτατε Αγάπιε , πράγματι όπως τα λές είναι αλλά δεν πιστεύω ότι ο Δημήτρης θέλει να κόψει Τροπικά ξύλα ,
το ύψος που κόβει η dewalt είναι 20 cm αλλά σίγουρα όχι πολυ σκληρά ξύλα (έχω μια ενός ίππου) παραταύτα ο
Δημήτρης μίλησε για “ερασιτεχνικό εργαλείο” τώρα εαν κάποιος θέλει σοβαρότερα πράματα θα πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη.
Τριφασικά μοτερ σε πάλιές κορδέλες “μαραγκου” βρίσκεις εύκολα και φτηνά αλλά είναι τεράστιες και σχετικά επικίνδυνες για πρωτάρηδες.

Αγαπητέ Δημήτρη,
Εάν σκέπτεσαι να φτιάχνεις μόνος σου σκάφες για μπουζούκια και να κόβεις εσύ τα ξύλα, τότε το μηχάνημα που ζητάς δεν σου κάνει.
Εάν θες οπωσδήποτε να φτιάξεις εξολοκλήρου ένα - δύο όργανα, τότε καλλίτερα να διαλέξεις κάποιο ξύλο και να πάς σε ένα μαραγκό τον οποίο εμπιστεύεσαι για να σου το κόψει όπως ακριβώς επιθυμείς και στη συνέχεια να προχωρήσεις στην κατασκευή της σκάφης.
Εάν θέλεις να φτιάξεις μπαγλαμάδες ή τζουράδες, τότε σου κάνει η κορδέλα που ζητάς, διότι λόγω του μικρού πλάτους της κολλάντζας και των πλαϊνών θα μπορέσεις να τά κόψεις.
Εγώ έχω μια κορδέλα Dewalt (DW 3501), την έχω δώδεκα χρόνια, έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις και μπορεί να σου βγάλει μέχρι και καπλαμά μισό χιλιοστό αν έχεις αρκετή υπομονή. Την χρησιμοποιώ κυρίως για να φτιάχνω το μάνικο τις ταστιέρες τα καμάρια και τα καράολα.
Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι πάντα καλά ακονισμένη και να προχωράς σιγά σιγά στο κόψιμο.
Όσο αφορά το ξύλο της μουριάς που έχεις θα πρέπει να το κόψεις κατάλληλα ανάλογα με το μέρος του οργάνου για το οποίο προορίζεται, αλλά αν πρόκειται να το σκάψεις θα πρέπει να να μήν είναι φρέσκο και να το σκάβεις λίγο λίγο.

Μήπως γνωρίζει κάποιος, πότε πρέπει να κόβεται το ξύλο; Κάτι είχα ακούσει για την χάση του φεγγαριού (συγκεκριμένη κατάσταση υγρών του δέντρου που δεν ευνοεί τα σκασίματα), ισχύει;

Μόλις επέστρεψα από τα Γιάννενα και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την άμεση ανταπόκριση σας.
Σίγουρα μου δώσατε υλικό για ψάξιμο και μελέτη.
Θέλω να διευκρινίσω ότι το επιθυμητό ύψος των 20 εκατοστών που αναφέρω είναι για να μπορώ να κόψω κολλάντζες. Τριφασικά και λοιπά τα ξεχνάμε δεν διατίθονται στο ταπεινό υπόγειο μου. Ένας φίλος έχει μια DEWALT (δεν θυμάμαι το μοντέλο αλλά μπορώ να το βρώ) που έχει άνοιγμα στο ύψος στα 20 εκατοστά περίπου). Με μια τέτοια δεν θα μπορούσα να κόψω κολλάντζα από παλίσανδρο ή κελεμπέκι. Θέλω να ασχοληθώ για το μεράκι μου και όχι επαγγελματικά και για αυτό το ύψος της αγοράς δεν μπορεί να είναι μεγάλο αλλά από την άλλη δεν θέλω να αγοράσω κάτι που σε δυο χρονάκια θα είναι για πέταμα.
Θα ψάξω στα site που μου προτείνατε και θα επανέλθω. Θέλω πριν μπεί ο Άυγουστος να έχω παρει την κορδέλα ούτως ώστε να μπορέσω να ασχοληθώ στην άδεια μου.
Και πάλι ευχαριστώ.